Ναυτιλία, ένας ωκεανός ευκαιριών

Ναυτιλία, ένας ωκεανός ευκαιριών

Η Ελλάδα, «πύλη» της Ευρώπης στις εμπορικές συναλλαγές με τη Σαουδική Αραβία αλλά και όλη την Ασία, με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο και με ναυτική παράδοση χιλιάδων ετών, είναι η ιδανική αφετηρία για μια καριέρα χωρίς περιορισμούς και χωρίς σύνορα. Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος για να ενταχθεί κάποιος στη βιομηχανία της ναυτιλίας;

ImageHandler2
Γύρω το Ιόνιο, το Αιγαίο, το Λιβυκό πέλαγος. Ανάμεσα, μια χώρα που κάθε της λιμάνι αποτελεί μια πύλη εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, με μια ακτογραμμή που εκτείνεται σε 16.000 χλμ., και με πάνω από 2000 νησιά και βραχονησίδες. Είναι φυσικό σε μια τέτοια χώρα η θάλασσα να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και η ναυτιλία της, όλες οι δραστηριότητες δηλαδή που υποστηρίζουν τις θαλάσσιες μεταφορές ανθρώπων και προϊόντων, να αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς και εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας της.

Αρκεί η χαρακτηριστική φράση του Περικλή «μέγα το της θαλάσσης κράτος» (είναι μεγάλο πλεονέκτημα η κυριαρχία στη θάλασσα) για να περιγραφεί η σημασία της ναυτιλίας. Μπορεί βέβαια από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα να έχουν αλλάξει πολλά παγκοσμίως αλλά η κυριαρχία στη θάλασσα παραμένει σημαντικός πυλώνας δύναμης μιας χώρας.

Η ναυτιλία συμβάλλει σημαντικά στα οικονομικά μεγέθη της, μέσω του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου πληρωμών, αλλά και στην κοινωνική και οικονομική ευημερία των πολιτών, μέσω της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στον ναυτιλιακό κλάδο και στις λοιπές παραναυτιλιακές δραστηριότητες.
ImageHandler_2

Δαμάζοντας τα κύματα
Οσο αφορά την παγκόσμια κατάταξη, η ελληνική ναυτιλία βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε μια από τις πρώτες θέσεις της ναυτιλιακής οικονομίας.. Τα τελευταία τρία χρόνια μάλιστα και παρά την πανδημία ο ελληνικός στόλος έχει αναπτυχθεί κατά 32%. Σήμερα, είναι ο μεγαλύτερος στόλος στον κόσμο, με περισσότερα από 4.000 ελληνόκτητα πλοία: το 54% του στόλου της Ε.Ε. και το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας, έχοντας δημιουργήσει περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας.
Οπως φαίνεται, ο κλάδος της ναυτιλίας στη χώρα μας αναπτύσσεται ραγδαία. Αν λάβουμε υπόψη μας πως το μεγαλύτερο μέρος τους διεθνούς εμπορίου κινείται μέσω θαλάσσης καταλαβαίνουμε και τον ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική εμπορική ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η ζήτηση για αποφοίτους ναυτιλιακών σπουδών, όχι μόνο από ελληνικές εταιρείες, είναι πολύ έντονη και οι επαγγελματικές προοπτικές δεν έχουν ούτε όρια ούτε σύνορα.
Ολο και περισσότεροι νέοι θέλουν να ασχοληθούν με ειδικότητες του κλάδου, αλλά και πολλοί επαγγελματίες επιθυμούν να αλλάξουν καριέρα και ασχοληθούν με τα ναυτιλιακά.
Κλείσιμο
Untitled

Μια δουλειά με προοπτικές
Οπωσδήποτε η ναυτιλία είναι ένας κλάδος που χρειάζεται ανθρώπους με εξαιρετική εκπαίδευση, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε είδους επαγγελματική πρόκληση. Η διοίκηση ναυτιλιακών εταιρειών χρειάζεται στελέχη με σπουδές υψηλού επιπέδου καθώς το περιβάλλον είναι άκρως ανταγωνιστικό. Σίγουρα υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες αλλά θα πρέπει να είναι σε θέση κάποιος να αντιμετωπίσει και μεγάλους κινδύνους. Πρόκειται για θέσεις μεγάλης ευθύνης με ανάλογες απολαβές και συναρπαστικές καριέρες, ειδικά για όσους επιδιώκουν να αποκτήσουν διεθνή κουλτούρα, να γνωρίσουν σημαντικούς ανθρώπους, να ταξιδέψουν και να ζήσουν στο εξωτερικό και να είναι στην πρώτη γραμμή του επιχειρηματικού στίβου παγκοσμίως.


Γερές σπουδές για σημαντικές καριέρες
Αν κάποιος θέλει να σταδιοδρομήσει σε επιχειρήσεις θαλάσσιων μεταφορών, σε τράπεζες (αναλαμβάνοντας υπεύθυνες θέσεις στα ναυτιλιακά τους τμήματα), σε ναυπηγικές και επισκευαστικές βιομηχανίες, σε ελληνικές και ευρωπαϊκές κρατικές υπηρεσίες που εποπτεύουν την ναυτιλία και τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, σε διεθνείς οργανισμούς με αντικείμενο τη θάλασσα και τη ναυτιλία, σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις με ναυτιλιακό πορτφόλιο, σε ναυτιλιακούς οργανισμούς, όπως νηογνώμονες και Ρ&Ι Clubs, σε επιχειρήσεις εφοπλισμού και προμήθειας πλοίων, θα πρέπει πρώτα από όλα να εκπαιδευτεί κατάλληλα.

banners_1

Η πρώτη επιλογή είναι να απευθυνθεί σε ένα κολλέγιο με εμπειρία στον κλάδο, που μπορεί να προσφέρει τα κατάλληλα εφόδια για μια τέτοια παγκόσμια αγορά.
Το BCA ήταν το πρώτο κολλέγιο στην Ελλάδα που προσέφερε σπουδές στο Shipping. Εδώ και μισό αιώνα τροφοδοτεί με στελέχη υψηλών προδιαγραφών την ελληνική αλλά και την παγκόσμια ναυτιλία. Μέσα σε αυτά τα χρόνια κατόρθωσε να δημιουργήσει και να εδραιώσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τη ναυτιλιακή αγορά: 3.000 περίπου απόφοιτοι του κολλεγίου κάνουν καριέρα σε ναυτιλιακές εταιρείες παντού στον κόσμο. Ταυτόχρονα, λόγω της στενής συνεργασίας BCA και ναυτιλιακών εταιρειών, η διδακτέα ύλη, ειδικά στα προπτυχιακά προγράμματα, εμπλουτίζεται με ό,τι πιο σύγχρονο εμφανίζεται ή σχεδιάζεται στην παγκόσμια ναυτιλία.

Το τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών στα Ναυτιλιακά, τις Μεταφορές και τα Logistics προσφέρει υψηλού επιπέδου επιστημονική εξειδίκευση και τεχνογνωσία σε τρεις τομείς που συνδέονται μεταξύ τους και κυριαρχούν στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη οικονομία και συνεργάζεται με το διακεκριμένο σε επιχειρησιακές σπουδές και πολυβραβευμένο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Λονδίνου, το οποίο χορηγεί τους τίτλους σπουδών. Το πρόγραμμα διαμορφώνει εξειδικευμένα στελέχη για καριέρα αξιώσεων σε ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, οργανισμών και φορέων, στην Ελλάδα και διεθνώς.
bca-head1

Επιπλέον, για όσους φοιτητές το επιθυμούν, προσφέρεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως συμμετοχής σε όλες τις δραστηριότητες του τμήματος: παραδόσεις, ασκήσεις, εργασίες, διαλέξεις, workshops μέσω του συστήματος Blended Learning και της πρωτοποριακής ψηφιακής πλατφόρμας που έχει δημιουργήσει το BCA γι΄ αυτόν τον σκοπό.
Οσοι λοιπόν θέλουν να σταδιοδρομήσουν σε ένα επάγγελμα που δεν γνωρίζει κρίση, που δεν φοβάται πανδημίες, που δίνει ευκαιρίες καριέρας σε όλον τον κόσμο και, φυσικά, πολύ υψηλά εισοδήματα, θα πρέπει να ξεκινήσουν το ταξίδι τους με το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό «πλοίο», το τμήμα ναυτιλιακών σπουδών του BCA.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης