Κατάσχεση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας για να αποζημιωθεί θύμα που παρενόχλησε σεξουαλικά ο πρώην πρέσβης

Κατάσχεση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας για να αποζημιωθεί θύμα που παρενόχλησε σεξουαλικά ο πρώην πρέσβης

Η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για να αποζημιωθεί θύμα του πρώην πρέσβη, μετά τη σκανδαλώδη απόπειρα απόκρυψης που είχε επιχειρηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ  - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε την αναγκαία άδεια για την κατάσχεση μετά τη δικαίωση του θύματος από το Πρωτοδικείο- ΝΔ: Ποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε σιωπή από θύμα; - Η επιστολή Τσίπρα

presvis_venezouelas
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε την προβλεπόμενη άδεια προκειμένου η Ξένια Μπουζαρανίδου υπάλληλος στην πρεσβεία της Βενεζουέλα η οποία δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα Φράνκλιν Γκονζάλες, να μπορέσει να εκτελέσει απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία της επιδικάστηκε αποζημίωση περίπου 32.000 ευρώ.

Για το θέμα αυτό υπήρξε τότε και παρέμβαση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε ζητηθεί από την Ξένια Μπουζαρανίδου να ξεχαστεί το όλο θέμα.

Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι έλαβε την απόφαση για χορήγηση της αιτηθείσας και προβλεπόμενης άδειας από το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για αναγκαστική εκτέλεση κατά της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της Πρεσβείας στην Αθήνα μετά από σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και τη θετική γνώμη επί της σχετικής αίτησης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών.

Διευκρινίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι η άδεια χορηγήθηκε υπό τον όρο ότι «η αναγκαστική εκτέλεση δεν θα διενεργηθεί εις βάρος των αναφερόμενων στο άρθρο 22 παρ. 3 της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 (ΝΔ 503/70), καθώς και των πραγμάτων (ακινήτων ή κινητών) που εξυπηρετούν την άσκηση κυριαρχικής εξουσίας της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας».

Δηλαδή, η αναγκαστική εκτέλεση δεν θα γίνει επί ακινήτων ή κινητών πραγμάτων της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της Πρεσβείας στην Αθήνα, τα οποία είναι αναγκαία για τη λειτουργία τους.

Υπενθυμίζεται ότι τα γεγονότα της σεξουαλικής παρενόχλησης -που αποκάλυψε το Πρώτο ΘΕΜΑ- ανατρέχουν την περίοδο 2011-2013 από τον Φράνκλιν Γκονζάλες σε βάρος πέντε γυναικών υπαλλήλων, εκ των οποίων η μία εξ αυτών, η Ξένια Μπουζαρανίδου στράφηκε δικαστικά σε βάρος του και από το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαιώθηκε.

Πρόσφατα η Ξένια Μπουζαρανίδου, η οποία ήταν σεφ στην Πρεσβεία είχε αποκαλύψει ότι δέχθηκε «αίτημα» από πολιτικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος της ζήτησε να δείξει «πολιτική ωριμότητα» και να μην καταγγείλει το περιστατικό.

Η ίδια είχε αναφέρει σε τηλεοπτική συνέντευξή της: «Το 2011 ξεκίνησα να δουλεύω στην πρεσβεία της Βενεζουέλα. Το 2012 ήρθε ο κ. Γκονζάλες και έκανε τη ζωή μας κόλαση. Όχι μόνο τη δική μου, και άλλων τεσσάρων γυναικών. Σε τέτοιο σημείο, που πήγαινα στη δουλειά και ήθελα να είμαι αόρατη. Να μη με βλέπει». Οι αποκαλύψεις της είναι σοκαριστικές αφού όπως λέει, ο πρέσβης έμπαινε στον χώρο εργασίας της με τα εσώρουχα και προσπαθούσε να την απομονώσει.

«Είχα την ατυχία επειδή δούλευα στο σπίτι, στην οικία του πρέσβη, να είμαι μόνη μου. Οπότε δεν ήταν πολύ εύκολο να αποφύγω το αφεντικό μου. Όταν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι ισοπεδωτικό. Σε ισοπεδώνει σαν άνθρωπο και είναι κάτι που το κουβαλάς κάθε μέρα μαζί σου. Δεν φεύγει, δεν είναι κάτι που ξεπερνάς σε μια μέρα. Έκανα περίπου επτά χρόνια για να το ξεπεράσω μέσα μου» και συνέχισε:

«Εκείνη την εποχή ήταν σε άνοδο ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Βενεζουέλα ήταν πολύ καλές. Ήταν προεκλογική περίοδος, οπότε το να έβγαινε ένα τέτοιου τύπου σκάνδαλο, θα αμαύρωνε ίσως την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα»

Σύμφωνα με την κυρία Μπουζαρανίδου, από τις πέντε γυναίκες που κακοποίησε και παρενόχλησε σεξουαλικά ο πρέσβης της Βενεζουέλας, η ίδια και άλλη μια προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη. «Οι υπόλοιπες φοβήθηκαν» υποστηρίζει.

ΝΔ: Ποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε σιωπή;

Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση που εξέδωσε αφενός επισημαίνει την πρόθεση να αποζημιωθούν τα θύματα, αφετέρου θέτει το ερώτημα ποιο ήταν το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε από θύμα να σιωπήσει, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες του ίδιου του θύματος. 

Η ανακοίνωση της ΝΔ, ακολουθεί:

Η Ελληνική Κυβέρνηση παρέχει την απαιτούμενη άδεια για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης που έχει εκδοθεί υπέρ της εργαζόμενης στην Πρεσβεία της Βενεζουέλας που υπέστη σεξουαλική κακοποίηση. Ωστόσο οι πρόσφατες καταγγελίες της, έρχονται να προσθέσουν ερωτήματα για τις προσπάθειες συγκάλυψης της δυσώδους υπόθεσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα αλλά και να αποκαλύψουν την υποκρισία τους, όταν τάσσονται δήθεν στο πλευρό θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης. Εκτός της γνωστής επιστολής του κ. Τσίπρα προς τον Ν. Μαδούρο στην οποία ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας, έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και σε καμία περίπτωση δεν θα αναλάβει δράση μέσα στην Ελλάδα ότι θα δημοσιεύσει το πρόβλημα» για να μην πληγεί η αριστερά, το θύμα βιασμού κατήγγειλε κι ότι «υπήρξε πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλω να πω το όνομά του, που μου ζήτησε να δείξω πολιτική ωριμότητα και να λυθεί το θέμα εσωτερικά». Αυτοί λοιπόν που εμφανίζονται ως σθεναροί υποστηρικτές των δικαιωμάτων και κάνουν πομπώδεις αναρτήσεις για το #MeToo, στην πιο κραυγαλέα περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης, όχι μόνο δεν κατήγγειλαν αλλά έκαναν οτιδήποτε για τη συγκάλυψή της, βαφτίζοντας το πέπλο σιωπής «πολιτική ωριμότητα».

ΥΓ. Έχουν περάσει μέρες δίχως να μάθουμε ποιο ήταν το στέλεχος που ζητούσε σιωπή. Είμαστε σίγουροι ότι θα πρωτοστατεί σε αναρτήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η επιστολή Τσίπρα προς Μαδούρο

Όπως είχε αποκαλύψει το «Πρώτο Θέμα» από το 2016, το ζήτημα της παρενόχλησης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα - και της προσπάθειας αποσιώπησής του - είχε τεθεί  σε επιστολή του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα , προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλα Νικολα μαδούρο: το επίμαχο απόσπασμα έχει ως εξής

«Τέλος, εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα, στο οποίο περιμένω την συμβολή σου και την παρέμβαση σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σε εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα»

Ts-G
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρώην πρεσβευτή της Βενεζουέλα Φράνκλιν Γκονζάλες
Κλείσιμο






Δείτε βίντεο: Κατάσχεση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας για να αποζημιωθεί θύμα που παρενόχλησε σεξουαλικά ο πρώην πρέσβης
Κατάσχεση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας για να αποζημιωθεί θύμα που παρενόχλησε σεξουαλικά...


Ειδήσεις σήμερα: 

Πέθανε από ανακοπή καρδιάς ο αδερφός της Αλίκης, Τάκης Βουγιουκλάκης

Φάρμα: Η Κυριακή Κατσογρεσάκη κάνει μπάνιο και χαρίζει πλάνα «φωτιά» στο κοινό

Επίδομα 534 ευρώ: Έως 12 Απριλίου οι δηλώσεις για τις αναστολές Απριλίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης