Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολιασμού - Ποιους αφορά, τι πρέπει να ξέρουμε

Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολιασμού - Ποιους αφορά, τι πρέπει να ξέρουμε

Σε αυτή την φάση αφορά τους πολίτες άνω των 50 ετών - Πρέπει να έχουν περάσει 6 μήνες από τον εμβολιασμό της 2ης δόσης - Γίνεται με το εμβόλιο της Pfizer

emvoliastiko34
Ανοιξε σήμερα το απόγευμα η πλατφόρμα των ραντεβού για χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση αφορά άτομα άνω των 50 ετών και πολίτες με υποκείμενα νοσήματα. Προϋπόθεση να έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τη στιγμή που έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη δόση χορηγείται αφού έχει περάσει ένα εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη εμβολιάζονται με την τρίτη δόση άτομα ανοσοκατεσταλμένα, οι διαμένοντες σε Mονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί.

Στην παρούσα φάση, το εμβόλιο που θα δίνεται ως 3η δόση, είναι το mRNA εμβόλιο, συγκεκριμένα το Pfizer, το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με το εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί στο βασικό εμβολιασμό.

Η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική, άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο, και αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία.

Η λίστα με τους δικαιούχους για την τρίτη δόση, θα ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση με όσους δικαιούχους κλείνουν τους 6 μήνες από τη δεύτερη δόση.​

Κλείσιμο
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατέληξε στην επιλογή των ομάδων του πληθυσμού, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη συγκριτικά με άλλες για την ενίσχυσή τους με μία τρίτη δόση εμβολίου, καθώς σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα φάνηκε ότι τα αντισώματα, ως δείκτης της ανοσιακής απάντησης, μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και η μείωση των αντισωμάτων, σε συνδυασμό και με την εμφάνιση των μεταλλάξεων του ιού, αποτέλεσε έναν κίνδυνο για τα άτομα τα οποία δεν είχαν επαρκή προστασία λόγω μειωμένης αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Η πρώτη κατηγορία για χορήγηση 3ης δόσης, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και οι μεταμοσχευμένοι, δεν απάντησαν στον πρωτογενή εμβολιασμό. Δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα και η χορήγηση σε αυτά τα άτομα της τρίτης δόσης έχει το χαρακτήρα μίας συμπληρωματικής δόσης, βασικής δηλαδή.

Μία δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα, τα οποία έχουν παράγοντες όπως η ηλικία ή άλλες καταστάσεις, και έχουν μειωμένα αντισώματα. Στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος, βασικός παράγοντας για την προτεραιοποίηση ήταν η ηλικία των ατόμων, αναγνωρίζοντας ότι αποτελούσε ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο. Το σκεπτικό της γνωμοδότησης για την 3η δόση στηρίζεται στη βαθμιαία μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού, που παρατηρείται μετά τους 6 μήνες. Έτσι πήραν σειρά για να εμβολιαστούν με την 3η δόση τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε Μονάδες Φροντίδας, οι άνω των 60 ετών και από σήμερα και οι άνω των 50 ετών.

​​Και μία τρίτη κατηγορία είναι αυτών των ατόμων που εκτίθενται, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, περισσότερο στον ιό, όπως οι υγειονομικοί.




Ειδήσεις σήμερα

«Πνίγηκε» η Βόρεια Εύβοια από τις καταιγίδες - Άνακοινώθηκε έκτακτη χρηματοδότηση €20 εκατομμυρίων

Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία και τη Δευτέρα - Ισχυρές καταιγίδες και στην Αττική

Γεννηματά για εσωκομματικές: Ως αρχηγός θα διασφαλίσω την ενότητα της παράταξης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης