Νίκος Παλαιοκώστας, το «αγρίμι των βουνών» - Θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής κατ' οίκον

Νίκος Παλαιοκώστας, το «αγρίμι των βουνών» - Θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής κατ' οίκον

Ύστερα από συνολικά 13 απορριφθείσες αιτήσεις, αποφυλακίστηκε με όρους - Ποια είναι η άγνωστη ζωή του «επαγγελματία ληστή τραπεζών» και η σχέση του με τον «Πεταλούδα» - Η πρώτη απαγωγή στην Ελλάδα, η λεία των 260.000.000 δραχμών από τράπεζα και η ποινή φυλάκισης των σχεδόν 200 ετών

nikos-palaiokwstas3
«Άπιαστος», «Φαντομάς», «Ρομπέν των Δασών», «Αγρίμι των βουνών» λίγες μόνο από τις ιδιότητες που έχουν αποδοθεί εδώ και δεκαετίες για διάφορους λόγους στον βαρυποινίτη Νίκο Παλαιοκώστα.

Στον έγκλειστο των φυλακών του Αγίου Στεφάνου Αχαΐας, όπου το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κοζάνης έκανε ομόφωνα δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του με αποτέλεσμα μέσα στο επόμενο διάστημα να βρεθεί εκτός φυλακής, καθώς θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στο σπίτι του στα Τρίκαλα έχοντας τη δυνατότητα να βγαίνει από αυτό δύο φορές την εβδομάδα.

Τα σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και η νεφρική ανεπάρκεια  που αντιμετωπίζει, σε συνδυασμό με την άψογη συμπεριφορά που επέδειξε κατά την διάρκεια των 16 χρόνων της κράτησης του στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου, είναι ανάμεσα στις αιτίες που περιλαμβάνονται στο σκεπτικό της απόφασης αποφυλάκισης του συμβουλίου πλημμελειοδικών.

Μια απόφαση που έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με τα σκεπτικά των απορριπτικών αποφάσεων στις 13 συνολικά αιτήσεις άδειας που είχε καταθέσει ο Νίκος Παλαιοκώστας,  με τελευταία φορά το 2018. Σε όλες τις περιπτώσεις το σκεπτικό ανέφερε: «Το αίτημά σας για χορήγηση αδείας απερρίφθη, διότι η ποινική σας κατάσταση και η σχέση με την ελληνική Δικαιοσύνη δεν παρέχουν τη βεβαιότητα ότι θα κάνετε ορθή χρήση αυτής».

Σύμφωνα με τα βιογραφικά στοιχεία του βαρυποινίτη που υπάρχουν στον διαδίκτυο ο Νίκος Παλαιοκώστας γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Μοσχόφυτο των Τρικάλων. Είναι ένα από τα πέντε παιδιά του Λεωνίδα και της Γεωργίας Παλαιοκώστα.

Επαγγελματικά σε ηλικία 19 ετών ο Παλαιοκώστας παίρνει την απόφαση να γίνει ναυτικός και να μπαρκάρει στα καράβια. Όχι όμως για πολύ, καθώς γρήγορα εγκαταλείπει τη θάλασσα και επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου αρχίζει «να εκπαιδεύεται» σε μικροκλοπές και διαρρήξεις δίπλα στον μικρότερο αδερφό του, Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος είχε ξεκινήσει νωρίτερα την εγκληματική σταδιοδρομία του.

Κλείσιμο
Το 1988 ο Νίκος Παλαιοκώστας συλλαμβάνεται  και φυλακίζεται  στις φυλακές των Τρικάλων. Με τη βοήθεια του αδερφού του Βασίλη, δραπέτευσε στις 18 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς.

Λίγες εβδομάδες αργότερα και για την ακρίβεια στις 3 Φεβρουαρίου του 1990 συλλαμβάνεται σε ένα συνηθισμένο «μπλόκο» , ενώ τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου συλλαμβάνεται και ο αδελφός του Βασίλης για κλοπή αυτοκινήτου, την ώρα που προετοίμαζε το νέο σχέδιο δραπέτευσης του αδελφού του από τις φυλακές! 

Κατά την διάρκεια της παράνομης δράσης τους τα δυο αδέλφια θα γνωριστούν με τον Κώστα Σαμαρά, γνωστό με τα παρατσούκλια Καλλιτέχνης ή Πεταλούδας. Οι τρεις τους θα ξεκινήσουν να διαπράττουν ληστείες τραπεζών σε διάφορες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Η πιο γνωστή ληστεία από αυτές έγινε τον Ιούνιο του 1992,  όταν  λήστεψαν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα Τρικάλων αρπάζοντας 125.000.000 δραχμές. Το ποσό εξακολουθεί να παραμένει πρώτο στη λίστα με την μεγαλύτερη σε λεία,  ληστεία τράπεζας που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας. 

Την Παρασκευή της 15ης Δεκεμβρίου 1995, η ομάδα Παλαιοκώστα ή Σαμαρά πραγματοποίησε και την πρώτη απαγωγή στην Ελλάδα, απαγάγοντας μέσα από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη τον βιομήχανο Αλέξανδρο Χαΐτογλου. Η ομάδα των απαγωγέων ζήτησε τότε λύτρα ύψους 260.000.000 δρχ. για να αφήσουν ελεύθερο τον βιομήχανο. Η οικογένεια Χαΐτογλου κατέβαλε τα λύτρα στους απαγωγείς, με τις διωκτικές αρχές να εξαπολύουν για την εποχή ένα μεγάλο ανθρωποκυνηγητό, στην προσπάθεια τους να εντοπίσουν και να συλλάβουν την επικίνδυνη ομάδα.

Μετά από 3 χρόνια ερευνών και καταδιώξεων, το 1999 κατάφεραν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα καθώς μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα στο 90ο χλμ. της εθνικής οδού Λαμίας – Λειβαδιάς, οι αρχές συνέλαβαν τον Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος στην συνέχεια καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για την απαγωγή Χαΐτογλου.

Για χάρη του το 2006 ο Νίκος Παλαιοκώστας φέρεται να βρίσκεται μεταξύ των ατόμων που οργάνωσαν την πρώτη απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Τότε εκτός από τον Βασίλη Παλαιοκώστα κατάφερε να αποδράσει και ο Αλκέτ Ριζάι.

Ο καταζητούμενος επί τουλάχιστον 16 ολόκληρα χρόνια, Νίκος Παλαιοκώστας τελικά θα συλληφθεί την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου του 2006, έξω από το χωριό Λιβάδι στον Παρνασσό, πέφτοντας σε ένα μπλόκο που είχε στήσει η αστυνομία της Λιβαδειάς. Ο Παλαιοκώστας προσπάθησε να αποφύγει το μπλόκο, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα με το αυτοκίνητο που οδηγούσε, αλλά εξετράπη της πορείας του και βγήκε εκτός δρόμου. Μέσα στο αυτοκίνητο εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς ένα αυτόματο όπλο καθώς και σφαίρες.

Σύμφωνα με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Νίκος Παλαιοκώστας θα καταδικαστεί για σωρεία αδικημάτων με ποινή φυλάκισης 197 έτη και 376 μήνες.

Δείτε βίντεο: Νίκος Παλαιοκώστας: Το «αγρίμι των βουνών» θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής κατ' οίκον
Νίκος Παλαιοκώστας: Το «αγρίμι των βουνών» θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής κατ' οίκον


Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με βιτριόλι: «Έκαψαν» την Έφη οι καταθέσεις των μαρτύρων - Όσα έγιναν εχθές στη δίκη

H Adele προαναγγέλλει την κυκλοφορία νέου τραγουδιού - Βίντεο

Τσάρλι Σιν: Δεν θα χρειάζεται πλέον να πληρώνει διατροφή στην πρώην σύζυγό του Ντενίζ Ρίτσαρντς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης