Παυλόπουλος: Η Εθνεγερσία του 1821 συνεχίζεται στην Κύπρο

Παυλόπουλος: Η Εθνεγερσία του 1821 συνεχίζεται στην Κύπρο

«Η εθνεγερσία του 1821, διακόσια χρόνια μετά, συνεχίζεται εδώ, στη μαρτυρική Κύπρο. Και θα συνεχίζεται  έως ότου απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό το τελευταίο υπόδουλο τμήμα του ελληνισμού»

CNA_T3f20fb24bcd94f6bb558dda3a1a189e6
Η εθνεγερσία του 1821, διακόσια χρόνια μετά, συνεχίζεται εδώ στη μαρτυρική Κύπρο και θα συνεχίζεται έως ότου απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό το τελευταίο υπόδουλο τμήμα του ελληνισμού, ανέφερε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον χαιρετισμό του κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις της Επετείου της Μάχης της Αγίας Νάπας 17 Μαρτίου 1826.

"Γιορτάζοντας σήμερα μαζί σας, στα αιματοβαμμένα χώματα της μαρτυρικής Κύπρου, την επέτειο των 200 ετών από την εθνεγερσία του 182, με αφορμή την ιστορική Μάχη της Αγίας Νάπας, την 17η Μαρτίου 1826, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως Έλληνας, από εδώ βλέπω πλατύτερο τον τόπο μας και ακούω καθάρια και δυνατή, σαν ήχο προαιώνιας καμπάνας τη φωνή της πατρίδας", είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Όπως ανέφερε, δανείστηκε τούτες τις σκέψεις και λέξεις από τον Γιώργο Σεφέρη, διαχρονικό και αυθεντικό - και γι αυτό οιονεί εθνικό αφηγητή της μακραίωνης ιστορίας της Κύπρου ως αναπόσπαστου τμήματος του ελληνισμού μέσα στις χιλιετίες. Θα `λεγα της Κύπρου, ως πανάκριβου, ιστορικώς, πετραδιού στο εθνικό διάδημα της πατρίδας μας, είπε, προσθέτοντας πως, "ξαναδιαβάζω λοιπόν ενώπιον σας και κατ ανάγκην επιλεκτικώς τον Γιώργο Σεφέρη".

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η Μάχη της Αγίας Νάπας την 17η Μαρτίου 1826 μας διδάσκει με αφετηρία την Κύπρο ότι, στους αγώνες για την ελευθερία, η οποία είναι βιωματική για εμάς τους Έλληνες, αφού μόνο ελεύθεροι μπορούμε να υπερασπισθούμε την αξία μας και να αναπτύξουμε την προσωπικότητα μας, η Ελλάδα είναι μία ενιαία και αδιαίρετη, τονίζοντας πως ο ελληνισμός στις κρίσιμες ώρες τηρεί στο ακέραιο το καθήκον της αρραγούς ενότητας. Είναι τότε, ανέφερε, που ακόμη και η θάλασσα δεν χωρίζει τις στεριές, μα γίνεται το υγρό στοιχείο που ανοίγει διαύλους για την υπεράσπιση της πατρίδας.

"Η εθνεγερσία του 1821, διακόσια χρόνια μετά, συνεχίζεται εδώ, στη μαρτυρική Κύπρο. Και θα συνεχίζεται έως ότου απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό το τελευταίο υπόδουλο τμήμα του ελληνισμού", είπε.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, τέλος, την ευγνωμοσύνη του γιατί του δόθηκε για ακόμα μια φορά η ευκαιρία να προσκυνήσει τα "άγια χώματα της Κύπρου" και ν` αναλογιστεί και το δικό του χρέος ως Έλληνας απέναντι της.

Ειδήσεις σήμερα: 

Συναγερμός στην Ιταλία: Άγνωστος άνοιξε πυρ και σκότωσε δύο αδελφάκια και έναν ηλικιωμένο

Στα χέρια της ΕΛΑΣ ζευγάρι Ρουμάνων πορτοφολάδων στο Ελευθέριος Βενιζέλος - Δείτε βίντεο

Σε Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία ψάχνουν τώρα τους δολοφόνους της Καρολάιν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης