Ξεσπά η Αλέξια: Να σταματήσει να μας θυμίζει τον «βιασμό» μας με τις προκλητικές της δηλώσεις η Τουρκία

alexia_varwsia_art

Η Κύπρια τραγουδίστρια ξεσπά στο protothema.gr κατά της απόφασης μερικού ανοίγματος της Αμμοχώστου

Έντονες διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο μερικού ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, όπως ανακοίνωσαν το πρωί της Τρίτης από τα Κατεχόμενα της Κύπρου 47χρόνια από την τουρκική εισβολή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν στόχος να εφαρμοστεί η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος σε ένα μικρό τμήμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, το οποίο θα οδηγήσει σε άνοιγμα της περιοχής σε ποσοστό 3,5%.

Η τουρκική πλευρά στις δηλώσεις της κάλεσε μάλιστα τους νόμιμους Κυπρίους ιδιοκτήτες του 3,5% να κάνουν αιτήσεις στην “Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας”, που έχει συσταθεί, προκειμένου να τους επιστραφούν πίσω οι περιουσίες τους, υπό τον όρο της αναγνώρισης της Τουρκοκυπριακής διοίκησης.

Το σχέδιο αυτό της Τουρκίας εκτός από πολιτικό επίπεδο έχει προκαλέσει αναστάτωση και στους ξεριζωμένους Κύπριους των κατεχόμενων περιοχών, όπως στην αγαπημένη ερμηνεύτρια Αλέξια Βασιλείου, η οποία ξεσπά στο protothema.gr κατά των προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν – Τατάρ: “Ξέρουμε πάρα πολύ καλά το modus operandi της Τουρκίας γι αυτό και πίσω από τις δηλώσεις Ερντογάν – Τατάρ βρίσκονται άλλες σκοπιμότητες. Δεν υπάρχει περίπτωση να παραδώσει έτσι απλά χωρίς κανένα αντάλλαγμα είτε τώρα είτε μελλοντικά καμία περιουσία. Δεν του έχω καμία εμπιστοσύνη. Θύμωσα πραγματικά όταν άκουσα όλα αυτά”.

Όπως αναφέρει φορτισμένη η τραγουδίστρια, η κατεχόμενη Κύπρος δεν είναι μόνο η Αμμόχωστος: “Αυτό που απαιτώ εδώ και τώρα είναι ενότητα μεταξύ των ελληνοκυπρίων, ενότητα όλων των κυπριακών παρατάξεων για ολόκληρη την κατεχόμενη Κύπρο. Μιλάμε πάντα μόνο για την Αμμόχωστο, τα Βαρώσια. Τι απέγινε η Κερύνεια, το Ριζοκάρπασο, ο Άγιος Αμβρόσιος; Τέλος από δω και στο εξής θα πρέπει να μιλάμε για όλα αυτά τα μέρη, που είναι δικά μας. Όλοι μαζί ας ενωθούμε πραγματικά για όλη την κατεχόμενη Κύπρο, το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στους προγόνους μας, στα παιδιά μας”.
alexia_varwsia3

Το Κυπριακό δεν θα λυθεί μόνο με πολιτικές παρεμβάσεις απαιτείται ομόνοια και ομοψυχία από όλους, υποστηρίζει η ερμηνεύτρια, η οποία καλλιτεχνικά εξακολουθεί να επηρεάζεται από την ανοιχτή πληγή που της έχει αφήσει ο ξεριζωμός: “Δυστυχώς εμείς εδώ έχουμε εναποθέσει τα τελευταία 47χρόνια όλες μας τις ελπίδες και τις προσδοκίες στους πολιτικούς. Θεωρώ όμως, πως μόνο όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε λύση σ αυτό το αδιέξοδο. Δεν είμαι πολιτικός και ούτε ιστορικός, όμως αυτός ο πόνος και το τραύμα που έχω μέσα μου επηρεάζουν όλα αυτά τα χρόνια την τέχνη μου. Γι αυτό κι ο κάθε ένας από το δικό του πόστο μπορεί να προσφέρει στον αγώνα αυτό και όλοι μαζί να καταφέρουμε αυτό που πρέπει” αναφέρει η Αλέξια Βασιλείου η οποία θεωρεί πως από την επαναλαμβανόμενη προκλητική στάση Ερντογάν, τα θέματα που θα προκύψουν θα είναι πιο σοβαρά και από την εισβολή του 1974: “Τα πράγματα τώρα θα πρέπει να καταλάβουμε πως είναι πιο σοβαρά, ακόμα κι από τότε που έγινε η εισβολή. Διακυβεύονται περισσότερα πράγματα γιατί αν δεν επανενωθεί τώρα η Κύπρος υπάρχει ο κίνδυνος τα σύνορα της Τουρκίας να επεκταθούν προς τα δικά μας βουνά. Εάν η Λευκωσία αποτελέσει ένα από τα σύνορα της Τουρκίας χαθήκαμε, ενώ κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις σ ολόκληρη την περιοχή πέρα από την Κύπρο, όπως στην Αίγυπτο και το Ισραήλ. Αυτό καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τις συμπεριφορές αυτές δεν πρέπει να αισθανόμαστε μόνο εμείς απειλή, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση που είμαστε μέλος της. Από την στιγμή που η Τουρκία απειλή τα σύνορα μας, το ίδιο κάνει και για την Ευρώπη”.

Σύμφωνα με την τραγουδίστρια μόνο με ομοψυχία και σύμπνοια ο Κύπριοι θα καταφέρουν να πάνε ένα βήμα μπροστά, στο θέμα που του ταλανίζει όλα αυτά τα χρόνια: “Το μόνο που ξέρουμε όλοι είναι να λέμε πως απειλεί ο Ερντογάν, καταπατεί, προκαλεί, παραβιάζει τον εναέριο χώρο και κανένας δεν του λέει τίποτα, από πράξεις μηδέν. Κάθε μέρα έχει βρει τους τρόπους να μας θυμίζει τον “βιασμό” μας κι εμείς τίποτα. Επιτακτική ανάγκη να ενωθούμε όλοι μαζί γιατί πιστεύω πως έχουμε ακόμα ελπίδες, αλλά χρειάζεται σύμπνοια και ομοψυχία. Ο θύτης η Τουρκία θριαμβεύει, ζει και βασιλεύει και εμείς πρέπει να ζούμε με συνεχείς προκλήσεις και υπενθυμίσεις για την αδικία που εδώ και 47χρόνια βιώνουμε. Τέρμα πια!”.

Η Αλέξια στα Βαρώσια
alexia_varwsia

Κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου, επέτειο μνήμης της Τουρκικής εισβολής, η αγαπημένη τραγουδίστρια των 90's, όπως παραδέχεται γίνεται εκείνο το δεκάχρονο κορίτσι της οδού Κάτω Βαρωσίων 21 που πετάχτηκε από τον ύπνο του όταν σε ολόκληρη την περιοχή άρχισαν να ηχούν οι σειρήνες: “Έχω κι εγώ οργή, όπως όλοι μας, αλλά κατάλαβα πως μόνο αυτό δεν φτάνει, πρέπει να ενωθούμε για ένα κοινό σκοπό. Πάντα τέτοιες μέρες προσπαθώ να ελέγξω τα συναισθήματα μου. Λες και γίνομαι ξαφνικά 10χρονών και ακούω εκείνες τις απαίσιες σειρήνες από το σπίτι μας στα Βαρώσια, ενώ ταυτόχρονα αναζητώ την μάνα μου, τον πατέρα μου, την αδελφή μου, τους συγγενείς μου όλους. Λες και είμαι στην Κάτω Βαρωσίων 21, που εξακολουθεί να βρίσκεται το σπίτι μας. Αυτό όμως μόνο του κατάλαβα πως δεν φτάνει. Δεν θέλουμε καμία χάρη από την Τουρκία, δεν θέλουμε να μας δώσει κάτι που εδώ και χρόνια μας ανήκει, είναι δικό μας” αναφέρει και καλεί τους συμπατριώτες της να ακολουθήσουν όλοι μαζί το παράδειγμα των Αρμενίων: “Οι Αρμένιοι είδατε τι κατάφεραν φέτος και πραγματικά τους αξίζουν συγχαρητήρια; Μετά από τόσους αγώνες και σεβασμό πάντα στην ιστορία τους, την οποία δίδαξαν αυτούσια από γενιά σε γενιά κατάφεραν να αναγνωριστεί η γενοκτονία τους από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Αυτή είναι δουλειά πολλών δεκαετιών. Έτσι έπρεπε να είχαμε πράξει κι εμείς για ολόκληρη την Κύπρο. Έμαθα πως είχαν οι Κύπριοι συγκέντρωση στο οδόφραγμα για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Βαρώσια. Γυρνούσα από Αμερική και δεν κατάφερα να πάω, όπως κάνω πάντα, ωστόσο πληροφορήθηκα πως είχε λίγο κόσμο, την ώρα που στους ποδοσφαιρικούς αγώνες πηγαίνουν δεκάδες χιλιάδες οπαδοί. Ας συγκεντρωθούμε μια φορά ειρηνικά κάποια στιγμή όλοι μαζί και ας πράξουμε το σωστό”.

Παιδική φωτογραφία της Αλέξιας από τα Βαρώσια
παιδικη_φωτο_απο_Βαρωσια

Ειδήσεις σήμερα: 

Αρκουμανέας: Τρομακτικός ο ρυθμός μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα - Νοσούν περισσότερο οι νέοι

Στη Βουλή ο υποχρεωτικός εμβολιασμός - Το βλέμμα των ειδικών στραμμένο στα νησιά

Στο Φανάρι ο Τσιόδρας - Θα μιλήσει για την πανδημία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης