Ο Έλληνας ομογενής κληρικός που θέλει δίπλα του ο Τζο Μπάιντεν

Ο Έλληνας ομογενής κληρικός που θέλει δίπλα του ο Τζο Μπάιντεν

Ο Father Άλεξ έχει φέρει κοντά στην Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ σημαντικές προσωπικότητες διοργανώνοντας κατά καιρούς εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς

IMG_9440
Ο π. Άλεξ Καρλούτσος, γνωστός στους κύκλους της Ομογένειας και ως Father Άλεξ θεωρείται όχι άδικα εμβληματική μορφή τόσο στους Έλληνες ομογενείς όσο και γενικότερα για το ορθόδοξο ποίμνιο των ΗΠΑ. Ως πνευματικός σύμβουλος στο Τάγμα του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική έχει φέρει κοντά στην Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ σημαντικές προσωπικότητες διοργανώνοντας κατά καιρούς εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ διαθέτει ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με πολιτικούς, διπλωμάτες και οικονομικούς παράγοντες της Ομογένειας. Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αναφέρθηκε προσωπικά στο Father Άλεξ λέγοντας στην κουβέντα που είχε με περισσότερους από 100 Ελληνοαμερικανους, ότι τον γνωρίζει από το 1974, ενώ του έπλεξε το εγκώμιο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ιδανικός chief of staff για οποιονδήποτε ακόμη και για έναν πρόεδρο.
IMG_9439

Πράγματι η φιλία του father Άλεξ με τον σημερινό Αμερικανό πρόεδρο κρατά πάνω από 40 χρόνια και συγκεκριμένα, από τότε που ο π. Άλεξ Καρλούτσος ήταν στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, ενώ ο Τζο Μπάιντεν μέλος του Κογκρέσου. Όπως ο ίδιος ο Father Άλεξ έχει πει σε παλαιότερες συνεντεύξεις του κομβικό σημείο στάθηκε η χρονιά 1976 όταν ο τότε εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Κάρτερ δεν είχε προσκαλέσει στην ορκωμοσία του τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο. Τότε ο Αρχιεπίσκοπος ανέθεσε στον Father Άλεξ να αναπτύξει τις δημόσιες σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο. Τότε ο πατήρ Καρλούτσος άρχισε να κάνει παρέα με γερουσιαστές και κυρίως με τον Πωλ Σαρμπάνη από το Μέριλαντ, τον οποίο αγαπούσε πολύ ο Τζο Μπάιντεν. Όταν ο Μπαίντεν διεκδικούσε για πρώτη φορά το 1987-1988 το χρίσμα των Δημοκρατικών για την Προεδρία ο π. Άλεξ Καρλούτσος τον βοήθησε στην εκλογική αναμέτρηση. Έτσι άρχισε η φιλική τους σχέση ενώ παρέα έκαναν και οι γιοι τους Μιχάλης και Χάντερ. Το 2008 που ξαναδιεκδίκησε το χρίσμα ο Μπαίντεν ήρθε πάλι σε επαφή με τον Καρλούτσο για να στηριχθεί, όπως και έγινε. Το 1972 ο Τζο Μπάιντεν έχασε την πρώτη του σύζυγο και την ενός έτους κόρη του. Ενώ το 2015 έχασε τον γιο του Μπο από καρκίνο στον εγκέφαλο. Τότε εκείνος που του στάθηκε αρκετά ήταν ο father Άλεξ, ενώ ο θάνατος του γιου του Μπάιντεν έφερε τους δυο άνδρες ακόμη πιο κοντά. Μάλιστα όταν ο Τζο Μπάιντεν δημιούργησε το Bo Biden Foundation για την προστασία των παιδιών ζήτησε από τη σύζυγο του father Άλεξ, την πρεσβυτέρα Ξάνθη, να είναι στην επιτροπή.
Με-τα-εγγονια-του-και-τον-Μπαρακ-Ομπαμα
Με τα εγγόνια του και τον Μπαράκ Ομπάμα

Κλείσιμο
Η καταγωγή του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου είναι το μαρτυρικό ημιπεδινό χωριό της Ηλείας Λατζόι. Πριν ακόμη συμπληρώσει την ηλικία των τριών ετών έφυγε με τους γονείς του για τη «Γη της Επαγγελίας» όπως χαρακτήριζαν εκείνα τα χρόνια τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σπούδασε Θεολογία και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βοστώνη και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Πλέον στους τοίχους του λιτού γραφείου του, στο ισόγειο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής δίπλα στο Central Park, κρέμεται η σύγχρονη πολιτική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα κάδρα με τις φωτογραφίες φιγουράρει ο Father Άλεξ με τους Αμερικανούς προέδρους των τελευταίων δεκαετιών. Και αυτό είναι που εξηγεί το γιατί ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους Ομογενείς.
IMG_9441

Κάθε καλοκαίρι, ο Father Άλεξ διοργανώνει στο Southampton, το νότιο τμήμα του Νεορκέζικου θερέτρου των Hamptons, το φιλανθρωπικό gala blue dream με καλεσμένους όλους τους billionairs της ομογένειας. Ο Τζο Μπάιντεν είχε δώσει το παρόν το 2019.
karloytsos-bainten

Εκείνη τη χρονιά διορίστηκε και γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, για να δηλώσει την παραίτησή του πριν από λίγες ημέρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει σχέδια για τον Father Άλεξ τον οποίο θέλει πολύ να αξιοποιήσει είτε στον Λευκό Οίκο, είτε από κάποια διπλωματική θέση.

Έχοντας στο πλευρό του την πρεσβυτέρα Ξανθή ο Father Άλεξ είναι έτοιμος να δεχθεί τις νέες προκλήσεις, δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο. Πάντως ό,τι και να γίνει θα βρίσκει πάντα χρόνο για τα παιδιά και τα εγγόνια του.
ALEX_KARLOUTSOS_XANTHI_SYZYGOS
Με τη σύζυγό του

Ειδήσεις σήμερα: 

Φορολογικές δηλώσεις: Η εφορία θα προσυμπληρώνει τις αγορές και δαπάνες που κάναμε όλο τον χρόνο

Μένιος Φουρθιώτης: Στον Εισαγγελέα ο φάκελος με τα στοιχεία της υπόθεσης

Self test: Από σήμερα στα φαρμακεία - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης