Έρευνα για δικηγόρους και γιατρούς που «ψαρεύουν» αρνητές

Έρευνα για δικηγόρους και γιατρούς που «ψαρεύουν» αρνητές

Από φίλτρο περνά κάθε είδους έγκληση που μπορεί να σύρει σε διώξεις υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
arnites_psek_ereuna_xr
Τα όρια του παραλογισμού έχει αγγίξει πλέον η κατάσταση στη Δικαιοσύνη, όπως την περιγράφουν στο «ΘΕΜΑ» δικαστικές πηγές, με τους θιασώτες κάθε θεωρίας συνωμοσίας να επικαλούνται προστασία δικαιωμάτων που αναγνωρίζουν μόνο για τον εαυτό τους, όχι όμως και για τα υπόλοιπα μέλη του κοινωνικού συνόλου. Ως «μπροστάρηδές» τους σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται γιατροί και δικηγόροι, οι οποίοι κάνουν… καριέρα στο Διαδίκτυο «ψαρεύοντας» πελάτες. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας υπενθύμισε με εγκύκλιό του στους εισαγγελείς ότι έχουν τη δυνατότητα να φρενάρουν τις παράλογες μηνύσεις σε βάρος γιατρών, νοσηλευτών και εκπαιδευτικών, φιλτράροντας κάθε είδους έγκληση η οποία μπορεί να τους σύρει σε αυτόφωρα και διώξεις, μόνο και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους.

Η απάντηση των αρνητών; «Καρμπόν» δικόγραφα μηνύσεων σε βάρος αστυνομικών, δικαστικών λειτουργών μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), εκπαιδευτικών, ακόμη και κατά του ίδιου του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυκλοφορούν και μοιράζονται σε αντιεμβολιαστές και αρνητές της πανδημίας. Με τα... φασόν αυτά δικόγραφα -άγνωστο ακόμη από ποια κέντρα έχουν συνταχθεί-, δικαστές, εκπαιδευτικοί και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εγκαλούνται για σωρεία δήθεν κακουργημάτων, όπως βασανισμός, εσχάτη προδοσία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και... εγκληματική οργάνωση.

Από ανώτερες εισαγγελικές πηγές καθίσταται ξεκάθαρο ότι στο μικροσκόπιο έχουν μπει δικηγόροι για συγκρότηση κυκλωμάτων, ενώ ελέγχονται οι αναρτήσεις τους ή βίντεο στο Διαδίκτυο, με τα οποία προσκαλούν χρήστες social media να γίνουν πελάτες τους ή τους παρέχουν οδηγίες για το πώς να αντιδράσουν αν ασθενήσουν και πώς να κινηθούν νομικά εναντίον δημοσίων λειτουργών και γιατρών! Προς την κατεύθυνση αυτή, πλέον σημαντική είναι η έρευνα που διεξάγεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας με αφορμή τον θάνατο 54χρονης ανεμβολίαστης γυναίκας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η γυναίκα, πριν από τη διασωλήνωσή της ζητούσε από δικηγόρο να την εκπροσωπήσει και να μην επιτρέψει στους γιατρούς να τη διασωληνώσουν. Μάλιστα, στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση περιλαμβάνονται και τα μηνύματα που αντάλλασσε η γυναίκα με τον δικηγόρο, από τα οποία προκύπτει ότι ο τελευταίος τις έδινε… ιατρικές συμβουλές, ακόμη και για τα ποσοστά του οξυγόνου στο αίμα της.

Καθε παραβιαση θα ελεγχεται

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρης Βερβεσός, υπογραμμίζει: «Πρέπει να είναι απολύτως σαφές σε όλους ότι ο δικηγόρος κατά την άσκηση του λειτουργήματός του υπερασπίζεται με ευθύτητα, ευσυνειδησία και επιμέλεια τις υποθέσεις που αναλαμβάνει. Την τελική ευθύνη, όμως, φέρει ο εντολέας, υπό τον αυτονόητο όρο ότι ο δικηγόρος κινείται εντός των ορίων της δοθείσης εντολής».

Και ο κ. Βερβεσός προσθέτει: «Ο δικηγόρος οφείλει να εκτελεί το καθήκον του σεβόμενος τον Κώδικα Δεοντολογίας του δικηγορικού λειτουργήματος. Οποιαδήποτε τυχόν παραβίαση ή καταστρατήγηση των δεοντολογικών κανόνων στις υποθέσεις που έχουν απασχολήσει πρόσφατα την κοινή γνώμη, όπως και σε κάθε άλλη υπόθεση, υπόκειται σε πειθαρχική διερεύνηση από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα, σύμφωνα με την προβλεπόμενη από τον Κώδικα Δικηγόρων διαδικασία». Πάντως, στον ΔΣΑ υπάρχει ήδη μια καταγγελία κατά δικηγόρου που πρωτοστατεί στο κίνημα των αρνητών και κάθε είδους μέτρου κατά της πανδημίας, η οποία έχει δρομολογηθεί για πειθαρχικό έλεγχο. Επίσης, αναφορά σχετικά με πιθανή εμπλοκή και άλλων δικηγόρων έχει κατατεθεί και από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Και αυτή αναμένεται να απασχολήσει άμεσα το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΔΣΑ.

Μηνύσεις και εκταφές

Σε βάρος εισαγγελέων, δικαστών και ιατροδικαστών έχουν κατατεθεί μηνύσεις από συγγενείς θανόντων από επιπλοκές του κορωνοϊού. Επιπρόσθετα, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών έχουν υποβληθεί μηνύσεις κατά γιατρών δημόσιων νοσοκομείων που περιέθαλψαν ασθενείς με κορωνοϊό οι οποίοι έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Οι γιατροί εγκαλούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και οι δικαστικοί λειτουργοί για παράβαση καθήκοντος επειδή αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε νεκροψίες-νεκροτομές.

Κλείσιμο
Μάλιστα, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις -μια στην Αθήνα και μια στην Πάτρα- συγγενείς θανόντων κατάφεραν να πετύχουν την έκδοση βουλευμάτων που έδωσαν το πράσινο φως προκειμένου να γίνει νεκροψία-νεκροτομή για τα αίτια θανάτου, ενώ σε μία από αυτές τις περιπτώσεις διατάχθηκε και εκταφή της σορού. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί εδώ πως το ζήτημα της νεκροψίας-νεκροτομής είναι στην κρίση του εισαγγελέα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι μπορεί να εκμεταλλεύονται τον όποιο προβληματισμό ανθρώπων που δεν είναι σωστά ενημερωμένοι για τα επιστημονικά δεδομένα και τους οδηγούν είτε να πραγματοποιούν νεκροψίες-νεκροτομές ενώ υπάρχει πιστοποίηση του θανάτου, είτε στο να κάνουν αιτήματα εκταφών», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων. «Εξάλλου, η νόσος COVID δεν εκδηλώνεται σε όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Σε κάποιους, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα, σε άλλους βαριά πνευμονία και σε άλλους θρομβώσεις. Ολες αυτές οι τελικές αιτίες θανάτου δεν θα εκφράζονταν αν δεν υπήρχε η αρχική αιτία θανάτου που είναι η COVID-19», προσθέτει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης