Κωνσταντίνος Κουκάς: Μπορούμε και να προστατέψουμε και να αναπτύξουμε κι άλλο τη Μύκονο

Κωνσταντίνος Κουκάς: Μπορούμε και να προστατέψουμε και να αναπτύξουμε κι άλλο τη Μύκονο

Ο δήμαρχος Μυκόνου μιλά για την επιτυχημένη τουριστική σεζόν, την ενίσχυση της ασφάλειας, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν στις υποδομές, τα έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής και αναλύει το όραμά του για το νησί

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mykonos-koukas3
Ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς μιλά για όλους και για όλα: για την επιτυχημένη φετινή τουριστική σεζόν που θύμιζε εποχές προ κορωνοϊού, για τον περιορισμό του φαινομένου των κλοπών και των ληστειών με την καθοριστική συμβολή της νέας Υποδιεύθυνσης, ακόμη και για το «μαύρο» νερό που ανάβλυζε από τις βρύσες των σπιτιών. Πώς εξηγεί το μπλόκο σε μεγάλα τουριστικά έργα, τι θα γίνει με τις «πριβέ παραλίες», ποιος εμποδίζει τους ελέγχους. Αναφέρεται στα έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής στο νησί και μοιράζεται με τους αναγνώστες του «ΘΕΜΑτος» το όραμά του για τη Μύκονο.

- Βρισκόμαστε στο τέλος μιας επεισοδιακής σεζόν για τη Μύκονο, μιας σεζόν που λόγω της πανδημίας και της έξαρσης των κρουσμάτων έφερε το νησί στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Ωστόσο, παρά την επιβολή αυστηρών μέτρων, ειδικά στη διασκέδαση, οι τουρίστες όχι μόνο παρέμειναν στη Μύκονο, αλλά στην πορεία ήρθαν ακόμη περισσότεροι. Αληθεύει ότι το φετινό καλοκαίρι ήταν καλύτερο και από αυτό του 2019;

Βρισκόμαστε στο τέλος μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης σεζόν που, παρά την πανδημία, ξεπέρασε πραγματικά κάθε προσδοκία. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουμε, κατά το θερινό τρίμηνο του 2021 όπου το νησί ήταν ανοιχτό στους επισκέπτες, στο αεροδρόμιο αγγίξαμε πάνω από το 80% της επιβατικής κίνησης της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Αντίστοιχα αξιοσημείωτη είναι και η επίδοση της ακτοπλοΐας, όπου η συνολική διακίνηση επιβατών μέχρι σήμερα έχει αγγίξει τους 750.000 επιβάτες. Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στον κλάδο καταλυμάτων για τον Ιούλιο, όπου υπήρχε αύξηση στα έσοδα κατά 622% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αυτή η σημαντική επιτυχία οφείλεται, κατ’ αρχάς, στη διαχρονική δυναμική και την αξιοπιστία του brand «Μύκονος», στην καλή υγειονομική εικόνα του νησιού το πρώτο εξάμηνο, στην επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού, στην έγκαιρη διαμόρφωση και πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και βεβαίως στην πολύ καλή προετοιμασία που είχαμε κάνει όλοι μας, σε συνδυασμό με τη διεθνή καμπάνια προώθησης.
mykonos__2_

- Ενα μεγάλο στοίχημα για φέτος ήταν ο περιορισμός του φαινομένου της εγκληματικότητας. Συστήθηκε γι’ αυτό τον σκοπό η νέα Υποδιεύθυνση με 180 αστυνομικούς. Είχαμε αποτελέσματα;

Η Μύκονος για πρώτη φορά στην ιστορία της απέκτησε Αστυνομική Υποδιεύθυνση και έχει πολλούς και έμπειρους αστυνομικούς, κάτι που συνέβαλε στην εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας, που αποτελεί βασικό ζητούμενο για έναν κορυφαίο διεθνή τουριστικό προορισμό.

Μέχρι σήμερα ανέκυπταν μικρά και μεγάλα προβλήματα, όπως το κυκλοφοριακό, η παραβίαση του ΚΟΚ, η επιτήρηση των παραλιών, η παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων, οι εστίες διακίνησης ναρκωτικών, οι κλοπές και ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια η εφαρμογή των μέτρων για την πανδημία. Για όλα αυτά επί τόσα χρόνια υπήρχαν περίπου 25 μόνιμοι αστυνομικοί (που πέρυσι έφτασαν ήδη τους 60), οι οποίοι για δύο-τρεις μήνες το καλοκαίρι ενισχύονταν από ειδικά κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτή η κατάσταση με ώθησε στη δυσάρεστη θέση, πριν από τρία χρόνια, να φτάσω στο σημείο να καταθέσω μήνυση μέχρι και στον πρώην αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για την υποστελέχωση της Υπηρεσίας.

Είναι γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο στο δίκαιο αυτό αίτημα και τα θετικά αποτελέσματα, όσον αφορά την καλύτερη αστυνόμευση και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, είναι ήδη ορατά και μετρήσιμα, γιατί πέρα από τους 180 αστυνομικούς λειτουργούν νέα τμήματα αστυνόμευσης και για πρώτη φορά Τμήμα, νέο Κέντρο Επιχειρήσεων, εγκαθίστανται 40 κάμερες και 15 drones δημιουργώντας ένα πιο ασφαλές περιβάλλον.

Δέσμευση για βελτιώσεις

- Το αποχετευτικό ήταν ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε φέτος το νησί. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη βλάβη του συστήματος αποχέτευσης στον Πλατύ Γυαλό προκάλεσε τριτοκοσμικές συνθήκες. Πώς το αντιμετωπίσατε και τι προτίθεστε να κάνετε προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά; Επισημαίνω και την αλγεινή εντύπωση που προκάλεσαν οι εικόνες με το μαύρο νερό που ανάβλυζε από τις βρύσες σπιτιών.

Η αλήθεια είναι ότι επρόκειτο για νερό που διοχετεύτηκε σε συγκεκριμένες περιοχές απευθείας από το φράγμα του Μαραθιού μετά από απροσδόκητη βλάβη στα φίλτρα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αποτελεί ένα απαράδεκτο γεγονός για το οποίο δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να μην επαναληφθεί, όπως βέβαια κάναμε και ό,τι έπρεπε για να αποκαταστήσουμε ταχύτατα τη βλάβη. Επίσης, υπήρχαν περιοχές με συχνές διακοπές νερού ή μειωμένη πίεση νερού που οφείλεται στον συνδυασμό της αυξημένης κατανάλωσης και των διακοπών ρεύματος με το διαφορετικό υψόμετρο της στάθμης του δικτύου υδροδότησης. Ναι, ήταν προβλήματα στο ζενίθ της τουριστικής σεζόν και ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό από τους συμπολίτες μου και όποιους επισκέπτες δυσκολεύτηκαν. Μια αντίστοιχη βλάβη στον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό στον Πλατύ Γυαλό προκάλεσε δυσάρεστες εικόνες που ελπίζουμε και εργαζόμαστε μεθοδευμένα να μην ξαναδούμε.

Το νησί χρειάζεται επειγόντως αναβάθμιση κάποιων βασικών υποδομών, με κυριότερη αυτή του αποχετευτικού. Από την πλευρά μας, αξιοποιώντας ιδίους πόρους, αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία, ολοκληρώνουμε την επέκταση και αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού της Αλεόμαντρας, την εγκατάσταση έξυπνων υδρόμετρων, την εγκατάσταση μιας νέας μονάδας διυλιστηρίου σε παράλληλη λειτουργία με τις δύο υπάρχουσες μονάδες στην Ανω Μερά, καθώς και επίσης έχουμε υπογράψει σύμβαση για την προμήθεια δύο επιπλέον φορητών μονάδων αφαλάτωσης. Επιπλέον, καταθέσαμε αίτημα χρηματοδότησης, μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 18 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση των αντλιοστασίων λυμάτων και αφαλάτωσης, καθώς και τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών ύδρευσης. Ηδη έχουν εγκριθεί τα πρώτα 6 εκατ. ευρώ. Διεκδικούμε δυναμικά και με στόχο να αποσπάσουμε και τα υπόλοιπα.

mykonos__3_

- Τι γίνεται με τα μεγάλα τουριστικά έργα; Συχνά-πυκνά, ακούμε για μεγάλες επενδύσεις, ξενοδοχεία-μεγαθήρια, μαρίνες, τελεφερίκ κ.ά.

Είναι γεγονός ότι πάρα πολλοί άνθρωποι, κυρίως από την Αθήνα, έχουν εκπλαγεί ή παραξενευτεί από την ομόφωνη αντίδραση της δημοτικής μας αρχής σχετικά με αυτές τις επενδύσεις, οι οποίες κυρίως προωθούνται μέσω του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων, τα λεγόμενα ΕΣΧΑΣΕ. Είναι ξεκάθαρο ότι η Μύκονος εδώ και πολλές δεκαετίες, και θα μου επιτρέψετε να πω πέρα και πάνω από τον μέσο εθνικό όρο, στην πράξη ενθαρρύνει την πραγματοποίηση επενδύσεων, έχει φιλοξενήσει αμέτρητες επιχειρήσεις και χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια.

Αυτό όμως έχει ένα όριο, το οποίο πιθανώς και να έχει ήδη ξεπεραστεί. Εμείς λοιπόν λέμε κάτι πάρα πάρα πολύ απλό. Οτι για να μπορέσει το νησί να διατηρήσει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που το έχουν κάνει κορυφαίο τουριστικό προορισμό πρέπει σε πρώτο στάδιο να ενισχύσει τις βασικές του υποδομές, σε δεύτερο στάδιο να επικαιροποιήσει τον χωροταξικό του και πολεοδομικό σχεδιασμό και μετά να δει πόσες και ποιες επενδύσεις μπορεί να φιλοξενήσει. Σε κάθε περίπτωση και επειδή κάποιοι θεωρούν ότι τα ΕΣΧΑΣΕ είναι πιο αυστηρά και πιο φιλικά προς το περιβάλλον σε σχέση με τις απλές πολεοδομικές άδειες, θα ήθελα να επισημάνω ότι τελεφερίκ και μαρίνα δεν θα ενέκρινε ποτέ η Πολεοδομία. Το πλέον ελπιδοφόρο όμως είναι ότι αυτές τις ημέρες ανακοινώνεται από το ΤΕΕ η προκήρυξη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, κάτι που σημαίνει ότι υλοποιείται ένα διαχρονικό αίτημα της δημοτικής αρχής και της τοπικής μας κοινωνίας, ενώ για δεύτερη χρονιά ισχύει ανάκληση έκδοσης νέων αδειών για τουριστικά καταλύματα.

Αισιοδοξία για το μέλλον

- Ποιο πιστεύετε πως είναι το μέλλον του τουρισμού σε ό,τι αφορά τη Μύκονο;

Το μέλλον του τουρισμού στη Μύκονο εξαρτάται από τις διεθνείς τάσεις, την εθνική στρατηγική και βεβαίως από τον χαρακτήρα του τοπικού τουριστικού μας προϊόντος, καθώς και τις επιλογές του τουριστικού κλάδου που δραστηριοποιείται στο νησί. Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο ότι τόσο έντονα και τόσο ξεκάθαρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού όσο και οι πλέον αξιόπιστοι φορείς του κλάδου, π.χ. ΣΕΤΕ, μιλάνε για την ανάγκη στροφής στον ποιοτικό τουρισμό και κυρίως στην αναβάθμιση των υποδομών στις τουριστικές περιοχές. Βασικοί μας στόχοι είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η επέκταση της περιόδου υψηλής επισκεψιμότητας (high season), μειώνοντας την περίοδο χαμηλής επισκεψιμότητας (low season), και η ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός, ο πολιτιστικός, ο συνεδριακός. Πλέον στοχεύουμε με μεγαλύτερη προσήλωση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.

- Τι θα γίνει με τις παραλίες που κάποιοι βαφτίζουν «πριβέ», απαγορεύοντας την είσοδο σε κατοίκους και τουρίστες;

Στο ζήτημα των παραλιών πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει μια γενναία και άμεση πολιτική απόφαση που θα μεταφραστεί σε νομοθετική πρωτοβουλία της Πολιτείας και σε αυξημένους ελέγχους της νομιμότητας. Σας θυμίζω το πρόσφατο περιστατικό στο Καλό Λιβάδι, όπου συνελήφθην επειδή εφάρμοσα ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για αποκατάσταση παρανομιών ενός ιδιώτη. Σύμφωνα με πρόταση που έχω ήδη καταθέσει στην ΚΕΔΕ, θα πρέπει να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για την παραχώρηση της διοίκησης και τη διαχείριση των αιγιαλών αποκλειστικά στους δήμους.

Και θέλω μάλιστα να αποκαλύψω στην εφημερίδα σας για πρώτη φορά ότι σε αίτημα που απέστειλα προς την Κτηματική Υπηρεσία για τη διενέργεια σχετικών ελέγχων σε όλες τις παραλίες ο εκπρόσωπος δήλωσε εγγράφως αδυναμία να τους πραγματοποιήσει λόγω έλλειψης προσωπικού.

- Τι σημαίνει για σας βιώσιμη ανάπτυξη;

Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει ανάπτυξη που σέβεται το οικοσύστημα και την Ιστορία του νησιού και αναδεικνύει την πολιτιστική του ταυτότητα. Με τη δρομολόγηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου από το ΤΕΕ θα υπάρξει και μια επικαιροποιημένη μελέτη σε ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση, αλλά και τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί η αειφόρος ανάπτυξη. Και εκτιμώ ότι με δεδομένη την τεράστια συνεισφορά της Μυκόνου όχι μόνο στα δημόσια οικονομικά αλλά και στην τεράστια προβολή της διεθνούς εικόνας της χώρας, θα πρέπει να υπάρχει ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από την Πολιτεία ή από διεθνείς πόρους. Ηρθε η ώρα να κατανοήσουμε την εθνική σημασία των κορυφαίων διεθνών τουριστικών προορισμών και την υπεραξία που δίνουν στη χώρα και να τους στηρίξουμε.
mykonos__1_
Κλείσιμο

- Ποια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και ποια σε προγραμματισμό; Θεωρείτε ότι το κράτος ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νησιού σε αναντιστοιχία με όσα προσφέρει η Μύκονος στον εθνικό προϋπολογισμό;

Είναι γεγονός ότι υπάρχει σαφής βελτίωση βασικών υποδομών στο πλαίσιο της ιεράρχησης που έχουμε θέσει. Το ανακαινισμένο διεθνές αεροδρόμιο, η ολοκλήρωση του νέου λιμανιού, η ολοκλήρωση της υποθαλάσσιας διασύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού, το κλειστό γυμναστήριο, ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός, η ανανέωση του οδοφωτισμού με νέα led, η υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος οδοποιίας, η μερική υπογειοποίηση καλωδίων της ΔΕΗ στον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας αποτελούν μερικά από αυτά. Στο πλαίσιο των νέων προτεραιοτήτων και πέρα από τα έργα για την περαιτέρω αναβάθμιση του αποχετευτικού και του δικτύου ύδρευσης, είναι η ανάδειξη της ταυτότητας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Μυκόνου με την ενοποίηση των μνημείων και των ιστορικών θέσεων της Χώρας (αρχικά με την ανάπλαση των Κάτω Μύλων και της γύρω περιοχής), την αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου, την περαιτέρω ανάδειξη της Δήλου, καθώς και την ενίσχυση πολιτιστικών δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το υπουργείο Πολιτισμού. Σχετικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης από την Πολιτεία, πέρα από λανθασμένα κριτήρια χρηματοδότησης με βάση τον μόνιμο πληθυσμό και όχι τον πραγματικό που υπάρχει σε κάθε περιοχή (για παράδειγμα, χρηματοδοτούμαστε για 10.000 κατοίκους και στην καλοκαιρινή περίοδο φιλοξενούμε καθημερινά 150.000-200.000), το πιο ενοχλητικό είναι η υποστελέχωση και ακόμη περισσότερο η αίσθηση ότι η Μύκονος δεν έχει ανάγκη. Αυτό πραγματικά, με δεδομένη τη συνεισφορά της Μυκόνου στα δημόσια έσοδα και την προβολή της χώρας σε όλο τον κόσμο, με ξεπερνά.

Οι κόκκινες γραμμές

- Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας;

Οι δικές μου κόκκινες γραμμές καθορίζονται από το αξιακό μου σύστημα και τη συνειδητή απόφαση να κληρονομήσουμε στις επόμενες γενιές ένα νησί που θα διατηρήσει τον χαρακτήρα και την πολιτιστική του ταυτότητα. Η βασική κόκκινη γραμμή είναι η έλλειψη σεβασμού προς την τοπική κοινωνία από όσους θέλουν να επιβάλλουν λύσεις χωρίς να λαμβάνουν καθόλου υπόψη τη γνώμη μας. Πίστευα και πιστεύω ότι ο μόνος ουσιαστικός τρόπος για να πετύχουμε ανάπτυξη απολύτως συμβατή με την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις ευαισθησίες της κάθε τοπικής κοινωνίας είναι η συνεργασία Πολιτείας, ιδιωτικού τομέα και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα σας πω ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα επιτυχημένης συνεργασίας. Οπως γνωρίζετε όλοι, πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα εργασίες αναβάθμισης του διεθνούς αεροδρομίου στη Μύκονο. Η αρχική αρχιτεκτονική πρόταση που μας παρουσίασε η Fraport Greece δεν ήταν σύμφωνη με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της Μυκόνου. Επισημάναμε αυτή τη διαπίστωση, η εταιρεία την αποδέχτηκε και τελικά παρουσιάστηκε και εφαρμόστηκε μια τελική αρχιτεκτονική πρόταση που είναι υψηλής αισθητικής και ταυτόχρονα παντρεύει την παράδοση με τη μοντέρνα και σύγχρονη πλευρά του νησιού.

- Ποιο είναι το όραμά σας για τη Μύκονο;

Θέλω η Μύκονος να είναι το πρώτο νησί σε όλο τον κόσμο που θα απαντήσει με πειστικό και πρακτικά εφαρμόσιμο τρόπο στο πρόβλημα της άλογης ανάπτυξης που αντιμετωπίζουν πολλοί διεθνείς προορισμοί. Μια Μύκονος που επιτέλους θα προστατεύει το περιβάλλον της και θα απαιτεί όλο και μεγαλύτερο σεβασμό στις αρετές της και την προστασία της φυσιογνωμίας της. Θέλω να παραμείνει πρωταγωνίστρια ως διεθνής τουριστικός προορισμός και θέλω να μετεξελιχθεί και σε κορυφαίο πολιτιστικό προορισμό, κάτι που εκτιμώ ότι είναι απολύτως εφικτό με βάση τον παραδοσιακό οικισμό της χώρας, τη Δήλο και τη Ρήνεια. Τέλος, θέλω οι κάτοικοι του νησιού να είναι χαρούμενοι, περήφανοι και να απολαμβάνουν τα αγαθά της γης τους και των κόπων τους. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ευλογία για κάθε τόπο.


Ειδήσεις σήμερα:

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε τέσσερις ιστοσελίδες ψεκ με fake news για covid

Σοφία Μουτίδου: Από την αποθέωση στη σταύρωση, σε 1.200 δευτερόλεπτα

Μακρόν για Ελλάδα: Η φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας είναι γερή και συνεχίζεται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης