Οργάνωση Salvia: «Tο έγκαυμα δεν "αναδασώνεται", συνοδεύει το θύμα ακόμη και για μια ζωή»

Οργάνωση Salvia: «Tο έγκαυμα δεν "αναδασώνεται", συνοδεύει το θύμα ακόμη και για μια ζωή»

Ο Αλέξης Ανδρονόπουλος και η Μαρίνα Καρύδα, συνιδρυτές της οργάνωσης, που έχει κύρια αποστολή τη στήριξη των εγκαυματιών, μιλούν για το έργο, τις προτεραιότητες και τους μελλοντικούς στόχους τους - Η ανάγκη για πρόληψη, βελτίωση της ιατρικής περίθαλψης και δημιουργία θεσμικού πλαισίου κάλυψης όλων των αναγκών αποθεραπείας και αποκατάστασης

SALVIA_2_2
Μετά από τριετή εθελοντική δράση και με εκκίνηση τη συμπαράσταση προς τους εγκαυματίες από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, ο κ. Αλέξης Ανδρονόπουλος και η κυρία Μαρίνα Καρύδα ίδρυσαν την οργάνωση Salvia, έτσι ώστε, ως νομικό πρόσωπο πλέον, να προσφέρουν, οργανωμένα και αποτελεσματικά, πολύπλευρη βοήθεια σε εγκαυματίες. Πέραν της αλληλεγγύης προς όσους έχουν υποστεί σωματικές βλάβες εξαιτίας εγκαύματος, η πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία αποσκοπεί επίσης στην πρόληψη και την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων.
Επί της ουσίας, η Salvia λειτουργεί από το 2018 και επισήμως από εφέτος. Με την ευκαιρία της σύστασής της ως νομικού προσώπου, οι συνιδρυτές της οργάνωσης μιλούν για το έργο, τους μελλοντικούς στόχους, αλλά και τους υποστηρικτές της Salvia.

- Ποια είναι η βοήθεια που έχει προσφέρει η Salvia μέχρι στιγμής σε ανθρώπους με εγκαύματα;

Από το 2018 έως και σήμερα προσφέρουμε εθελοντικά τις υπηρεσίες μας, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα σταθερό και ανθρώπινο πλαίσιο για τη διαβίωση και τη θεραπεία των εγκαυματιών. Στο Μάτι, πέρα από τους 102 συνανθρώπους μας που, δυστυχώς, χάσαμε, είχαμε 60 εγκαυματίες. Το 2018 τα υλικά αποκατάστασης για τα εγκαύματα αυτών των ανθρώπων δεν καλύπτονταν από τον ΕΟΠΥΥ. Στην προσπάθεια εξεύρεσης άμεσης λύσης ώστε να καλύψουμε αυτό το κενό κινητοποιηθήκαμε άμεσα και βρήκαμε αρωγό το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το οποίο επί 2 χρόνια στάθηκε στο πλευρό των 60 εγκαυματιών, καλύπτοντας πλήρως το κόστος των υλικών, αλλά και του Κέντρου Αποκατάστασης για όσους το είχαν ανάγκη. Παράλληλα, όμως, ήδη από το 2018 οργανώσαμε προς το υπουργείο Υγείας και την 1η ΥΠΕ την ανάδειξη της ανάγκης κάλυψης των υλικών αποθεραπείας από τον ΕΟΠΥΥ.

prosopa_salvia
Οι συνιδρυτές της οργάνωσης Salvia Αλέξης Ανδρονόπουλος και Μαρίνα Καρύδα


Κλείσιμο
Η προσπάθειά μας συνεχίστηκε με το υπουργείο Υγείας το 2019, με αποτέλεσμα το 2020 να γίνει πραγματικότητα η νομοθετική θέσπιση Μητρώου Εγκαυματιών από δασικές πυρκαγιές, όπως επίσης και η πλήρης κάλυψή τους από τον ΕΟΠΥΥ. Τον Ιούλιο του 2019 για τους εγκαυματίες όχι μόνο από το Μάτι, αλλά και εκείνους από τη φωτιά της Χίου το 2016, οργανώσαμε τη μετάκληση στην Ελλάδα φυσικοθεραπευτών ειδικών για τα εγκαύματα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο CHUV της Λοζάνης, σε συνεργασία με τη FLAVIE, την ελβετική οργάνωση για το έγκαυμα. Εκεί διαπιστώσαμε τη μεγάλη εξειδίκευση που υπάρχει σε άλλες χώρες συγκριτικά με την πατρίδα μας γύρω από τα εγκαύματα και την αποκατάστασή τους.

- Πώς οδηγηθήκατε στην ίδρυση της Salvia;

Ηταν κάτι τόσο απλό όσο η ανάγκη να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Θέλαμε όμως να το κάνουμε οργανωμένα, μεθοδικά, με σύγχρονο και επιστημονικό τρόπο. Αναζητήσαμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο εξωτερικό. Αποκτήσαμε εμπειρία ως προς τη σοβαρότητα των περιστατικών και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται, την εξειδίκευση οργανώσεων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Ολα αυτά μας ώθησαν να οραματιστούμε τη Salvia, η οποία να μείνει ως μια ωφέλιμη παρακαταθήκη απ’ ό,τι συνέβη στο Μάτι. Ετσι, το 2021 ιδρύσαμε τη Salvia, την ελληνική οργάνωση για την πρόληψη του εγκαύματος και την υποστήριξη του εγκαυματία.

067_248856

Η Salvia, ως νομικό πρόσωπο πλέον, εκπροσωπεί όλους τους εθελοντές, υποστηρικτές καθώς και τους ιδρυτές της και στοχεύει με δομημένο πλέον τρόπο να κάνει βήματα σε 4 βασικούς άξονες: α) υποστήριξη εγκαυματιών, β) πρόληψη - ενημέρωση και εκπαίδευση για το έγκαυμα και τους κινδύνους, γ) βελτίωση της ιατρικής περίθαλψης και αποκατάστασης, αλλά και δ) συνηγορία ώστε να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο κάλυψης όλων των αναγκών αποθεραπείας και αποκατάστασης. Μολονότι στη χώρα μας έχουμε συνηθίσει να ιδρύεται πρώτα το νομικό πρόσωπο και κατόπιν να ακολουθεί το ουσιαστικό έργο, εμείς μόλις πριν από λίγο καιρό βρήκαμε τον χρόνο να επισημοποιήσουμε τη δράση μας. Για εμάς, επί τρία χρόνια τώρα, είναι η ανάγκη υποστήριξης των εγκαυματιών αυτή που ορίζει τις προτεραιότητές μας. Το να πορευόμαστε δίπλα τους στη δύσκολη καθημερινότητά τους.

- Εκτός από τα θύματα πυρκαγιών, η Salvia βοηθά και άλλου τύπου εγκαυματίες;

Στο πέρασμα του χρόνου, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη με τη δράση μας τόσο των επίσημων φορέων και των γιατρών όσο και των ωφελούμενών μας και έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία στο πεδίο της υποστήριξης, κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη προς εγκαυματία τα κινητά μας χτυπούν αμέσως. Η Salvia έχει ως άμεσο στόχο τη λειτουργία μιας γραμμής δωρεάν υποστήριξης για τους εγκαυματίες. Η ενασχόλησή μας με το έγκαυμα, αλλά και η συνεργασία μας με τους γιατρούς των πλαστικών χειρουργικών μονάδων της Αττικής μάς έχουν φέρει σε επαφή με κάθε είδους περιστατικά τραυματισμού από εγκαύματα, εξαιτίας θερμικών ατυχημάτων ή επιπτώσεων από βαριές χημικές ουσίες με καυστικές ιδιότητες, όπως το βιτριόλι, ακόμη και οικιακά ατυχήματα ενηλίκων, παιδιών κ.ο.κ. Θεωρούμε απαραίτητη τη συνεργασία μας με το υπουργείο Υγείας και κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση, έτσι ώστε μέσω της Salvia να συντονίζεται κατά το δυνατόν η φροντίδα που απαιτείται ειδικά για τους εγκαυματίες.

- Ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι και ευρύτεροι στόχοι της Salvia;

Με συνοδοιπόρους πλαστικούς χειρουργούς, καθώς και ιατρούς ειδικοτήτων σχετικών με το έγκαυμα, μαζί με την οργάνωση FLAVIE από την Ελβετία, τους εθελοντές και τους χορηγούς μας, ο πρωταρχικός και πλέον σημαντικός στόχος μας είναι η υποστήριξη των εγκαυματιών. Επιπρόσθετα, θέλουμε να συμβάλουμε στην υποστήριξη και ανάπτυξη των εγκαυματικών μονάδων και του εξειδικευμένου προσωπικού που απαιτείται για τη στελέχωση αυτών των μονάδων. Στους άμεσους στόχους μας εντάσσεται επίσης η συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για την διεύρυνση του Μητρώου Εγκαυματιών, καθώς και άλλες άμεσες κινήσεις προς την ανακούφιση τους. Σημαντική θα είναι, βέβαια, η ψηφιοποίηση και απλούστευση των διαδικασιών, την οποίαν θα προωθήσουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Θέλουμε να συμβάλουμε στην υποστήριξη και ανάπτυξη των εγκαυματικών μονάδων και του εξειδικευμένου προσωπικού που απαιτείται για τη στελέχωση αυτών των μονάδων. Στους άμεσους στόχους μας εντάσσεται η συνεργασία με το υπουργείο Υγείας για τη διεύρυνση του Μητρώου Εγκαυματιών»

Ταυτόχρονα, θεωρούμε εξίσου αναγκαία έως και επιβεβλημένη τη συνεργασία μας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η αύξηση των δασικών πυρκαγιών, αλλά και τα οικιακά ατυχήματα (κάθε βδομάδα χάνεται ένας άνθρωπος κατά μ.ο. μόνο από αστικές πυρκαγιές) καθιστούν επιτακτική την ανάγκη πρόληψης, μέσω ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κόσμου για την ελαχιστοποίηση εγκαυματικών τραυματισμών και θανάτων. Τελευταίος, αλλά όχι ελάσσων στόχος, είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και η συνεργασία για την παροχή τεχνογνωσίας από τη Salvia σε κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.

- Φέτος το καλοκαίρι είχαμε στην Ελλάδα έξαρση πολύ μεγάλων πυρκαγιών. Παρατηρήσατε ίσως κάποια βελτίωση, ειδικά στη μέριμνα για τους εγκαυματίες;

Είναι γεγονός ότι φέτος το καλοκαίρι, στις τεράστιες φωτιές που έπληξαν τη χώρα μας, τραυματίστηκαν και νοσηλεύτηκαν 6 εθελοντές, αριθμός σχετικά μικρός αναλογικά με την έκταση των φαινομένων. Αυτό οφείλεται στις γρήγορες εκκενώσεις και στην προτεραιότητα που δόθηκε στην ανθρώπινη ζωή.

Καίρια ήταν η άμεση δωρεά του κ. Φίλιππου Κούρκουλου-Λάτση, ο οποίος κάλυψε τις επείγουσες ανάγκες των εγκαυματιών σε συνεργασία με τη Salvia. Η πρωτοβουλία του κ. Κούρκουλου-Λάτση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Ο ίδιος προσωπικά δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για να καλυφθούν όσα χρειάζονται.

Επιπλέον η Πολιτεία εξήγγειλε ειδικό επίδομα προς τους εγκαυματίες μέσω του ΟΠΕΚΑ και ήταν ιδιαίτερη συγκίνηση για εμάς η γνώση πως με το Μητρώο Εγκαυματιών τα θύματα πλέον θα έχουν από την πρώτη στιγμή ό,τι χρειάζονται για τη θεραπεία τους. Ολα αυτά, εκτός από σημαντική βοήθεια προς τους ανθρώπους που πλήττονται, αποτελούν και μια δικαίωση για εμάς. Διότι είναι αιτήματα που τα προβάλλαμε επίμονα, διεκδικήσαμε την επίλυσή τους και σημειώσαμε επιτυχίες ήδη από την πυρκαγιά του 2018.

Salvia_2
Ελβετοί ειδικοί επί των εγκαυμάτων που ήρθαν στη χώρα μας μετά από πρόσκληση της Salvia


- Πώς σχετίζεται η δημιουργία της Salvia με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής;

Εμείς θέλουμε να δηλώσουμε ότι η Salvia και οι άνθρωποί της βρίσκονται πλέον μπροστά σε ένα διπλό καθήκον: της αδιάλειπτης υποστήριξης προς τους εγκαυματίες, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο διακοπής ούτε για ένα λεπτό και την ίδια στιγμή της μέριμνας για την απολύτως αναγκαία σήμερα ανάπτυξη, οργάνωση και στελέχωση, τόσο με εξειδικευμένο όσο και εθελοντικό ανθρώπινο δυναμικό, του μηχανισμού για την κάλυψη των όλο και πιο αυξημένων περιστατικών που ζητούν την αρωγή μας.

Δυστυχώς, αν και θα θέλαμε να είχαμε ολοκληρώσει το έργο μας, η κλιματική κρίση ως γεγονός και πραγματικότητα μας υποχρεώνει να προετοιμαστούμε στο μέγιστο δυνατό ώστε να αντιμετωπίσουμε με τον βέλτιστο τρόπο μέσα από την εμπειρία μας κάθε ενδεχόμενο περιστατικό.

- Πώς μπορεί ο τραυματισμός από έγκαυμα να επηρεάσει τη ζωή ενός ανθρώπου;

Για την ιατρική κοινότητα το έγκαυμα θεωρείται από τους χειρότερους τραυματισμούς γιατί δεν αφορά μόνο το δέρμα, αλλά προσβάλλει όλα τα συστήματα του οργανισμού. Η εγκαυματική νόσος, όπως αποκαλείται, πολλές φορές, απαιτεί πολύμηνη νοσηλεία στο νοσοκομείο, πολλαπλά χειρουργεία και η αποκατάστασή της μπορεί να κρατήσει για αρκετά χρόνια μετά τον τραυματισμό, να καταλήξει ή και σε μόνιμη αναπηρία. Σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω των λοιμώξεων, το έγκαυμα μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη νεφρική ανεπάρκεια, ακόμα και σε θάνατο. Σε όλα αυτά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τον ψυχολογικό παράγοντα, τόσο από το σοκ που έχει υποστεί κάποιος από τον κίνδυνο και τον πόνο, όσο και από την παραμόρφωση που δημιουργείται. Δυστυχώς, το έγκαυμα ούτε «αναδασώνεται» ούτε ξεπερνιέται ελαφρά, αλλά «συνοδεύει» τον εγκαυματία για πολλά χρόνια ή για μια ζωή. Και λόγω της ιδιαίτερης φύσης του συνήθως αντιμετωπίζεται μοναχικά.

- Πώς και γιατί επιλέξατε το όνομα Salvia για την οργάνωσή σας;

Η ονομασία Salvia προήλθε από το λουλούδι σάλβια. H λέξη όμως είναι ηχητικά συγγενής και νοηματικά παραπέμπει στο salvare/salvation (σώζω/σωτηρία), συμβολίζοντας μια προσπάθεια που άνθησε σαν το φυτό πάνω στις στάχτες των φονικών πυρκαγιών το 2018. Για μας έχει γίνει από τότε καθήκον το να μην ξανασυμβεί ή έστω να είναι όσο το δυνατόν λιγότερος ο πόνος από τέτοιου είδους συμβάντα.

Ειδήσεις σήμερα:

Φώφη Γεννηματά: Θλίψη χωρίς τέλος για το θάνατο της

Συνάντηση Μπάιντεν - Βαρθολομαίου στο Λευκό Οίκο: Η Σχολή της Χάλκης, τα εμβόλια και το κλίμα

Επίθεση με βιτριόλι: Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων συνεχίζεται η δίκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης