Δήλος: Γιατί σοκαρίστηκε ο Νορβηγός πρέσβης

Δήλος: Γιατί σοκαρίστηκε ο Νορβηγός πρέσβης

Η εικόνα που εξόργισε τον Νορβηγό πρέσβη δεν είναι εντελώς συμπτωματική και προσωρινή - Διηγήσεις επισκεπτών αναφέρουν ότι η Δήλος απογοητεύει σταθερά τους επισκέπτες με την ανεπάρκεια στοιχειωδών υποδομών

Screenshot_2021-06-22_at_9_31_48_PM
Αίσθηση προκάλεσε η ανάρτηση του Νορβηγού πρέσβη στην Ελλάδα, Frode Overland Andersen, στο Τwitter σχετικά με το οικτρό θέαμα που αντίκρισε ο ίδιος στο λιμάνι της Δήλου.

Η «πανίερη» Δήλος, το νησί του Απόλλωνα, ένας χώρος που κατοικείται μόνο από αγάλματα και ιστορία, υποδέχεται τους επισκέπτες του σε ένα λιμάνι-σκουπιδότοπο.

Ο κ. Andersen έφριξε και μετέφερε τον αποτροπιασμό του στα social media. Ωστόσο, ο πρέσβης έσπευσε να επανορθώσει με επόμενο tweet, μεταφέροντας τη διαβεβαίωση που ο ίδιος έλαβε από μη κατονομαζόμενο πρόσωπο, ότι τα απορρίμματα, τα μηχανήματα και τα λοιπά αλλότρια στοιχεία στο άσπιλο περιβάλλον της Δήλου θα απομακρυνθούν τάχιστα.

Και όχι μόνο: Η Δήλος θα αποκτήσει τη λάμψη που της αξίζει, ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, υπό την προστασία της UNESCO.

O Frode Overland Andersen δεν είχε κανένα λόγο να αμφισβητήσει το άτομο που ανταποκρίθηκε στο αρχικό του tweet -και που, προφανώς, είναι σε θέση να γνωρίζει τι γίνεται τώρα και τι πρόκειται να γίνει μελλοντικά στη Δήλο.

Το πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης των μνημείων του νησιού είναι ήδη γνωστό, υπό τον τίτλο «Δήλος – Ανοικτό μουσείο: Παρεμβάσεις αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο».

Κλείσιμο
Υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έχει ξεκινήσει σειρά σημαντικών έργων, τόσο για τις αναστηλώσεις, όσο και για τη στέγαση των πιο ευαίσθητων κινητών αντικειμένων σε ένα σύγχρονο μουσείο. Βαριά οχήματα, γερανοί και συνεργεία κατά καιρούς αποβιβάζονται στη Δήλο μετατρέποντας αρκετά σημεία της σε εργοτάξιο.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ανάδειξης της Δήλου, συνολικής δαπάνης 4.5 εκατ. ευρώ, όπως έχει καταστρωθεί από το ΥΠΠΟ, περιλαμβάνει αναστήλωση κομβικών μνημείων (ναός Απόλλωνα, οικία Διονύσου, μελέτη εφαρμογής Στοάς Φιλίππου, μελέτες για ψηφιδωτά, επιχρίσματα, τοιχοποιίες κ.α.).

Ορισμένοι από τους αναστηλωμένους χώρους προβλέπεται ότι θα λειτουργήσουν ως μουσειακές εστίες, έτσι ώστε η Δήλος να μετατραπεί τελικά σε ένα ενιαίο, ανοικτό μουσείο, κάτι που θα δημιουργήσει έναν ισχυρό πόλο έλξης για τον τουρισμό στις Κυκλάδες, σε συνδυασμό με τους εξαιρετικά δημοφιλείς προορισμούς της περιοχής.

Έως και προ της πανδημίας, η τουριστική κίνηση στη Δήλο αυξανόταν σταθερά -και θεαματικά, ενώ είχε παρατηρηθεί αύξηση των εκδηλώσεων (εικαστικά, θέατρο) οι οποίες φιλοξενούνταν στο νησί.

Με τον τρόπο αυτό, η Δήλος διαφημίστηκε και προσέλκυσε επιπλέον ενδιαφέρον, ιδιαίτερα τα τελευταία 3-4 χρόνια. Παρόλ' αυτά, φαίνεται ότι η εικόνα που εξόργισε τον Νορβηγό πρέσβη δεν είναι εντελώς συμπτωματική και προσωρινή.

Διηγήσεις επισκεπτών αναφέρουν ότι η Δήλος απογοητεύει σταθερά τους επισκέπτες με την ανεπάρκεια στοιχειωδών υποδομών. Ενώ μόλις τον περασμένο Απρίλιο, μια Ελληνίδα φωτογράφος μοιράστηκε στο Facebook μια μάλλον δυσάρεστη εμπειρία.

Η εικόνα που επέλεξε η Τίτα Μπονάτσου για να συνοδεύσει το σχόλιό της, δείχνει μια όψη εγκατάλειψης η οποία δεν μοιάζει παροδική.


Φαίνεται λοιπόν ότι η κατάσταση στη Δήλο έχει διάφορες όψεις: Τα έργα και η αναπόφευκτη ακαταστασία έως ότου απομακρυνθούν απορρίμματα, μπάζα, μηχανήματα κ.λπ.

Η άλλη όψη είναι η αποκατάσταση και η προστασία των μνημείων προς χάριν του επισκέπτη. Και ίσως μια τρίτη, λιγότερο προβεβλημένη αλλά υπαρκτή πλευρά, είναι η αντίφαση ανάμεσα στην ανάγκη φροντίδας της Δήλου και τις αντικειμενικές δυσκολίες διαβίωσης και εργασίας σε μια έρημη, ανεμοδαρμένη βραχονησίδα.

Ειδήσεις σήμερα

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Προφυλακιστέος ο Αναγνωστόπουλος - Οδηγείται στον Κορυδαλλό 

Σταύρος Δογιάκης: Μυστήριο με τους λόγους που οδήγησαν στην αυτοκτονία τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Κρητικός» 

Στέφανος Τσιτσιπάς: Όλοι οι άνθρωποι που τον βοήθησαν να φτάσει στην κορυφή 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης