Ημέρα προσαρμογής στα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους: Μάσκες, αντισηπτικά και οι πρώτες «καμπάνες» στην εστίαση

Ημέρα προσαρμογής στα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους: Μάσκες, αντισηπτικά και οι πρώτες «καμπάνες» στην εστίαση

«Καμπάνες» για τις μάσκες επέβαλαν ΕΛΑΣ και ΔΙΜΕΑ κατά τη διάρκεια ελέγχων - Τι προβλέπει η ΚΥΑ για το άνοιγμα της χωρητικότητας σε καταστήματα τροφίμων και το λιανεμπόριο

estiasi-bar-main
Χωρίς ιδιαίτερα απρόοπτα κύλησε η σημερινή, πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου πλαισίου μέτρων για το φετινό χειμώνα, καθώς επιχειρήσεις και πολίτες προσαρμόστηκαν γρήγορα στο νέο πλαίσιο λειτουργίας τους. Παρά το γεγονός ότι μαζί με την νέα σχολική χρονιά δια ζώσης (μετά από σχεδόν 18 μήνες τηλεκπαίδευσης), σήμερα τέθηκαν σε εφαρμογή και οι περιορισμοί εισόδου σε κλειστούς χώρους, εντούτοις με μάσκες, αντισηπτικά και κυρίως με πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης και διαγνωστικών τεστ είχε εφοδιαστεί εγκαίρως η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.

Μάσκες στην εστίαση

Στο μεταξύ, ελέγχους από νωρίς σήμερα το πρωί διενεργούν κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ σε όλη τη χώρα κυρίως σε χώρους με δυνάμει συνωστισμό, όπως γυμναστήρια, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και χώρους ψυχαγωγίας, ενώ με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και οι έλεγχοι από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Ήδη, το τριήμερο που πέρασε βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 3.300 ευρώ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους τόσο στην Αττική, όσο και στη Θεσσαλονίκη και το Λουτράκι, καθώς η μη χρήσης της μάσκας είναι το πρώτο στοιχείο που εξετάζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Με μεγαλύτερη ένταση συνεχίστηκαν οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ και σήμερα, καθώς το νέο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας προϋποθέτει την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, αλλά και αρνητικό διαγνωστικό τεστ για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.

Την ίδια ώρα, αποφασισμένοι να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές εμφανίζονται και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, οι οποίοι ελέγχουν από το πρωί (ιδίως σε χώρους εστίασης) πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης κατά την είσοδο, μέσω της ειδικής εφαρμογής covidfree.gov.gr.

Κουδούνι δια ζώσης

Ημέρα εξοικείωσης ήταν η ημέρα του αγιασμού και για τα σχολεία, τα οποία ξεκίνησαν με τις «καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις», σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Εκτός από τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών και των μαθητών (άνω των 12), ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζονται σήμερα σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες της χώρας, προβλέποντας καθολική χρήση μάσκας, αποστάσεις, χρήση αντισηπτικών, αλλά και προσκόμιση βεβαίωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) για μη εμβολιασμένους μαθητές.

«Συνεισφέροντας μαζικά στον εμβολιασμό και τηρώντας όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, θα τα καταφέρουμε», τόνισε από πλευράς του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας πως «η φυσική θέση των παιδιών μας είναι στα σχολεία τους μαζί με τους συμμαθητές τους».

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές θα πρέπει να προσέρχονται στις σχολικές αίθουσες επιδεικνύοντας πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξάμηνου ή τη σχολική κάρτα COVID-19 αρνητικού αποτελέσματος που εκδίδεται από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr., ενώ οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να φέρουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού έναντι του COVID-19 ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test) ή μοριακού τεστ (RT-PCR)) στο οποίο θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα, έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Τρίτη και την Παρασκευή, και να το επιδεικνύουν στον Διευθυντή/Προϊστάμενο.

Το πρώτο σχολικό κουδούνι έχει θέσει σε εγρήγορση και την ιατρική κοινότητα, αναφορικά με την αλυσίδα μετάδοσης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού. «Μπορεί να δούμε και παιδιά στις ΜΕΘ αλλά δεν θα έχουν τα συμπτώματα των μεγαλυτέρων που ταλαιπωρούνται από υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε στον ΣΚΑΪ η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, υποστηρίζοντας πως πρέπει να τοποθετηθούν συνεργεία εμβολιασμού στα σχολεία, τονίζοντας ότι «ακόμα δεν έχουμε κάνει τίποτα» αναφορικά με τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά, τα οποία έχουν εμβολιαστεί κατά 21% στην ηλικιακή ομάδα 15-17, ενώ για τις ηλικίες 12-15 έχει εμβολιαστεί το 13%. «Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι παιδίατροι», πρόσθεσε.

Νέοι πελάτες και ωράρια

Ταυτόχρονα με τα νέα μέτρα, την αναλογία 1 πελάτης για 9τ.μ. στο λιανεμπόριο προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία εξειδικεύει το νέο πλαίσιο λειτουργίας που τέθηκε σε εφαρμογή από σήμερα, όπως και διευρυμένα ωράρια λειτουργίας για την αποφυγή του συνωστισμού.

Συγκεκριμένα, με την νέα αναλογία (1/9τ.μ.) λειτουργούν από σήμερα τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια και καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων. Στο ίδιο πλαίσιο, προβλέπεται απόσταση 1,5 μ. μεταξύ των ατόμων, όπως και απόσταση 2 μ. μεταξύ των πελατών κατά την αναμονή στα ταμεία. Παράλληλα, προβλέπεται διευρυμένο ωράριο λειτουργίας προαιρετικά από τις 07:00 ως τις 21:30.

Με τον ίδιο κανόνα (ένας πελάτης ανά 9 τ.μ.) λειτουργεί από σήμερα όλο το λιανεμπόριο, τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά με διευρυμένο ωράριο προαιρετικά από τις 07:00 έως τις 21.00.

Εργασία

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης προσέρχονται από σήμερα και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα στους χώρους εργασίας, ενώ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους ισχύει η υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού (rapid test), αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου.

Το τεστ αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά test PCR ή rapid κάθε εβδομάδα. Αυτά θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο (PCR) εντός 72 ωρών, ή rapid test εντός 48 ωρών θα μπορεί ο πολίτης από 12 ετών και πάνω να εισέρχεται σε δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία. Οι ανήλικοι από 5 έως 11 ετών θα προσκομίζουν δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) που έχει διενεργηθεί σε διάστημα 24 ωρών.



Ειδήσεις σήμερα:

«Με κατέστρεψε!»: Ξέσπασε κατά του συντρόφου της η Πολυχρονοπούλου όταν άκουσε ότι θα τον ακολουθήσει στη φυλακή

Επίθεση με βιτριόλι: Νέα ηχητικά ντοκουμέντα - Οι χαρτορίχτρες και οι εμμονές της Έφης

Ξεκίνησε η αποστολή sms για την τρίτη δόση του εμβολίου σε 285.000 πολίτες - Πιθανό πράσινο φως για εμβόλια σε παιδιά κάτω των 12 ετών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης