Self test: Τι δείχνουν για την πορεία της επιδημίας

Self test: Τι δείχνουν για την πορεία της επιδημίας

Μικρή υποχώρηση της επιδημίας στην ηπειρωτική χώρα, πλην Αττικής και Μακεδονίας, όπου οι εισαγωγές είναι αθρόες

self-test
Ελπίδα για τον έλεγχο της επιδημίας δημιουργούν στις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές τα σταθεροποιημένα -στα 3.000 και πλέον- ημερησίως κρούσματα κορωνοιού στην επικράτεια καθώς και οι σταθεροποιημένες -γύρω στις 504- καθημερινές εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία.

Έχοντας πλέον τον οδικό χάρτη για την έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα και την επιστροφή σε οικονομική, εκπαιδευτική, κοινωνική κανονικότητα, αλλά και το δίχτυ ασφαλείας των τεστ αυτοδιάγνωσης (self test), οι πολίτες μπορούν να επιχειρούν τα δικά τους μικρά ή μεγαλύτερα βήματα σε αυτήν την πορεία. Το τείχος ανοσίας έναντι του κορωνοιού που υψώνεται σταδιακά με τον εμβολιασμό (έχουν πλέον πλήρη ή μερική κάλυψη περισσότεροι από 2,6 εκατ. πολίτες) προσφέρει ήδη κάλυψη από τον αόρατο "εχθρό", ενώ επιστήμονες, κυβέρνηση και πολίτες προσβλέπουν και στον φυσικό σύμμαχο, την καλοκαιρία της εποχής, που θα μειώσει την αντοχή της αλυσίδας μετάδοσης του κορωνοιού.

Ο χθεσινός αριθμός κρουσμάτων, 3.015, ήταν ελαφρώς μειωμένος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο της περασμένης Τετάρτης - είχαν καταγραφεί 3.089 κρούσματα, επί συνόλου σχεδόν 64.000 τεστ. Χθες τα τεστ ηταν 61.400.

Ωστόσο, μέσα από τις εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τις συγκεκριμένες ημέρες προκύπτει το θετικό αποτέλεσμα των self test, ο έγκαιρος εντοπισμός θετικών ασυμπτωματικών ατόμων, η απομόνωση και η ιχνηλάτηση των επαφών τους. Την Τετάρτη 14 Απριλίου είχαν ανακοινωθεί 575 θετικά κρούσματα που προέκυψαν από τη διαδικασία προσυμπτωματικού ελέγχου σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Λυκείων.

Χθες τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοιού που αρχικά εντοπίστηκαν με self test, ανήλθαν σε 1.753. Πλέον σε αυτά περιλάμβανονται εκτός από μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι σημειωτέον υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε έλεγχο αυτοδιάγνωσης, και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του λιανεμπορίου, και συγκεκριμένων υπηρεσιών του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας

Χθες οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία ήταν 5.496, με τους 1.306 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Κλείσιμο
Από το βράδυ της Τρίτης έως και χθες το βράδυ είχαν γίνει 569 εισαγωγές ασθενών, με τις 286 στα νοσοκομεία της Αττικής.

Το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης εβδομάδας οι εισαγωγές ήταν αυξημένες, είχαν καταγραφεί 591 στην επικράτεια, με τις 301 στην Αττική.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων χθες ήταν 831 ενώ την περασμένη Τετάρτη ήταν 810.

Με βάση τα στοιχεία των νοσηλειών, φαίνεται αμυδρή υποχώρηση της επιδημίας στην ηπειρωτική χώρα, πλην Αττικής και Μακεδονίας όπου οι εισαγωγές γίνονται αθρόα. Στην Κρήτη υπάρχει τις τελευταίες εβδομάδες διακύμανση των νοσηλευομένων, από 130 έως 145, με τους ειδικούς βεβαίως να αναμένουν περαιτέρω εισαγωγές, με βάση το τεράστιο
ιικό φορτίο που ανιχνεύεται στα λύματα του νησιού.

Χθες στην Αττική νοσηλεύονταν 2.498 ασθενείς, με τους 431 διαςωληνωμενους. Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης βρίσκονταν άλλοι 1.504 ασθενείς, με τους 242 σε πολύ σοβαρή κατάσταση στις ΜΕΘ.

χΑΡΤΗΣ21


Η μακρά λίστα των θυμάτων

Χθες ανακοινώθηκαν 87 νέοι θάνατοι. Συνολικά μέσα στον Απρίλιο έχουν καταλήξει 1.536 άνθρωποι στα νοσοκομεία λόγω των επιπλοκών του κορωνοιού και της λοίμωξης Covid -19. Στην πλειονότητά τους είναι άτομα ηλικιωμένα ή/ και με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί πλέον τα άτομα που καταλήγουν είναι κυρίως ανεμβολίαστα. Το επισήμανε χθες κατά την ενημέρωση και ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας πως οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες - είναι εκείνοι που δίνουν συνήθως και την πιο σκληρή μάχη έναντι του ιού- δεν έχουν εμβολιαστεί, γεγονός που εξελίσσεται σε καθοριστικό παράγοντα για τη μόλυνση αλλά τελικα για τη νοσησή τους.

Εκτός από τον εμβολιασμό, κρίσιμος επιβαρυντικός παράγοντας της υγείας των ατόμων που νοσηλεύονται αποδεικνύεται και το χρονικό διάστημα που αναζητούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Πλέον ολόενα καλό πιο συχνά οι γιατροί διαπιστώνουν πως οι ασθενείς φτάνουν στα νοσοκομεία όταν η υγεία τους έχει "χτυπηθεί" πολύ από τον κορωνοϊό.



Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Από τη Μ. Εβδομάδα ξεκινά ο εμβολιασμός για τους άνω των 30 - Στις 3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση

Survivor: Πάσχα χωρίς Παππά στον Άγιο Δομίνικο

ΗΠΑ: Η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε 40χρονο Αφροαμερικανό πατέρα 10 παιδιών στη Βόρεια Καρολίνα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης