«Θωρακίζονται» τα ΑΕΙ: Με γκλομπ και σπρέι πιπεριού η Αστυνομία των Πανεπιστημίων

«Θωρακίζονται» τα ΑΕΙ: Με γκλομπ και σπρέι πιπεριού η Αστυνομία των Πανεπιστημίων

Πώς θα οργανωθεί, θα εξοπλιστεί και θα δρα  - Με διάταγμα των συναρμόδιων υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας οριοθετείται και καθορίζεται ο τρόπος θωράκισης των ΑΕΙ από τους πανεπιστημιακούς αστυνομικούς

POLICE_AEI_NEW2
Ο χάρτης των αρμοδιοτήτων, των καθηκόντων, της οργάνωσης, του εξοπλισμού κ.λπ. των αστυνομικών της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) που έχει ήδη θεσμοθετηθεί με τον νόμο 4777/2021 και θα θωρακίσει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, καθορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα των συναρμοδίων υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας.

Η ΟΠΠΙ, η σύσταση της οποίας έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, θα συγκροτηθεί από αστυνομικό προσωπικό μέχρι τον βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή και από ειδικούς φρουρούς. Παράλληλα, με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας θα καθοριστούν τα ΑΕΙ της χώρας στα οποία θα διατεθούν οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί και ο αριθμός των αστυνομικών ανά πανεπιστημιακό ίδρυμα. Επικεφαλής των αστυνομικών της ΟΠΠΙ θα είναι ο αρχαιότερος ειδικός φρουρός.

Σύμφωνα με το διάταγμα, αποστολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι «η ασφάλεια και η προστασία από οποιοδήποτε αξιόποινη πράξη σε βάρος τόσο των προσώπων όσο και των υποδομών που βρίσκονται στους χώρους της έδρας των ΑΕΙ». Σε περίπτωση μεγάλης και πολυπληθούς αναταραχής στα πανεπιστήμια κατά την οποία απειλούνται ζωές ή βασικές υποδομές των ΑΕΙ, υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης με εξωτερικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί της ΟΠΠΙ δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα μέσα στους χώρους των πανεπιστημίων, θα φορούν στολή με τα διακριτικά μεν της ΕΛ.ΑΣ., αλλά το χρώμα και ο τύπος της στολής θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Οπως επίσης από τον ίδιο υπουργό θα καθοριστούν τα ατομικά εφόδια αυτοάμυνας και τα οπλικά είδη που θα φέρουν οι αστυνομικοί οι οποίοι θα υπηρετούν στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, τα ατομικά οπλικά συστήματα είναι που θα φέρουν είναι χειροπέδες, κλομπ, σπρέι πιπεριού ή συσκευή χεριού ηλεκτρικής εκκένωσης.

5239995


Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο 14 του διατάγματος, υπό τον τίτλο «προϋποθέσεις κλιμάκωσης χρήσης υλικών και μέσων», οι αστυνομικές δυνάμεις «δρουν πάντοτε σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους του κράτους και τους κανονισμούς του Σώματος και κλιμακώνουν το επίπεδο δράσης τους και τα χρησιμοποιούμενα υλικά και μέσα με γνώμονα τη θεμελιώδη αρχή της αναλογικότητας».
Κλείσιμο
Τα μέλη της ΟΠΠΙ θα δραστηριοποιούνται «κατά τρόπο συστηματικό, μεθοδικό και ασφαλή, ώστε να διασφαλίζεται η ταχύτητα, η αμεσότητα και η αποτελεσματικότητα της δράσης τους, δίχως να διαταράσσεται η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των ΑΕΙ και η απρόσκοπτη διεξαγωγή του διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού έργου».

Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι αρμόδια για:
•Την πρόληψη τέλεσης αξιόποινων πράξεων, καθώς και την αντιμετώπιση καταστάσεων αστυνομικής αρμοδιότητας που διαταράσσουν ή απειλούν να διαταράξουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.
Την εκτέλεση των απαιτούμενων ενεργειών σε περίπτωση διάπραξης αξιόποινων πράξεων, που προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα, όπως είναι οι αναζητήσεις και οι συλλήψεις δραστών, η συλλογή αποδείξεων και πειστηρίων και η παράδοσή τους στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
• Τη φρούρηση, σε συνεργασία με το αρμόδιο προσωπικό των ΑΕΙ, των κέντρων λήψης εικόνων και σημάτων από κάμερες και κάθε άλλο οπτικοακουστικό μέσο.
Τη διενέργεια πεζών και εποχούμενων περιπολιών στους εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ, καθώς και την άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση διάπραξης παράνομων πράξεων ή ύποπτων κινήσεων.
• Πεζές περιπολίες, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, στις κτιριακές εγκαταστάσεις και τους χώρους των ΑΕΙ, με σκοπό να επισημανθούν -εάν φυσικά υπάρχουν- ύποπτα πρόσωπα ή αντικείμενα, αλλά και την πρόληψη και αποτροπή οιασδήποτε αξιόποινής πράξης σε βάρος προσώπων και υποδομών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Πάντως, η συχνότητα και ο τρόπος διέλευσης των περιπολιών θα καθορίζεται από τον επικεφαλής της κάθε ΟΠΠΙ, ανάλογα με τις κρατούσε κάθε φορά συνθήκες, τις υπάρχουσες πληροφορίες και τις κτιριακές υποδομές του ΑΕΙ.
Αιφνιδιαστικούς και προγραμματισμένους ελέγχους και έρευνες επί των εγκαταστάσεων και χώρων των ΑΕΙ, επί οχημάτων και προσώπων.
Τη διενέργεια προανακριτικών πράξεων.
Τη συνεργασία με τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση μεμονωμένων ή κοινών αστυνομικών επιχειρήσεων.
• Τη διαρκή επικοινωνία με τη ΓΑΔΑ και τα αρμόδια κέντρα επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. και
τη συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές για θέματα ασφαλείας και προστασίας των ΑΕΙ.

5249951


Η ΕΛ.ΑΣ., εφόσον διαθέτει πανεπιστημιακούς αστυνομικούς στα ΑΕΙ, ενεργεί «ως υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και λαμβάνει, σε συνεργασία με τα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα, όλα τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των υποκειμένων».

Λόγω της σύστασης της ΟΠΠΙ, με το ίδιο διάταγμα, επέρχεται μεγάλος κύκλος τροποποιήσεων στο Προεδρικό Διάταγμα 178/2014 για την οργάνωση των υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας. Οι τροποποιήσεις αφορούν ειδικά εκείνες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις στις περιφέρειες των οποίων υπάρχουν πανεπιστήμια (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.λπ.). Δηλαδή, σε αυτές τις αστυνομικές διευθύνσεις προστίθεται νέο τμήμα συντονισμού ΟΠΠΙ.
Την ίδια στιγμή στη ΓΑΔΑ συστήνεται Υποδιεύθυνση Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, η οποία έχει ως αποστολή «την ασφάλεια και προστασία από οιαδήποτε αξιόποινη πράξη σε βάρος τόσο των προσώπων όσο και των υποδομών που βρίσκονται στους χώρους των ΑΕΙ».

Ειδήσεις σήμερα

Τρομάζει η ταχύτητα της μετάλλαξης Δ - «Απειλή» για τη νέα σχολική χρονιά

Αιματηρές επιθέσεις στο Μαλί: Νεκροί έξι στρατιώτες - Τραυματίστηκαν 15 κυανόκρανοι του ΟΗΕ

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Οι «παρέες» του δολοφόνου της Καρολάιν στη φυλακή - Η πρώτη φωτογραφία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης