Pyrocumulus: Τι είναι το σύννεφο που προκλήθηκε από τους καπνούς στο Σέιχ Σου

Pyrocumulus: Τι είναι το σύννεφο που προκλήθηκε από τους καπνούς στο Σέιχ Σου

Η φωτιά που αρχικά έδειχνε να παίρνει διαστάσεις, κάλυψε με καπνούς τη γύρω περιοχή, με ένα νέφος που δεν είναι άγνωστο στους επιστήμονες

φωτια-8
Μνήμες της μεγάλης πυρκαγιάς του 1997 «ξύπνησε»  στους Θεσσαλονικείς η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου. 

Η φωτιά που αρχικά έδειχνε να παίρνει διαστάσεις, κάλυψε με καπνούς τη γύρω περιοχή, με ένα νέφος που δεν είναι άγνωστο στους επιστήμονες.

Συγκεκριμένα όπως εξηγεί στο GRTimes και το northmeteo.gr, ο μετεωρολόγος Σταύρος Κέππας:

«Οι ασθενείς άνεμοι νοτίων διευθύνσεων (θαλάσσια αύρα που φτάνει τα 2-3 μποφόρ) που ήταν με το μέρος των πυροσβεστών, κατάφερε μια κλίση στο κατώτερο τμήμα του καπνού που ορθώθηκε σχεδόν σαν «στύλος» πάνω από το σημείο της πυρκαγιάς, λόγω έλλειψης ισχυρών ανέμων στα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας. Ο καπνός που αποτελείται από σωματίδια, ως θερμός και αραιός μεταφέρεται στα ανώτερα στρώματα εκκινώντας μια ροή από την περιφέρεια της πυρκαγιάς προς αυτήν και στη συνέχεια προς τα πάνω μέσω των ανοδικών ρευμάτων. Αυτή η ροή παρασύρει ενδεχομένως λοιπόν και υγρότερη επιφανειακή αέρια μάζα (που εμπλουτίζεται με υδρατμούς λόγω της θαλάσσιας αύρας στη συγκεκριμένη περίπτωση). Στη συνέχεια όταν ο καπνός και το σύνολο της αέριας μάζας φτάσει σε μεγάλα ύψη, ψύχεται και τελικά οι υδρατμοί της σχετικά υγρής αέριας μάζας συμπυκνώνονται πάνω στα σωματίδια που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά. Έτσι δημιουργείται ένα νέφος που ονομάζεται pyrocumulus (ή πυροσωρείτης) που μπορεί να δημιουργηθεί αντιστοίχως και σε περιπτώσεις μιας ηφαιστειακής έκρηξης. Τα νέφη αυτά σπάνια μπορεί να εξελιχθούν σε καταιγιδοφόρα».

Πηγή: grtimes.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Σκόπια: Καταρρέει το φαραωνικό σχέδιο μακεδονοποίησης του Γκρούεφκσι

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αποχή από την εργασία άνευ αποδοχών σε όσους δεν εμβολιάζονται

Άγριο έγκλημα στη Μύκονο: 27χρονος οικοδόμος ο νεκρός της συμπλοκής - Μία σύλληψη στο λιμάνι της Ραφήνας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης