Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία: Οι φλόγες κοντά στον αρχαιολογικό χώρο - Συγκλονιστικές εικόνες από drone

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία: Οι φλόγες κοντά στον αρχαιολογικό χώρο - Συγκλονιστικές εικόνες από drone

Αλλάζει συνεχώς η κατεύθυνση του ανέμου - Ένα χιλιόμετρο από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, σε παράλληλη γραμμή έφτασε το μέτωπο -  Στόχος να μην φτάσει η φωτιά στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και στο Αρχαιολογικό Μουσείο - «Ανοίγονται αντυπυρικές ζώνες», τόνισε σε δηλώσεις της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Olympia3343
Τιτάνια μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες στην Ηλεία και ειδικότερα στο μέτωπο που καίει κοντά στην αρχαία Ολυμπία. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά έφτασει ένα χιλιόμετρο από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, σε παράλληλη γραμμή.

Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι  να μην φτάσει η φωτιά στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και στο αρχαιολογικό μουσείο. Παράλληλα διακοπές ρεύματος αναφέρονται στην ευρύτερη περιοχή.

Οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια να ανακοπεί το μέτωπο, προκειμένου να μην περάσει στον Κρόνιο Λόφο.

Σύμφωνα με το ilialive.gr τουλάχιστον 20 σπίτια σε Πελόπιο, Πλάτανο και Καυκανιά και περιουσίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες, καθώς η φωτιά σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Ήδη, έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον επτά  οικισμοί με τους κατοίκους να απομακρύνονται προς ασφαλή σημεία.

ilialive.gr - Δίπλα στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία η πυρκαγιά


Κλείσιμο
ilialive.gr - Πλησιάζει τον Κρόνιο Λόφο η πυρκαγιά

Στην περιοχή επιχειρούν 160 πυροσβέστες, 50 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, που συνεχίζουν να δίνουν τιτάνια μάχη, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται νέα ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης, αφού πυροσβέστες θα καταφτάσουν και από άλλες περιοχές της χώρας.

Κατά την έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι επτά πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, εκ των οποίων 4 στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι προσπάθειες των αρχών εστιάζουν στον περιορισμό του μετώπου στο Πελόπιο, όπου η έκτασή του υπολογίζεται στο 1 χιλιόμετρο.

Σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, ενώ έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα πυρόσβεσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που ρίχνει προληπτικά νερό στην περιοχή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν τις προσπάθειες να κρατήσουν μακριά τη φωτιά, ενώ μηχανήματα έργου ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

olympia56
olympia-_1_
olympia-_2_

olympia33


5353572
5353579

5353530
5353541

olympia___1_
olympia___2_
olympia___3_


Παράλληλα, έγινε σύσκεψη στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αφορμή το πύρινο μέτωπο στην περιοχή, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κ.ά.

Στην Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη που θέλει να έχει άμεση εποπτεία της κατάστασης στον αρχαιολογικό χώρο. 

«Ότι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Επίσης, σημείωσε ότι «το σύστημα πυροπροστασίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες».
olympia-antipyrikes

Σε ετοιμότητα ασθενοφόρα στην Αρχαία Ολυμπία

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν αναπτυχθεί, λόγω της φωτιάς, σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί.

Επίσης, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην Αρχαία Ολυμπία, εξ αιτίας του πυκνού καπνού, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του κέντρου υγείας θα μετακινηθεί, με απόφαση του διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, στο νοσοκομείο του Πύργου, στο οποίο θα αντιμετωπίζονται όλα τα επείγοντα περιστατικά.

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Καρβέλης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, σχετικά με την συγκεκριμένη απόφαση, «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Επίσης, σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ, «έχει ήδη ενημερωθεί το ΕΚΑΒ, ώστε οτιδήποτε προκύψει, να μεταφερθεί νοσοκομείο του Πύργου».

Παράλληλα, ο Γιάννης Καρβέλης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «είναι ενήμερο το υπουργείο Υγείας για όλες τις ενέργειες και βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια».
olympia__1_
olympia__2_

Εκκενώθηκαν περιοχές

Η Πυροσβεστική έδωσε εντολή εκκένωσης της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι πολίτες κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Μουριά και Αρχαία Πίσα και Ε.Ο. Τρίπολης- Ολυμπίας. Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για το Λιντζόι, όπως και για το Λινάρι. Λεωφορεία μετέβησαν στην περιοχή, απομακρύνοντας πολίτες που δεν διαθέτουν δικό τους όχημα, ενώ οι εκκενώσεις έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.
5353432
53534299
5353430
5353435

Εκκενώθηκαν και τα ξενοδοχεία που διέμεναν τουρίστες

«Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την πόλη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος.

Η κατάσταση, ανέφερε, είναι πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο και ένα άλλο μέτωπο οδηγείται προς τις κοινότητες. Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι η εκκένωση της Αρχαίας Ολυμπίας όπως και των ξενοδοχείων που διέμεναν τουρίστες, έγινε άμεσα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν εγκλωβισμένοι στο Οινοποιείο Ολύμπια Γη στο Κοσκινά Αρχαίας Ολυμπίας, ωστόσο η Πυροσβεστική κατάφερε να τους απομακρύνει με ασφάλεια.  Η πυροσβεστική προσπαθεί να δημιουργήσει κλοιό προστασίας γύρω από την αρχαία Ολυμπία, ενώ η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα τον Κρόνιο λόφο που είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από τις πυρκαγιές του 2007. 

Συναγερμός έχει σημάνει και προς την περιοχή του Λαντζοΐου, καθώς ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και έστρεψε την πυρκαγιά προς εκεί, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή εκκένωσης. 


Ειδήσεις σήμερα:

Μπαράκ Ομπάμα: Ο «αόρατος» πλανητάρχης κλείνει τα 60 ως millionaire

Έγκλημα στη Λάρισα: Ο 54χρονος ηχογράφησε στο κινητό τη δολοφονία της 43χρονης!

Καιρός: Συνεχίζεται η επέλαση του καύσωνα: Ενισχύονται οι άνεμοι (5 με 6 μποφόρ) από το μεσημέρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης