Κύπρος: Μαίνεται η πυρκαγιά - Nεκροί οι τέσσερις αγνοούμενοι

Κύπρος: Μαίνεται η πυρκαγιά - Nεκροί οι τέσσερις αγνοούμενοι

Οι τέσσερις Αιγύπτιοι είχαν παραμείνει στο χωριό Οδού της Λεμεσού μετά την εκκένωση - Προφυλακίστηκε ο 67χρονος - «Βιώνουμε την καταστροφικότερη πυρκαγιά», λέει ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών 

kupros-fotia-arthro
Νεκροί εντοπίστηκαν οι τέσσερις αγννούμενοι από το χωριό  Οδού στην επαρχία Λεμεσό. Οι τέσσερις αλλοδαποί είναι από την Αίγυπτο, είχαν παραμείνει στο χωριό μετά την εκκένωση του και σήμερα εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι.

Στο μεταξύ, μάχη με τις φλόγες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα δίνουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις με στόχο να μη εξαπλωθεί κι άλλο η μεγάλων διαστάσεων φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Αρακαπά. 

Ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ανέφερε ότι πρόκειται για την καταστροφικότερη πυρκαγιά που έπληξε ποτέ την Κυπριακή Δημοκρατία από την ίδρυση της το 1960.

Προφυλακίστηκε ο 67χρονος

Στο μεταξύ, διάταγμα προφυλάκισης για οκτώ μέρες εξέδωσε το επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού, εναντίον του 67χρονου που συνελήφθη για την πρόκληση της πυρκαγιάς που πλήττει από χθες την Κύπρο.

Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη, αλλά υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι εγκατέλειψε το χωράφι του όπου έκαιγε χόρτα, λίγο πριν ξεσπάσει η φωτιά.

Από το πρώτο φως της ημέρας άρχισε η ρίψη νερού και επιβραδυντικού υλικού από τα εναέρια μέσα. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε σε αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης.

Κλείσιμο


Από τα δύο Canadair που εστάλησαν έφτασε το ένα το πρωί και θα μπορέσει να επιχειρήσει το μεσημέρι. Το δεύτερο παρουσίασε τεχνική βλάβη και επέστρεψε στην βάση του.

Η κατάσταση ωστό παραμένει δύσκολη σύμφωνα με τον Κύπριο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες κοντά στην περιοχή Αρακαπάς και επεκτάθηκε σε διάφορες περιοχές της ορεινής Λεμεσού και Λάρνακας. Συνολικά οκτώ κοινότητες εκκενώθηκαν λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου και Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Αντρέα Κεττή «υπάρχουν ενεργά μέτωπα τα οποία γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν. Επίγειες δυνάμεις είναι τοποθετημένες στην περίμετρο και στις κατοικημένες περιοχές της πυρκαγιάς. Επιχειρούν αυτή τη στιγμή 11 εναέρια μέσα. Προχωρούμε με αντικαταστάσεις του προσωπικού. Διεξάγονταν επιχειρήσεις καθ`όλη τη διάρκεια της νύκτας. Αντιμετωπίζονταν συνεχείς αναζωπυρώσεις».



Δύο ισραηλινά αεροσκάφη θα φθάσουν το μεσημέρι και θα επιχειρήσουν το απόγευμα. Επίσης, αναμένεται ενημέρωση και για δύο αεροσκάφη από την Ιταλία.

Χθες, μετά από σύσκεψη στο κέντρο διαχείρισης κρίσης στο χωριό Βαβατσινιά πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης βρέθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΜΑΚ στην Κοφίνου για να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες και πρόσθεσε ότι είναι «πιθανόν σήμερα ο ίδιος να κάνει μια περιοδεία σε όλες τις περιοχές για να έχει ιδία άποψη για τα προβλήματα».



Ο Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα πολύ δύσκολη για την Κύπρο, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές.

«Μια πολύ δύσκολη μέρα για την Κύπρο. Όλος ο κρατικός μηχανισμός επί ποδός. Προτεραιότητα να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Ευχαριστούμε την Ελλάδα και το Ισραήλ που ήδη ανταποκρίθηκαν για την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών», έγραψε σε Tweet του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.



Εξάλλου, ένα άτομο 67 ετών συνέλαβε και ανακρίνει η Αστυνομία σε σχέση με τη μεγάλη πυρκαγιά καθώς φαίνεται η φωτιά να ξεκίνησε από το χωράφι του όπου έκαιγε ξερά χόρτα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Φιλιππίνες: Συνετρίβη στρατιωτικό αεροσκάφος με 85 επιβαίνοντες

Κεφαλονιά: Εφιαλτική η νύχτα που πέρασε - Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

«Πτήση νυχτερίδας» με wingsuit έκανε ο 55χρονος που σκοτώθηκε στη Βοιωτία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης