Αγριογούρουνα στην Εκάλη: «Τα αιχμαλωτίζουμε και τα στέλνουμε στην Πάρνηθα», λέει ο Αμυράς

Αγριογούρουνα στην Εκάλη: «Τα αιχμαλωτίζουμε και τα στέλνουμε στην Πάρνηθα», λέει ο Αμυράς

H εντολή και οδηγία του υπουργείου Περιβάλλοντος στα κατά τόπους δασαρχεία είναι να γίνονται δράσεις παγίδευσης και απομάκρυνσης των ζώων από το περιαστικό και αγροτικό περιβάλλον - Θανάτωση προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι τα ζώα είναι φορείς ασθενειών

Pigs_ekali
Την άμεση αντίδραση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά, αλλά και του δήμου Διονύσου προκάλεσε το ρεπορτάζ του protothema.gr για την απόφαση του δασαρχείου Πεντέλης που προέβλεπε «δράση» την Τρίτη, σε συνεργασία με κυνηγετικό σύλλογο για την μείωση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στο δάσος μεταξύ Εκάλης και Διονύσου.

Ο δήμος Διονύσου, συμμεριζόμενος τη θέση των κατοίκων της περιοχής έκανε γνωστό ότι είναι κάθετα αντίθετος στη θανάτωση των αγριογούρουνων «καθώς και κάθε ενέργεια που στρέφεται κατά της ζωής ανυπεράσπιστων ζώων», επισημαίνοντας δε ότι της απόφασης του δασαρχείου δεν προηγήθηκε καμία συνεννόηση με τον δήμο. Παράλληλα ζητά την ακύρωση της προγραμματισμένης για την Τρίτη «δράσης» του δασαρχείου και αντικατάστασής της με άλλη που δεν θα προβλέπει θανάτωση των ζώων, σε μια περίοδο μάλιστα που το κυνήγι μετά τις πυρκαγιές απαγορεύθηκε, ενώ η περιοχή τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, από την πλευρά του ξεκαθαρίζει ότι παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν μέτρα τα τελευταία χρόνια για τον περιορισμό των αγριογούρουνων, όπως η απεριόριστη κάρπωσή τους από τους κυνηγούς κατά την κυνηγετική περίοδο, εντούτοις ο πληθυσμός τους δεν μειώθηκε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εντολή και οδηγία του υπουργείου στα κατά τόπους δασαρχεία είναι να γίνονται δράσεις παγίδευσης και απομάκρυνσης των ζώων από το περιαστικό και αγροτικό περιβάλλον, ενώ θανάτωση προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι τα ζώα είναι φορείς ασθενειών όπως η αφρικανική πανώλη, αφού η μετάδοσή της σε χοιροτροφικές μονάδες μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες στην κτηνοτροφία. Στην περίπτωση του δασαρχείου Πεντέλης, έχουν αιχμαλωτισθεί ήδη δέκα αγριογούρουνα, τα περισσότερα από τα οποία απελευθερώθηκαν στην Πάρνηθα.

Αναφέρει, ειδικότερα, σε δήλωσή του, ο κ.Αμυράς: «Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν μέτρα, όπως η απεριόριστη κάρπωση αγριόχοιρων κατά την κυνηγετική περίοδο, δεν μειώθηκε ο πληθυσμός τους.

Κλείσιμο
Με αφορμή τα συνεχιζόμενα περιστατικά, που αφορούν σε προσέγγιση κατοικημένων περιοχών με κινδύνους για τους περιοίκους και καταστροφές καλλιεργειών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προχωρήσει στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων για τη συγκρότηση των προβλεπόμενων συνεργείων δίωξης.

Σκοπός είναι η προστασία και ασφάλεια των πολιτών, αλλά και η αντιμετώπιση των συνεπειών στη γεωργία και τη βιοποικιλότητα.
Οι αποφάσεις των κατά τόπους δασαρχείων ανά τη χώρα όπως και της Πεντέλης τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και κανόνες και λαμβάνονται ύστερα από συνεργασία με τις τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Ο Δήμος Διονύσου κάθετα αντίθετος στη θανάτωση των αγριόχοιρων

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Δήμος Διονύσου. Πιο αναλυτικά αναφέρει: 

«Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Δασαρχείου Πεντέλης για τη μείωση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων στην ευρύτερη περιοχή του Πεντελικού όρους, σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαρουσίου, ο Δήμος Διονύσου δηλώνει απερίφραστα και κατηγορηματικά ότι αντιτίθεται σε κάθε δράση που στρέφεται κατά της ζωής ανυπεράσπιστων ζώων.

Ο Δήμος Διονύσου δεν επικροτεί σε καμία περίπτωση την πρακτική και «δράση» που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021 από τις 5 π.μ. έως τις 12 μ.μ., η οποία απλώς μας κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο Δασαρχείο χωρίς να υπάρχει η παραμικρή συνεννόηση.

Ο Δήμος μας έχει πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από την φυσική καταστροφή «Μήδεια» και είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς.

Η άγρια πανίδα βρίσκεται σε κίνδυνο και όλα τα ζώα έχουν υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία.

Για αυτό το λόγο καλούμε το Δασαρχείο να ακυρώσει την προγραμματισμένη δράση και να εξετάσει άλλες εναλλακτικές μεθόδους μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων που δεν προϋποθέτουν τη θανάτωση των ζώων.

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης σε στενή συνεργασία με την Ειδική Σύμβουλο Φιλοζωίας Μαρία Αντωνοπούλου-Πρίντζου και τον αρμόδιο Εντεταλμένο Σύμβουλο Γιάννη Τσουδερό, θα ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση για την ακύρωση της απόφασης του Δασαρχείου και την αντικατάστασή της από μία άλλη δράση που δεν θα προβλέπει σε καμία περίπτωση τη θανάτωση ζώων.

Επίσης ενημερωτικά αναφέρουμε ότι ο Δήμος Διονύσου για την προστασία των διερχόμενων οδηγών από τη διέλευση αγριόχοιρων έγκαιρα είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση από τις 13 Νοεμβρίου 2019, ενώ ολοκληρώνεται σύντομα η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων σε διάφορα κεντρικά σημεία – περάσματα αγριόχοιρων στο Δήμο».

Ειδήσεις σήμερα

Αφγανιστάν: Δύο μέλη του ISIS-K σκοτώθηκαν σε αμερικανική επιχείρηση

Βερολίνο: Μεγάλη διαδήλωση κατά των μέτρων για την πανδημία - Συγκρούσεις με την αστυνομία

Ιταλία: Υποχρεωτικό σε τρένα και αεροπλάνα το «πράσινο πάσο εμβολιασμένου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης