Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: Έγινε αισθητός μέχρι την Κύπρο - Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: Έγινε αισθητός μέχρι την Κύπρο - Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»

Προειδοποίηση για μικρό τσουνάμι στις νότιες ακτές της Κρήτης - Ο σεισμός σκόρπισε τον τρόμο στους κατοίκους, με γονείς να τρέχουν πανικόβλητοι να πάρουν τα παιδιά τους από σχολεία - Κατέρρευσε εκκλησάκι στη Σητεία - Τι λένε οι σεισμολόγοι

kriti_seismos_grafeio_art
Ο πολύ ισχυρός σεισμός των 6,3 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κρήτης, ο οποίος συντάραξε το νησί και «κούνησε» επίσης στα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο, αλλά και στη Σαντορίνη, έγινε αισθητός και στην Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση, «την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 12:24 καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος ισχυρός σεισμός μεγέθους M=6.3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ».

Ο σεισμός είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Κρήτης και 600 χιλιόμετρα δυτικά της Κύπρου, σημειώνει.


Σεισμός στην Κρήτη



ΣΕΙΣΜΟΣ 6,3 ΣΧΟΛΕΙΑ
Κλείσιμο


Η στιγμή του σεισμού από κάμερα ασφαλείας


Τρόφιμα πέφτουν από τα ράφια σούπερ - μάρκετ




Προσθέτει πως παρά τη μεγάλη απόσταση του επικέντρου από την Κύπρο, ο σεισμός αυτός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος του νησιού, κυρίως από ενοίκους ψηλών κτιρίων. Ο σεισμός αυτός εντάσσεται στα πλαίσια της σεισμικής δραστηριότητας του ανατολικού τμήματος του Ελληνικού Τόξου. Η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, καταλήγει.

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος» της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Σε εφαρμογή τέθηκε άμεσα το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Αμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cexcsraqhq3d-se)


Σύμφωνα με το υπουργείο, από την πρώτη στιγμή, έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές, αναφέρονται μόνο μικρές κατολισθήσεις σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου της Σητείας, ενώ έχει καταρρεύσει μέρος της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο χωριό Ξερόκαμπος, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

siteia_seismos
seismos_kriti_malevizi


Αναστάτωση στο νησί, κατέρρευσε εκκλησάκι, πανικός στα σχολεία

Αναστάτωση προκάλεσε για άλλη μια φορά στους κατοίκους του νησιού ο μεγάλος σεισμός των 6,3 Ρίχτερ.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Ηράκλειο, καθώς είχε ένταση και διάρκεια, με συνέπεια να σκορπίσει πανικό και ανησυχία στους κατοίκους, που βγήκαν σε δρόμους, πάρκα και πλατείες. Παράλληλα, διευθυντές των σχολείων, ζήτησαν από τους μαθητές να βγουν από τις αίθουσες.

Αισθητός και στο Ρέθυμνο έγινε ο σεισμός, προκαλώντας την αναμενόμενη ανησυχία στους κατοίκους. Κανένα πρόβλημα, ωστόσο, δεν έχει αναφερθεί στους αρμόδιους φορείς του νομού, με την πολιτική προστασία και τα συνεργαζόμενα σώματα να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, ο σημερινός σεισμός δεν συνδέεται με την έταιρη μεγάλη σεισμική δόνηση προ εβδομάδων στο Αρκαλοχώρι. Ο καθηγητής εξήγησε ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι 80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και προέρχεται από διαφορετικό κέντρο.

kosmos_kriti
kosmos_kriti1


Εκδόθηκε και προειδοποίηση για μικρό τσουνάμι.  «Έχουμε εκδώσει ανακοίνωση για τσουνάμι αλλά όχι κάτι ανησυχητικό. Μιλάμε για 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου. Το φαινόμενο έχει αφιχθεί και μπορεί να μην είναι ορατό σε κάποιες περιοχές. Ο σεισμός ήταν μικρός για να δημιουργήσει μεγάλο τσουνάμι. Εκτός από την Κρήτη, έχουν ταρακουνηθεί και όλο το νότιο Αιγαίο» ανέφερε ο κ. Λέκκας

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cexc4ekp0yc1-se)






Σύμφωνα με την αυτόματη ενημέρωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο στα 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου, ενώ το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 8,2 χιλιόμετρα. 

kriti3
kriti2_2
kriti1_2


seismos_kriti


Δείτε πως κατέγραψε σεισμογράφος την δόνηση 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη.

seismografos


Με βάση τις μετρήσεις του Ευρωμεσογειακού, η δόνηση ήταν 6,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο στα 51 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σητείας και με εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα. 

Ακολούθησε στις 12:36 κι άλλος σεισμός 4,1 Ρίχτερ στα 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου, με εστιακό βάθος στα 20,7 χιλιόμετρα.



245035053_4359336370786902_7584263181178170914_n
245194508_1229717050787669_340688163125575358_n
245141668_4521939811208997_887150483842030879_n
245423849_1079240089489581_3334293893555299311_n


Στο μεταξύ, κατέρρευσε υπό την πίεση των Ρίχτερ το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στον Ξηροκαμπο Σητείας. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, το μικρό εκκλησάκι δεν άντεξε τον ισχυρό σεισμό.

siteia_ekklis2
siteia_ekklisia


Ιδιαίτερα αισθητή σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο, αλλά και στη Σαντορίνη έγινε η σεισμική δόνηση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη από την ισχυρή σεισμική δόνηση προκλήθηκαν ζημιές. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και το δημαρχείο έχει εμφανίσει ρωγμές από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση.

Χουλιάρας στο protothema.gr: Τα επόμενα 24ωρα θα ξέρουμε αν είναι ο κύριος σεισμός

«Πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 23 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά της πόλης της Ζάκρου. Είναι υποθαλάσσιος σεισμός, βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του επονομαζόμενου ελληνικού τόξου εκεί όπου είναι η ζώνη καταβύθισης της αφρικανικής πλάκας. Και πέρυσι είχαμε έναν σεισμό περίπου 6 Ρίχτερ στην περιοχή. Εξετάζουμε το φαινόμενο ενδεχομένως πρόκειται για τον κύριο σεισμό αλλά αυτό θα το ξέρουμε τα επόμενα 24ωρα» λέει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.


Φωτογραφιές - Βίντεο: Cretalive - Ekriti

Δείτε βίντεο: Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: Έγινε αισθητός μέχρι την Κύπρο - Πανικόβλητοι γονείς έτρεχαν να πάρουν τα παιδιά τους
Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: Έγινε αισθητός μέχρι την Κύπρο - Πανικόβλητοι γονείς έτρεχαν...


Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε βίντεο: Πανικόβλητοι γονείς έτρεχαν να πάρουν τα παιδιά τους μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη

Ο σεισμολόγος Παπαδόπουλος για τα 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: Αναμένονται μετασεισμοί

Live update - Σεισμός στην Κρήτη: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης