Αυτό είναι το αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Αυτό είναι το αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Μια σειρά από μακρόπνοα έργα θα αποδώσει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής

headgold1

Sponsored Content

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας βρέθηκε μπροστά σε μια σειρά από σοβαρές κρίσεις στις οποίες περιλαμβάνονται η υγειονομική, η οικονομική, και η μεταναστευτική. Αυτό το κύμα σοβαρών προκλήσεων έχει πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις που στοχεύουν στην εύρεση λύσεων για τα θέματα που έχουν προκύψει. Ολοι συμφωνούν ότι σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αποτελεί η μείωση της ανεργίας, και κατά συνέπεια η έλευση των επενδύσεων εκείνων που θα δημιουργήσουν ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Νέο Επενδυτικό Σχέδιο

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας επένδυσης στην Ελλάδα αποτελεί η Ελληνικός Χρυσός (θυγατρική της Eldorado Gold) που λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική. Πρόσφατα, η εταιρεία υπέγραψε νέα επενδυτική συμφωνία με το Ελληνικό Δημόσιο για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική και είναι πλέον σε θέση να υλοποιήσει το νέο, αναβαθμισμένο επενδυτικό της σχέδιο, με επιπλέον επενδύσεις ύψους $1,9 δις., γεγονός που αναμένεται να δώσει αυξημένη αξία στην εθνική οικονομία και την τοπική κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη.

Κλείσιμο
Επιπρόσθετα, η Eldorado Gold προχώρησε σε μια σημαντική κίνηση προετοιμασίας, εκδίδοντας ομόλογο ύψους 500 εκ. δολαρίων το οποίο υπερκαλύφθηκε από τους επενδυτές οι οποίοι αναγνώρισαν τις προοπτικές της εταιρείας. Με το τρόπο αυτό, η καναδική μεταλλευτική εταιρεία αποκτά ισχυρότερη ρευστότητα που θα της προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στη χρηματοδότηση της επένδυσης.

STOES-OLYMP-20150525-065__1_


Θέσεις εργασίας και αξία στην τοπική αγορά
Με τη νέα επενδυτική συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία και διατήρηση 3.000 καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, με προτεραιότητα στις προσλήψεις από το Δήμο Αριστοτέλη. Συνολικά, και με την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός σε πλήρη ανάπτυξη, θα δημιουργηθούν 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ 900 επιπλέον εργαζόμενοι θα απασχοληθούν κατά την διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών στο έργο των Σκουριών. Παράλληλα, θα κατευθυνθούν €3,5 δισ. σε ελληνικές επιχειρήσεις μέσω προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών, που θα τροφοδοτήσουν με επιπρόσθετη αξία την τοπική αγορά, ενισχύοντας το τζίρο και την απασχόληση στους συνεργαζόμενους προμηθευτές. Με την επέκταση της διάρκειας ζωής των μεταλλείων δε σε 25 και πλέον έτη εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και ο μακροπρόθεσμος χαρακτήρας τόσο της επένδυσης όσο και της απασχόλησης.

Olympias_6_2


Πρωτοβουλίες και δράσεις
Εξαιρετικά σημαντικά θα είναι τα οφέλη για την τοπική κοινότητα, εφόσον θα υλοποιηθεί ένα πρωτοφανές επενδυτικό σχέδιο ύψους €70 εκατ. με πρωτοβουλίες και δράσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής. Πρόκειται για έργα υποδομών και κοινωνικής μέριμνας, που θα τονώσουν την τοπική ανάπτυξη και θα αποτελέσουν την παρακαταθήκη για το μέλλον δημιουργώντας τις βάσεις για ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, παράλληλων με την μεταλλευτική, όπως, μεταξύ άλλων, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η γεωργία, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός.


Το περιβάλλον ως προτεραιότητα
Με γοργούς ρυθμούς προχωράνε και οι ανανεώσεις των απαραίτητων μελετών (Βιωσιμότητας και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που θα οδηγήσουν με τη σειρά τους στην τελική αδειοδότηση του έργου και την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στο έργο των Σκουριών – ένα παγκόσμιας κλάσης κοίτασμα χρυσού και χαλκού.

Rehabilitation_Olympias_Arsenopyrites

Η Ελληνικός Χρυσός λειτουργώντας με βασική προτεραιότητα τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της δραστηριότητάς της, επενδύει στη χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών, όπως αυτή της ξηρής απόθεσης για την ασφαλή αποθήκευση των μεταλλευτικών καταλοίπων. Η συγκεκριμένη, προηγμένη μέθοδος, εφαρμόζεται ήδη στον πρότυπο Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα και πρόκειται να εφαρμοστεί και στις Σκουριές.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία προχωρά σε παράλληλη αποκατάσταση των επηρεαζόμενων από τη δραστηριότητας της περιοχών, καθώς και από χρήσεις προηγούμενων ιδιοκτητών των μεταλλείων, με απώτερο σκοπό την επιστροφή της γης στην πρότερη, φυσική της κατάσταση μετά το πέρας λειτουργίας των μεταλλείων, η οποία θα παραδοθεί στην τοπική κοινωνία για οποιαδήποτε χρήση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη ολοκλήρωση του έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών στην Ολυμπιάδα, έκτασης 32.000 τ.μ. Το συγκεκριμένο αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί ιστορικά στην Ελλάδα.


Η χώρα μετασχηματίζεται
Η επένδυση της Eldorado Gold αποτελεί ιστορικά μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Η είδηση της υπογραφής της νέας επενδυτικής συμφωνίας ταξίδεψε σε όλα τα μεγάλα χρηματιστηριακά κέντρα και τοποθέτησε την Ελλάδα ακόμα πιο δυναμικά στο στόχαστρο της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά την υπογραφή της νέας επενδυτικής συμφωνίας, υπήρξε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον προς την Eldorado Gold, η οποία βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού εταίρου για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του έργου των Σκουριών. Ταυτόχρονα, ανέδειξε την Ελλάδα ως μια χώρα που μετασχηματίζεται σε μια εξωστρεφή και ανερχόμενη αγορά, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε πόλο έλξης για νέες επενδύσεις και πολύτιμα διεθνή νέα κεφάλαια που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη.

Σκουριες_2020
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης