Αγίου Πνεύματος: Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα σούπερ μάρκετ, καταστήματα - Τι ισχύει για τις τράπεζες

Αγίου Πνεύματος: Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα σούπερ μάρκετ, καταστήματα - Τι ισχύει για τις τράπεζες

Το ωράριο των σούπερ μάρκετ, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, θα είναι το ίδιο με τις υπόλοιπες εργάσιμες ημέρες - Πώς αμείβεται η εργασία

supermarket-kiriakianoixta-orario
Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ, εξαιρουμένων αυτών που θα μείνουν κλειστά λόγω τοπικών αργιών.

Τα ωράρια λειτουργίας των σούπερ μάρκετ δεν θα τροποποιηθούν από την αργία του Αγίου Πνεύματος, καθώς η Δευτέρα 21η Ιουνίου δεν είναι επίσημη αργία για όλους τους εργαζομένους.

Ειδικότερα, το ωράριο των σούπερ μάρκετ μέχρι τη Δευτέρα (21/6) και ώρα 06:00, όπως ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) θα είναι το ίδιο με τις υπόλοιπες εργάσιμες μέρες. Δηλαδή θα υπάρχει η δυνατότητα στα καταστήματα τροφίμων να λειτουργήσουν από τις 07.00 έως τις 22.30.

Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές, καθώς είναι επίσημη τραπεζική αργία, ενώ σήμερα δεν θα λειτουργήσουν και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ισχύει ό,τι ορίζει κάθε ιδιωτική επιχείρηση σε διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι εφόσον την ημέρα αυτή δεν εργαστούν, δεν θα έχουν καμία μείωση στον μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Πώς αμείβεται η εργασία του Αγίου Πνεύματος

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021 (Αγίου Πνεύματος), προχώρησε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ).

Κλείσιμο
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 (Αγίου Πνεύματος) δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα αυτή (Αγίου Πνεύματος) έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, κανονισμού εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Αν παρότι έχει χαρακτηριστεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ' εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογιστεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Γλυκά Νερά: Όταν ο πιλότος κατέθετε στους αστυνομικούς για την «χαρούμενη οικογένειά του» με την Καρολάιν

Γερμανία: «Κοινωνικό πείραμα» με βασικό εισόδημα 1.200 ευρώ χωρίς εργασιακές υποχρεώσεις

Euro 2020: Η πιο «καυτή» fan της Πολωνίας έφερε γούρι στον Λεβαντόφσκι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης