Μυρτώ vs Δημόσιου: Θα ξαναγίνει η δίκη για την αποζημίωση

Μυρτώ vs Δημόσιου: Θα ξαναγίνει η δίκη για την αποζημίωση

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα κριθεί οριστικά στις 4 Οκτωβρίου 2021 αν το κράτος οφείλει να αποζημιώσει την 23χρονη Μυρτώ για τον βιασμό και τον τραυματισμό της από τον Πακιστανό που την άφησε ανάπηρη

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
myrtw_paros_art
Μία ακόμη μεγάλη μάχη καλούνται να δώσουν με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους η 23χρονη Μυρτώ Παπαδομιχελάκη και η οικογένειά της. Η νεαρή κοπέλα, η οποία είχε κακοποιηθεί άγρια από τον Πακιστανό Αχμέτ Βακάς πριν από εννέα χρόνια στην Πάρο, διά μέσω της μητέρας της Μαρίας Κοτρώτσου ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου.

Με την εν λόγω απόφαση απορρίφθηκε η αγωγή της κυρίας Κοτρώτσου, ως δικαστικής συμπαραστάτριας της κόρης της, κατά του Ελληνικού Δημοσίου για καταβολή αποζημίωσης λόγω πράξεων και παραλείψεων της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες αφορούν την παράνομη είσοδο του Πακιστανού δράστη στη χώρα μας. Πλέον, το όλο θέμα της αποζημίωσης που διεκδικούν η 23χρονη και η οικογένειά της θα κριθεί οριστικά από το ΣτΕ στις 4 Οκτωβρίου, οπότε και προσδιορίστηκε από την πρόεδρο του Α’ Τμήματος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου η συζήτηση της υπόθεσης. Εισηγήτρια ορίστηκε η σύμβουλος Επικρατείας Ταξιαρχία Κόμβου.

Τον δικαστικό γολγοθά της νεαρής κοπέλας που στις 22 Ιουλίου 2012 είχε πέσει θύμα άγριας κακοποίησης στην παραλία «Χρυσή Ακτή» της Πάρου όπου βρισκόταν για διακοπές με την οικογένειά της, είχε αναδείξει τον περασμένο Απρίλιο το «ΘΕΜΑ», προκαλώντας κύμα συμπαράστασης τόσο στους οικείους της όσο φυσικά και στην ίδια. Σήμερα, 23 ετών πλέον, βρίσκεται καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με ποσοστό αναπηρίας 100%.
myrtw_paros_in
Το 2012 είχε πέσει θύμα άγριας κακοποίησης στην παραλία «Χρυσή Ακτή» της Πάρου όπου βρισκόταν για διακοπές μαζί με την οικογένειά της. Σήμερα η 23χρονη βρίσκεται καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με ποσοστό αναπηρίας 100%

Το 2012 η Μυρτώ ήταν μόλις 15 ετών. Μαζί με τους δικούς της είχαν πάει για διακοπές στην Πάρο και ανυποψίαστη για ό,τι επρόκειτο να ζήσει φόρεσε τα ακουστικά της και απομακρύνθηκε για λίγο από τη μητέρα της, που βρισκόταν στην παραλία «Χρυσή Ακτή». Τότε την πλησίασε ο Αχμέτ Βακάς, ο οποίος, αφού της άρπαξε το κινητό της, τη βίασε. Κατόπιν προσπάθησε να τη σκοτώσει χτυπώντας το κεφάλι της στα βράχια.

Στη συνέχεια, πήρε την ίδια πέτρα και άρχισε να χτυπά την κοπέλα πιο δυνατά. Η Μυρτώ βρέθηκε λίγο αργότερα ημίγυμνη και σε κωματώδη κατάσταση. Η ζωή της, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, είχε ήδη καταστραφεί. Λόγω των βαρύτατων κακώσεων που υπέστη σε εγκέφαλο και πνεύμονες, η κοπέλα μέχρι σήμερα παραμένει σε αφασία, χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει με το περιβάλλον, ενώ έχει υποστεί πλήρη κινητική παράλυση στα κάτω άκρα.

Κλείσιμο
Ο Βακάς συνελήφθη και το 2017 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο τού επέβαλε ισόβια και κάθειρξη 25 ετών. Ο ίδιος στην απολογία του είχε ομολογήσει τα αποτρόπαια εγκλήματά του λέγοντας τα εξής: «Περπατώντας πάνω στον δρόμο, είδα να κάθεται στον βράχο μια κοπέλα περίπου 17 χρονών. Με το δεξί μου χέρι τη γύρισα ανάσκελα, πήρα με τα δυο μου χέρια την πέτρα και της την έριξα πάνω από το αριστερό της μάτι... Οπως υπολόγισα η πέτρα πρέπει να ήταν περίπου 5 κιλά. Την πλησίασα για να της πάρω το κινητό. Αντιστάθηκε... Αρχισα να τη χτυπώ στα βράχια με δύναμη. Οταν σταμάτησε να αντιστέκεται, ασέλγησα πάνω της».

Η αγωγή για αποζημίωση

Η άγρια κακοποίηση της νεαρής κοπέλας είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο και η υπόθεσή της έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα. Εκτοτε και όταν πια εκδόθηκε η ετυμηγορία του ποινικού δικαστηρίου για τον δράστη, η οικογένειά της κατέθεσε αγωγή στη Διοικητική Δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση από τον Ελληνικό Δημόσιο για ηθική βλάβη, λόγω του βαρύτατου τραυματισμού της Μυρτούς, αποτέλεσμα, όπως υποστήριξε, παραλείψεων των δημόσιων οργάνων και συγκεκριμένα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, η μητέρα της 23χρονης αλλά και η αδελφή της ζήτησαν να καταβληθεί στη Μυρτώ το ποσό των 200.000 ευρώ λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημιά που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της. Επίσης, διεκδίκησαν την καταβολή ποσού 2.977,81 ευρώ κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2017 και για όσο διαρκεί ο βίος της. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την αγωγή, θα έπρεπε να επιδικαστεί στη νεαρή κοπέλα για τα έξοδα διαβίωσης, καθημερινής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής της. Επιπρόσθετα, η μητέρα και η αδελφή της νεαρής γυναίκας ζήτησαν να επιδικαστεί στην καθεμία το ποσό 50.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης.

Στην αγωγή τους υποστήριξαν ότι η Ελληνική Αστυνομία όφειλε να είχε πάρει όλα τα μέτρα που θα απέτρεπαν την παράνομη είσοδο του Βακάς στην Ελλάδα. Η Αστυνομία, σύμφωνα με την αγωγή, ήταν υποχρεωμένη να τον συλλάβει, να τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη ή να τον επαναπροωθήσει στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής του. Οπως ανέφερε η οικογένεια της 23χρονης, μεταξύ «των παραπάνω παράνοµων πράξεων και παραλείψεων των οργάνων του Δηµοσίου» και της ζημιάς που υπέστη η Μυρτώ «υφίσταται αιτιώδης συνάφεια».

Η αγωγή τους, ωστόσο, απορρίφθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο (πρώτος βαθμός) με το σκεπτικό ότι μόνο οι παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου να αποτρέψουν την είσοδο και παραμονή του Πακιστανού στη χώρα «δεν αρκούν για να επιφέρουν την ένδικη ζημία, καθώς για την επέλευσή της μεσολάβησε η διάπραξη ειδεχθούς εγκληματικής πράξης από αυτόν (σ.σ.: τον δράστη), η οποία διακόπτει τον αιτιώδη σύνδεσμο».

Τον Δεκέμβριο του 2019 η οικογένεια της άτυχης κοπέλας κατέθεσε έφεση κατά της παραπάνω απορριπτικής απόφασης. Ωστόσο, το Διοικητικό Εφετείο (δεύτερος βαθμός) την απέρριψε, κρίνοντας πως οι εγκληματικές πράξεις του Βακάς δεν μπορούν να αποδοθούν «κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων» στο γεγονός της παράνομης εισόδου του στη χώρα. «Δεν υπάρχουν παραλείψεις των οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου που να βρίσκονται σε αιτιώδη συνάφεια με τον βαρύτατο τραυματισμό της ανήλικης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Η υπόθεση, όμως, παραμένει ακόμη ανοιχτή στη Δικαιοσύνη μετά την αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, την οποία κατάθεσαν στο ΣτΕ η μητέρα και η αδελφή της 23χρονης. Το Α’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα κληθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο να σταθμίσει εκ νέου τα επιχειρήματα που προβάλλει η πλευρά της άτυχης κοπέλας, ώστε να αποφασίσει για τον εάν το Ελληνικό Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να της καταβάλλει αποζημίωση ή όχι.

Ειδήσεις σήμερα

Πελώνη: Όσοι δεν εμβολιαστούν θα έχουν περισσότερους περιορισμούς

Οδύνη για τον θάνατο της μικρής Αναστασίας - Στην Ελλάδα η σορός της

Pedro Alonso: Ποιος είναι ο «ψυχάκιας» του La Casa de Papel πού έπινε εχθές φραπέ στην Αθήνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης