Γιάννα Αγγελοπούλου: Κρατάμε την κληρονομιά του παρελθόντος και οραματιζόμαστε το μέλλον

Γιάννα Αγγελοπούλου: Κρατάμε την κληρονομιά του παρελθόντος και οραματιζόμαστε το μέλλον

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη Λέσβο

11_R6S_9044
Στην πατρίδα της Σαπφούς, του Αλκαίου, του Θεόφιλου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Στρατή Μυριβήλη, στη Λέσβο των 12 εκ. ελαιόδεντρων, των εξαιρετικών παραδοσιακών προϊόντων, ένα νησί φιλοσοφίας και πολιτισμού, πέρασμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ένα νησί που βίωσε όσο κανένας άλλος τόπος την πρόσφατη μεταναστευτική κρίση, βρέθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Στο Δημαρχείο Μυτιλήνης τη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη υποδέχτηκε ο Δήμαρχος της πόλης, Στρατής Κύτελης, ο οποίος της δώρισε το επετειακό νόμισμα που εξέδωσε ο Δήμος με τον Θεόφιλο, το έργο του οποίου, «Αναγεννηθείσα Ελλάδα», κοσμεί και τον Προπομπό του Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821.

Αμέσως μετά, η κυρία Αγγελοπούλου συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, και συμμετείχε σε σύσκεψη με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων και των παραγωγικών τάξεων της Λέσβου, οι οποίοι της ζήτησαν να γίνει Πρέσβειρα του τουρισμού του νησιού. «Χωρίς την παρουσία σας δεν θα ήταν δυνατοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τώρα μας δίνετε την ευκαιρία να προωθήσουμε έργα πολιτισμού» επισήμανε στις δηλώσεις του ο κ. Μουτζούρης. «Να διατυμπανίσετε σε όλη την οικουμένη ότι η αγκαλιά που είχαμε για το μεταναστευτικό, θα είναι ανοιχτή για όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας για το θέμα του τουρισμού, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού Βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλλη.

«Στη Λέσβο, όπως και σε 70 επισκέψεις σε ολόκληρη τη χώρα, γνώρισα ανθρώπους που κρατάνε την κληρονομιά του παρελθόντος και προσπαθούν να οραματιστούν το μέλλον, εμπνεόμαστε και συνεχίζουμε, συνεταιριζόμαστε, συνεργαζόμαστε και προχωράμε για τον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας» τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Η κυρία Αγγελοπούλου μίλησε για «χρονιά οδοδείκτη», «χρονιά αφετηρία και όχι το τέλος 200 ετών αγώνα» και προσέθεσε: «Δεν σταματάμε εδώ, είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα 200 χρόνια»!

22_R6S_9140


Αναφερόμενη στη δράση της Επιτροπής, επισήμανε ότι «σταθήκαμε με σεβασμό στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την πανδημία» και εστίασε στις δράσεις για την αντιμετώπισή της: τη δωρεά 18 φορητών κλινών ΜΕΘ, τη χρηματοδότηση του ελληνικού φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, αλλά και τη διάθεση όλων των εσόδων από το Νομισματικό Πρόγραμμα, από 23 Αυγούστου έως το τέλος του έτους, για την ενίσχυση των πυρόπληκτων περιοχών.

Κλείσιμο
Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», φορώντας πλέον το παραδοσιακό σακάκι που της έκαναν δώρο στην Περιφέρεια, επισκέφθηκε το Μουσείο Θεόφιλου, όπου είχε την ευκαιρία να δει τα εκθέματα και να συζητήσει με τους υπεύθυνους το έργο, την τεχνοτροπία και την προσφορά του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου. Ενημερώθηκε και για την ιδιαίτερη σχέση του με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος τον βοηθούσε σε κάποια έργα του.

Σε όλες τις συναντήσεις συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, όπως και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, με τους οποίους η κυρία Αγγελοπούλου επισκέφθηκε την Αγία Παρασκευή, όπου έγινε η φύτευση υπεραιωνόβιας ελιάς στον περιβάλλοντα χώρο του παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου. «Η ελιά έθρεψε τους Έλληνες, είναι σύμβολο ειρήνης σοφία και γαλήνης» σημείωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και προσέθεσε: «Βαθύρριζα τα υπεραιωνόβια δέντρα, βαθύρριζη η παράδοσή μας, όπως βαθύρριζο αποδείχτηκε το πείσμα μας και η μαχητικότητά μας για Ελευθερία και για Πρόοδο».

33_R6S_9223


Στις εγκαταστάσεις του παλαιού ελαιοτριβείου θα δημιουργηθεί το «Διεθνές κέντρο μελέτης και ανάδειξης της ιστορικής μνήμης και του πολιτισμικού τραύματος με έδρα τη Λέσβο» (του Δήμου Δυτικής Λέσβου), έργο που αναμένεται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Όπως θα γίνει και με την πρόταση του Δήμου Μυτιλήνης «Ψηφιακή αναπαράσταση με τεχνολογίες επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας της απελευθέρωσης της Λέσβου το 1912». Έχει ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» η πρόταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το «Ψηφιακό εικονικό μουσείο Βορείου Αιγαίου από την Επανάσταση του 1821 έως σήμερα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης