Θρίλερ στο Γηροκομείο στα Χανιά: Επτά πρώην υπαλλήλους κάλεσε για κατάθεση ο Εισαγγελέας

Θρίλερ στο Γηροκομείο στα Χανιά: Επτά πρώην υπαλλήλους κάλεσε για κατάθεση ο Εισαγγελέας

Σε πλήρη εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για τους θανάτους ηλικιωμένων σε γηροκομείο στα Χανιά – Πρώην εργαζόμενος κατήγγειλε ότι «μέσα σε μία εβδομάδα πέθαναν 14 άτομα» - Ενδέχεται ο αριθμός των θανάτων να είναι μεγαλύτερος

girokomeio44
Στην εισαγγελία για κατάθεση κλήθηκαν τουλάχιστον 7 πρώην υπάλληλοι του γηροκομείου Χανίων, που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών, καθώς τουλάχιστον 68 ηλικιωμένοι κατέληξαν σε έναν χρόνο. Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται και οι συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων. 

Η εισαγγελική έρευνα δεν αποκλείεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των θανάτων. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, συνολικά έχουν πεθάνει 73 ασθενείς, εκ των οποίων 64 στο 2020 και 9 στο α’ τρίμηνο του 2021. Το ποσοστό θανάτων σε μία μονάδα 60 ατόμων ξεπερνά το 120%, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο δεν ξεπερνά το 20% υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Στους 73 θανάτους δεν περιλαμβάνονται θάνατοι που συνέβησαν μια εβδομάδα αφότου μεταφέρθηκαν κάποιοι ηλικιωμένοι στα νοσοκομεία. Κι αυτό επειδή τόπος θανάτου δεν είναι το γηροκομείο, αλλά το νοσοκομείο.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cavzilwzg1rd-st)



Ερωτήματα για το πωλητήριο

Την ίδια ώρα, το φως της δημοσιότητας είδε αγγελία με πωλητήριο του οίκου ευγηρίας, προκαλώντας ερωτήματα.

Κλείσιμο
Στην αγγελία αναφέρονται τα χαρακτηριστά του οικοπέδου και του κτιρίου, το οποίο τονίζει ότι πρόκειται για Μονάδα Φροντίδας ηλικιωμένων. Μάλιστα στην αγγελία η ιδιοκτήτρια αναφέρει ότι οι λόγοι που την οδήγησαν σε αυτήν της την απόφαση ήταν κούραση μετά από 10 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Σε άλλη ιστοσελίδα με πωλήσεις ακινήτων αναφέρεται η μονάδα ως ξενοδοχείο ενώ η ανάρτηση της αγγελίας έγινε στις 15/4 ενώ ήταν σε εξέλιξη οι έρευνες.

Ωστόσο, η ιδιοκτήτρια τονίζει πως δεν γνώριζε για την αγγελία με ημερομηνία 15/4. «Πρόκειται για παλιά αγγελία και ειλικρινά δε γνωρίζω πως ανανεώθηκε πρόσφατα. Ο οίκος ευγηρίας δεν πωλείται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

creta_aggelia


Η συγκλονιστική μαρτυρία πρώην υπαλλήλου

«Είδα ανθρώπους να πεθαίνουν. Μέσα σε μια εβδομάδα πέθαναν 14 άτομα» καταγγέλλει  πρώην εργαζόμενος του γηροκομείου στα Χανιά με τους 68 θανάτους ηλικιωμένων με αιτιολογία θάνατο από ανακοπή καρδιάς, χωρίς όμως περαιτέρω στοιχεία για το ιστορικό της υγείας τους, μιλώντας αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και τον Μάριο Διονέλλη.

«Δούλευα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο εκεί πέρα. Είχα πάει ως βοηθός νοσηλευτή. Οι συνθήκες ήταν πολύ άθλιες. Κακομεταχείριση των γερόντων. Τους έδιναν χάπια έτσι ώστε να είναι σε καταστολή, τους σκουπίζαμε με μία πετσέτα 5 άτομα παρόλο που έβγαζαν σπυριά. Αντί για πάνες τους έβαζαν ουροκαθετήρα για να μην λερώσουν».

Ερωτηθείς εάν εξέφρασε στην ιδιοκτήτρια αυτά τα περιστατικά ο Δημήτρης Μαυρακάκης είπε πως «το είχα πει στην ίδια και δεν άλλαξε κάτι, συνέχισε τα ίδια. Κυρίως ήθελε να βγάλει χρήμα απ’ ότι κατάλαβα. Φανταστείτε 60 άνθρωποι να είναι μέσα και να παίρνει 800 και 1000 ευρώ κάθε μήνα». 

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, ο  γιατρός δεν ήρθε ποτέ να ελέγξει τους περισσότερους θανάτους.

creta_girokomeio


Έμπαιναν με περισσότερα κιλά και μετά πάθαιναν ασιτία

«Είχαν έλλειψη φαγητού γι αυτό οι περισσότεροι δεν είχαν τόσα κιλά. Έμπαιναν με περισσότερα κιλά και μετά πάθαιναν ασιτία. Δεν έβγαζαν τρόφιμα» σημείωσε και πρόσθεσε πως «σε συγκεκριμένα περιστατικά που είχαν μελανιές και χτυπήματα ερχόταν συγκεκριμένο γραφείο τελετών. Ήμουν μπροστά όταν τους χτυπούσαν και βοηθοί και νοσηλευτές κανονικοί και το γνώριζε η ιδιοκτήτρια γιατί υπήρχαν κάμερες». 

Έπαιρναν τηλέφωνο οι συγγενείς και η ιδιοκτήτρια τους έλεγε ότι ήταν καλά ενώ η γυναίκα πέθαινε 

Αναφερόμενος σε ένα περιστατικό που έχει καταγγείλει στις αρχές εξηγεί πως «Ήταν η βάρδια μου. Ξαφνικά ακούσαμε ένα γδούπο και τρέξαμε να δούμε τι συμβαίνει. Η γυναίκα είχε πέσει κάτω και την σηκώσαμε. Έτρεχε αίμα από το κεφάλι γιατί είχε χτυπήσει. Επειδή είδα ότι δεν ήταν καλά είπα να πάει νοσοκομείο αλλά η υπεύθυνη μου είπε δεν ξέρω από αυτά και το μόνο που έκανε ήταν να γελάσει. Δεν την πήγαν νοσοκομείο όπως έπρεπε. Την άφησαν στο έλεος του Θεού. Της έβαλαν απλά κάποιες γάζες και την επόμενη μέρα δάγκωσε την γλώσσα της κόβοντας ένα κομμάτι και την επόμενη (την Τρίτη μέρα) απεβίωσε. Πιο πριν είχαν πάρει οι συγγενείς και η ιδιοκτήτρια τους είχε πει ότι ήταν καλά ενώ η γυναίκα πέθαινε και όταν έκλεισε το τηλεφώνημα γέλασε». 


creta_girokomeio1


Χάνονταν μασέλες με χρυσά δόντια

Ο ίδιος δήλωσε πως δεν είναι μονο δική του μαρτυρία αλλά ήταν και άλλη συνάδελφος του μαζί ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Ξέρω ότι αφαιρούσαν τα χρυσαδικά με πρόφαση να τα φυλάξουν και μετά έλεγαν ότι τα έχασαν οι ίδιοι τρόφιμοι και χάνονταν μασέλες με χρυσά δόντια».

Φωτογραφίες: cretapost.gr



Ειδήσεις σήμερα:

Survivor - Αλέξης Παππάς: Η επιστροφή στην Ελλάδα και ο «χαμός» στο αεροδρόμιο

Κορωνοϊός: 2.597 κρούσματα - 797 διασωληνωμένοι – 86 θάνατοι

Η απονομή του χρυσού στον Πετρούνια και η συγκίνησή του στο βάθρο (Βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης