«1821 Πριν και Μετά: Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος», μία μεγαλειώδης έκθεση

«1821 Πριν και Μετά: Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος», μία μεγαλειώδης έκθεση

Η τεράστιας ιστορικής σημασίας έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Alpha Bank, ξεκινά με την προετοιμασία του αγώνα της απελευθέρωσης, κορυφώνεται με την Επανάσταση του 1821, και ολοκληρώνεται με τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας και της ανάπτυξης του ελληνικού κράτους.

ekthesi1

Sponsored Content

Το χειρόγραφο της μελοποίησης του Εθνικού μας Ύμνου από τον Νικόλαο Μάντζαρο, Ο Όρκος των Φιλικών, οι γκέτες και το γιλέκο του Μάρκου Μπότσαρη, το φορητό γραφείο του Λόρδου Βύρωνα, προσωπικά αντικείμενα των αγωνιστών του 1821, όλα σε απόσταση μερικών εκατοστών από τα μάτια μας, είναι μερικά μόνο από τα σημαντικά που βρίσκονται στην μεγαλειώδη έκθεση που διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Alpha Bank. Στην έκθεση «1821 Πριν και Μετά: Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος», πίνακες, ενδύματα, όπλα, οικόσημα, γκραβούρες, έγγραφα, ιστορικά κειμήλια και σπάνιο αρχειακό υλικό, μάς οδηγούν όσο πιο κοντά γίνεται στην ιστορία μας.

Πρόκειται για μια έκθεση σε τρεις ενότητες που καλύπτει ως αφήγηση την πορεία προς την εθνική Επανάσταση, την εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας και την ολοκλήρωση του Αγώνα καθώς και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και τις πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και λειτουργίας του. Όσοι επισκέπτονται την έκθεση, μέσα από 1.200 αντικείμενα και ένα μνημειώδη κατάλογο 1.218 σελίδων βλέπουν να περνούν μπροστά τους τα 100 χρόνια ιστορίας του νεότερου Ελληνισμού από το 1770 έως το 1870.
Είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος, έκταση και χρόνο έκθεση που οργάνωσε ποτέ το Μπενάκη, προκειμένου να τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Μια ιστορική επέτειος για την αναγνώριση των αγώνων του ελληνικού λαού για την απελευθέρωση αλλά και μια στιγμή αναστοχασμού για το παρόν, αλλά και για το μέλλον της χώρας μας.

Ταυτόχρονα, ο κατάλογος της έκθεσης αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκδόσεις των τελευταίων χρόνων για τη νεότερη Ελλάδα και περιλαμβάνει πολυτελή τεκμήρια και τα ίχνη της καθημερινότητας από την προεπαναστατική περίοδο, κειμήλια πολέμου από τα χρόνια της Επανάστασης, γραπτές μαρτυρίες της κάθε είδους διοίκησης των Ελλήνων, έργα αστικής και λαϊκής τέχνης των πρώτων δεκαετιών του νέου κράτους, και έργα τέχνης του 19ου και 20ου αιώνα που μαρτυρούν την επίδραση της Επανάστασης στους νεότερους Έλληνες. Μία σημαντικότατη έκδοση και μια μεγαλειώδης έκθεση για μία επέτειο ορόσημο για όλους τους Έλληνες, όπου η Εθνική Τράπεζα, η πρώτη, η μακροβιότερη και η πιο ιστορική τράπεζα της Ελλάδας, διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο, τιμώντας το ιστορικό και εθνικό της καθήκον.

protothema_3
Κλείσιμο


Παράλληλες πορείες
Σταθμός στην εξέλιξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και αναπόσποστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας καθ΄ όλη τη διάρκεια της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας είναι αναμφίβολα η ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας. Η παρουσία της είναι συνυφασμένη με την ίδρυση του ελληνικού κράτους και την εξέλιξη της οικονομίας της χώρας.
Η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας είναι η ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Είναι η ιστορία της πρώτης ελληνικής τράπεζας –που παράλληλα με την πορεία της Ελλάδας– θεμελίωσε τις δομές της ελληνικής οικονομίας και ανέλαβε ένα διαχρονικά ιστορικό και θεσμικό ρόλο στις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις της χώρας, συμπορεύτηκε με το ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία σε όλες τις καλές, αλλά και δύσκολες στιγμές.

Σε μια κίνηση λοιπόν υψηλής συμβολικής αξίας, η Εθνική Τράπεζα στέκεται αρωγός στην έκθεση «1821 Πριν και Μετά», προσφέροντας από το αρχείο της ιδιωτικής της συλλογής σημαντικά έργα τέχνης μεγάλων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που εμπνεύστηκαν από τον Αγώνα, αλλά και ιστορικά κειμήλια.

protothema_2


Οι μικροί επισκέπτες ταξιδεύουν στο 1821
Το ειδικά σχεδιασμένο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό «21 Αντικείμενα μιλούν για την Επανάσταση» ταξιδεύει τους μικρούς επισκέπτες στην περίοδο της γέννησης του ελληνικού κράτους μέσα από 21 αυθεντικές πρωτογενείς μαρτυρίες επιλεγμένες από το πλούσιο υλικό της έκθεσης «1821 Πριν και Μετά».

Μάθετε περισσότερα για το σύνολο των επετειακών δράσεων που στηρίζει η Εθνική Τράπεζα, αναδεικνύοντας την ιστορική περίοδο του απελευθερωτικού Αγώνα του 1821 εδώ

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως το Νοέμβριο 2021. Περισσότερες πληροφορίες εδώ


200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 | Μουσείο Μπενάκη - NBG



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης