Κορωνοϊός: Υποχωρεί με αργό ρυθμό το επιδημικό κύμα

Κορωνοϊός: Υποχωρεί με αργό ρυθμό το επιδημικό κύμα

Με αργό ρυθμό υποχωρεί το επιδημικό κύμα του κορωνοϊού

μmeth
Τα 2.435 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), επί συνόλου 71.000 ελέγχων, αποτελούν τον πρώτο δείκτη της αποκλιμάκωσης της επιδημίας, καθώς την αντίστοιχη ημέρα της περασμένης εβδομάδας τα κρούσματα ήταν 2.759, σε σύνολο 63.000 ελέγχων.

Ο «σκληρός δείκτης» που δείχνει πόσο δραματική και επώδυνη μπορεί να είναι η υποχώρηση της επιδημίας είναι οι διασωληνωμένοι, και ο συγκεκριμένος δείκτης μοιάζει άκαμπτος. Είναι ενδεικτικό ότι χθες, Μεγάλη Πέμπτη οι διασωληνωμένοι ήταν 817 και πριν από μία εβδομάδα ήταν 822 - μειώθηκαν μόλις κατά 5 στη διάρκεια αυτών των ημερών.

Μπορεί οι αποσωληνωσεις να είναι τις τελευταίες ημέρες περισσότερες από τις διασωληνώσεις, όπως ανέφεραν και οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, προχθές, κατά την έκτακτη ενημέρωση, ωστόσο χρειάζεται να συνεχιστεί αυτό για τις επόμενες πέντε με έξι εβδομάδες ώστε να μειωθούν σημαντικά οι διασωληνωμενοι. Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, αναμένεται οι διασωληνωμενοι να φτάσουν στους 400 μέσα στον Ιούνιο.

Χθες το βράδυ οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν στους 5.080, με τουλάχιστον 1.257 να βρίσκονται στις Μονάδες.

Ωστόσο, ο απολογισμός των εισαγωγών από το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης ως το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης είναι από τους θετικοτερους του τελευταίου 15νθημερου, καθώς καταγράφηκαν 490 εισαγωγές σε όλη τη χώρα. Οι 236 έγιναν στα νοσοκομεία της Αττικής.

Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου νοσηλεύονται και οι περισσότεροι ασθενείς και πάνω από τους μισούς διασωληνωμενους.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα σε απλές κλίνες βρίσκονται 1.889 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 και σε Μονάδες με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής άλλοι 439 ασθενείς. Όπως αναφέρει μάλιστα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), τουλάχιστον 32 διασωληνωμενοι βρίσκονταν χθες το βράδυ για περισσότερα από ένα 24ωρα εκτός ΜΕΘ.

Σημαντική υποχώρηση των νοσηλευόμενων καταγράφεται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Είναι ενδεικτικό ότι χθες νοσηλεύονταν 1.369 έναντι 1.516 ασθενών που καταγράφονταν την Πέμπτη 22 Απριλίου. Ωστόσο, στη βόρειο Ελλάδα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ πιέζονται τα νοσοκομεία των μικρών πόλεων που δεν διαθέτουν Μονάδες.

Άλλοι 757 ασθενείς νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της λοιπης ηπειρωτικής χώρας έναντι 805 πριν από μία εβδομάδα.
Μικρή μείωση νοσηλευόμενων καταγράφεται και στα νοσοκομεία της Κρήτης, όπου χθες νοσηλεύονταν 128 ασθενείς.


Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στο Ισραήλ: Τουλάχιστον 44 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες σε θρησκευτική γιορτή στο Μερόν - Δείτε βίντεο

Τα μέτρα που ισχύουν μέχρι το Πάσχα – Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της εστίασης

ΗΠΑ: Στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης