Εξάγουμε το «Barbarossa» στην Τουρκία - Από την Πάρο στο Μπόντρουμ

Εξάγουμε το «Barbarossa» στην Τουρκία - Από την Πάρο στο Μπόντρουμ

Το ουζερί που κάποτε σέρβιρε χταπόδι, ελιές και γούνα, μετατράπηκε σε top class εστιατόριο με τζίρο 60.000 ευρώ την ημέρα και πλέον περνά και στην άλλη μεριά του Αιγαίου - Οι διάσημοι πελάτες, μεταξύ των οποίων η Μόνικα Μπελούτσι, Ρώσοι μεγιστάνες και Αραβες κροίσοι και το deal με τον Τούρκο μεγιστάνα των ξενοδοχείων - O ρόλος του Ατζούν Ιλιτζαλί στη συμφωνία

BARBAROSSA_MISO_MISO2
Mπορεί η οικονομία της Τουρκίας να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα αναταραχή μετά την ξαφνική απομάκρυνση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια κίνηση που σηματοδοτεί ένα ακόμη κεφάλαιο και μια ακόμη σελίδα στην ιστορία της απρόβλεπτης οικονομικής πολιτικής του Τούρκου ηγέτη, δημιουργώντας φόβο και ανασφάλεια στους ξένους επενδυτές, ωστόσο κάποιοι μέσα από τη νέα αυτή χρηματοπιστωτική κρίση βλέπουν ευκαιρίες.

Ανάμεσά τους και ο πολυεκατομμυριούχος Τούρκος ξενοδόχος Βολκάν Μπουγιουκχανλί που σκέφτηκε πως θα ήταν καλή ιδέα να φέρει τη φημισμένη ψαροταβέρνα της Πάρου «Barbarossa» μέσα στο 150 εκατ. δολαρίων ξενοδοχείο του στο Μπόντρουμ. Πρόκειται για το άλλοτε μικροσκοπικό ουζερί της οικογένειας Χαμηλοθώρη που στο πέρασμα των χρόνων έγινε top class εστιατόριο για διάσημους και πλούσιους, όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

F1_IMG-20210330-WA0010
Το «Barbarossa» θα λειτουργήσει εντός του υπερπολυτελούςς ξενοδοχείου «Caresse Resort & Spa» στον κόλπο του Μπόντρουμ


Καλοκαίρι του 1987. Στην Πάρο και στο γραφικό λιμανάκι της Νάουσας, ο Γιώργος Χαμηλοθώρης, έχοντας μόλις επιστρέψει απ’ τα καράβια, ρίχνει όλες τις οικονομίες του σε δυο μικρά μαγαζιά. Σε ένα μπαρ και σε ένα ουζερί, στο οποίο δίνει το όνομα του περίφημου Μπαρμπαρόσα, του Ελληνα που έγινε μουσουλμάνος πειρατής και με τον στόλο του Σουλεϊμάν μεταμορφώθηκε σε μακελάρη του Αιγαίου.

Το 1537 το ενετικό κάστρο του άρχοντα της Πάρου, Σωμαρίπα, έπεσε στα χέρια του αδίστακτου πειρατή, ο οποίος αφού το κατέστρεψε, δημιούργησε το ορμητήριό του στο παλιό λιμανάκι της Νάουσας και έτσι στο νησί τα δημοτικά τραγούδια θρηνούν εκατοντάδες νεκρούς και αιχμαλώτους που έγιναν σκλάβοι του Μπαρμπαρόσα.

Ο έμπειρος ναυτικός Γιώργος Χαμηλοθώρης για να μη χαθούν αυτές οι μνήμες, δίνει το όνομα του πειρατή στο μαγαζί του. Το φτωχό πλην τίμιο μενού περιλαμβάνει τα βασικά. Χταπόδι με ελιές και γούνα - το λιόκαφτο ψάρι που στεγνώνει και σιγοψήνεται για αρκετές ώρες κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο και μετά ψήνεται στα κάρβουνα, ένας αξέχαστος μεζές για όσους τον γεύονται.

Κλείσιμο
Πολύ γρήγορα το «Barbarossa» γίνεται στέκι των ντόπιων, ενώ σιγά-σιγά το μαθαίνουν και οι τουρίστες που έρχονται από την Αθήνα. Καθώς η φήμη του εξαπλώνεται, το ουζερί μεταμορφώνεται σε ταβέρνα, τα τραπεζοκαθίσματα αυξάνονται και ο Γιώργος Χαμηλοθώρης καμαρώνει για το μαγαζί και την πελατεία του.

Ο γιος του, Ευγένιος, μετά το σχολείο οραματίζεται τη ζωή του στην Αθήνα και όχι στο ουζερί του πατέρα του, θέλοντας να απαγκιστρωθεί από τα οικογενειακά δεσμά και να αναζητήσει τη δική του τύχη στην πρωτεύουσα.

Μετακομίζει στο πατρικό της μητέρας του στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, σπουδάζει Μάρκετινγκ και Διαφήμιση σε ιδιωτική σχολή και πάει για ένα φεγγάρι στο Μάντσεστερ για το κάτι παραπάνω. Στη συνέχεια πιάνει δουλειά στον όμιλο Altec του Θανάση Αθανασούλη ως πωλητής. Κοστούμι, γραβάτα και ωράριο 8.00-17.00. Δύσκολες συνθήκες για τον νεαρό Ευγένιο που έχει μάθει να ζει μέσα στη θάλασσα και το αλάτι της. Πώς μπορείς να τιθασεύσεις έναν νησιώτη που ονειρεύεται να γίνει κάποια στιγμή αφεντικό του εαυτού του;

Κάπως έτσι, παίρνει την απόφαση να αφήσει το κοστούμι στην ντουλάπα και να επιστρέψει στο νησί με σκοπό να αλλάξει τη φιλοσοφία του «Barbarossa». Αυτό θα συμβεί το 2005.

barba-mesa
Βολκάν Μπουγιουκχανλί και Ευγένιος Χαμηλοθώρης δίνουν τα χέρια μετά τη συμφωνία τους, στην οποία συνετέλεσε ο Ατζούν Ιλιτζαλί


Ο Ρώσος και η βότκα των 3.500 ευρώ

Ο Ευγένιος έχει πάρει ήδη τα ηνία της ψαροταβέρνας και προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τους άλλους μαγαζάτορες. Ποντάρει στις καλές πρώτες ύλες, στα φρέσκα ελληνικά ψάρια και στη δημιουργική κουζίνα. Παράλληλα με το εστιατόριο ανοίγει και το μπαρ «Barbarossa», που αποκτά επώνυμη πελατεία. Από αστέρες του Χόλιγουντ, όπως ο Εντουαρντ Νόρτον και η Μόνικα Μπελούτσι, η οποία έχει κάνει το εστιατόριο του Ευγένιου δεύτερο σπίτι της, καθώς επισκέπτεται την Πάρο κάθε καλοκαίρι, μέχρι πανίσχυρους επιχειρηματίες.

Για παράδειγμα, ο Ρώσος μεγιστάνας Βίκτορ Ρασνίκοφ, με περιουσία που ξεπερνά τα 3,5 δισ, δολάρια, ο οποίος δραστηριοποιείται και στον χώρο της μεταλλουργίας, όπως και ο πρόεδρος της Γαλατασαράι, Ουνάλ Αϊσάλ, με την Ελληνίδα σύζυγό του Φανή Γραμματικόγιαννη.

Μάλιστα ο Ρασνίκοφ θα μείνει στην Ιστορία όταν πριν από τρία χρόνια θα επισκεφτεί την Πάρο με τη θαλαμηγό του «Ocean Victory», η οποία διαθέτει επτά καταστρώματα, δεκατρείς καμπίνες, ελικοδρόμιο, κινηματογράφο, γυμναστήριο, κλαμπ, έξι πισίνες, σαλόνι ομορφιάς και δωμάτιο παρατήρησης βυθού, αλλά και χώρο στάθμευσης ταχύπλοου μήκους 14 μέτρων. Συγκεκριμένα, επισκέφτηκε την Πάρο τρεις ημέρες προτού ανοίξει το «Barbarossa» για την περίοδο του Πάσχα και ενώ το προσωπικό δεν έχει ανοίξει ούτε τις πόρτες για να αεριστούν οι χώροι έπειτα από έναν ολόκληρο χειμώνα απραξίας.

Ο καπετάνιος του «Ocean Victory» επικοινώνησε με τον Ευγένιο προκειμένου να τον ενημερώσει ότι ο Ρασνίκοφ επιθυμεί να δειπνήσει στο μαγαζί του μαζί με 11 ακόμη άτομα. Η απάντηση του Ευγένιου, όμως, είναι αρνητική διότι, όπως εξήγησε, ήταν αδύνατον να ανοίξει το κατάστημά του μέσα σε λίγες ώρες. Τότε ο Ρώσος μεγιστάνας που ξέρει καλύτερα από τον καθέναν ότι όλα έχουν μια τιμή, ρώτησε τον ιδιοκτήτη του «Barbarossa» πόσα χρήματα θέλει για να το ανοίξει επιτόπου προκειμένου να φάει με την παρέα του. Ο Ευγένιος ζήτησε 40.000 ευρώ και ο Ρώσος τα έδωσε με ευχαρίστηση. Μάλιστα φεύγοντας του χάρισε ένα μεγάλο μπουκάλι Σούμα (παριανή ρακή) και ο Ρώσος του έστειλε από το σκάφος με τον καπετάνιο του ένα μπουκάλι βότκα αξίας 3.500 ευρώ, όπως ανακάλυψε ένας σερβιτόρος ψάχνοντας την ετικέτα στο Amazon.

Στην Ιστορία θα μείνει και το μυθικό σκηνικό με άλλους Ρώσους επιχειρηματίες, το καλοκαίρι του 2015, οι οποίοι ζήτησαν να αγοράσουν ολόκληρο το ενυδρείο του μαγαζιού με τα φρέσκα ψάρια, χρεώνοντας πιστωτική κάρτα με το ποσό των 6.500 ευρώ. Οι Ρώσοι τελικά το πήραν στα χέρια τους και το ανέβασαν στο σκάφος!

Στα αξιοσημείωτα και το περιστατικό με πρωταγωνιστές μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας που ενώ είχαν δώσει 40.000 ευρώ για να κλείσουν όλο το μαγαζί πριβέ, τελικά εμφανίστηκαν μέλη του προσωπικού του γιοτ για να πάρουν delivery μερικές μπριζόλες και μακαρονάδες, καθώς η παρέα είχε καταναλώσει άπειρο αλκοόλ πριν και δεν ήταν σε θέση να κατέβει από τη θαλαμηγό. Το καλοκαίρι του 2019, στην καλύτερη σεζόν του νησιού, ο ημερήσιος τζίρος του «Barbarossa» έφτανε κάποιες φορές τα 60.000 ευρώ, με το λιμανάκι της Νάουσας να κατακλύζεται από θαλαμηγούς και Αραβες τουρίστες.

f5
Η Μόνικα Μπελούτσι, τακτική θαμώνας του «Barbarossa» κάθε φορά που επισκέπτεται την Πάρο


Ο όμιλος Μπουγιουκχανλί

Ενας από τους σταθερούς πελάτες είναι και δαιμόνιος Τούρκος τηλεοπτικός παραγωγός και επιχειρηματίας Ατζούν Ιλιτζαλί. Είναι ο άνθρωπος που θα μιλήσει για το «Barbarossa» στον Μπουγιουκχανλί, έναν άλλο δραστήριο και επιτυχημένο στη χώρα του επιχειρηματία από τον ξενοδοχειακό χώρο, ο οποίος ψάχνει διακαώς να βρει ένα top class εστιατόριο για το υπερπολυτελές ξενοδοχείο του, Caresse Resort & Spa στο Μπόντρουμ, διευθυντής στο οποίο είναι o έμπειρος Αλέξανδρος Μούσιος, με θητεία ετών στο ξακουστό «Vedema» στη Σαντορίνη.

Σημειώνεται ότι ο Μπουγιουκχανλί θεωρείται ένας από τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες στον ξενοδοχειακό και κατασκευαστικό τομέα της γείτονος και είναι ιδιοκτήτης του ομώνυμου ομίλου, η έδρα του οποίου βρίσκεται στην Αγκυρα και οι δραστηριότητές του στον κατασκευαστικό τομέα ξεκίνησαν το 1960. Το 1991 ο όμιλος μπαίνει στον τουρισμό με την εταιρεία Buyukhanli Kardeser Insaat Turism και σήμερα αριθμεί εννέα μεγάλα ξενοδοχεία.

Ο ίδιος εμπιστεύεται τυφλά το γούστο του καλοφαγά Ατζούν και ζητά από τον Αλέξανδρο Μούσιο να ψάξει τον ιδιοκτήτη του «Barbarossa» για να κανονιστεί συνάντηση στο «Caresse».

Πολύ σύντομα ο Ευγένιος ταξίδεψε στο Μπόντρουμ και συνάντησε τον Βολκάν, ο οποίος θα του εξηγήσει το σχέδιο υψηλής γαστρονομίας που σκοπεύει να εφαρμόσει φέτος το καλοκαίρι στο ξενοδοχείο του, τοποθετώντας το «Barbarossa» δίπλα στο φημισμένο εστιατόριο ασιατικών γεύσεων «Budha Bar». Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κόλπος στον οποίο έχει χτιστεί περιμετρικά το ξενοδοχείο ονομάζεται Μπαρμπαρόσα, κάτι που και οι δύο επιχειρηματίες θεώρησαν καρμικό.

Η συνάντησή τους κράτησε για αρκετή ώρα και τελικά συμφώνησαν να συνεργαστούν υπογράφοντας το σχετικό συμβόλαιο. Αυτό προβλέπει ότι το μάνατζμεντ του «Barbarossa» στο Μπόντρουμ το αναλαμβάνει ο Ευγένιος μαζί με τους συνεργάτες του, «μεταθέτοντας» μέλη του προσωπικού από το εστιατόριο της Πάρου, τρεις σεφ και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει ο χαρακτήρας του εστιατορίου και οι γεύσεις του αναλλοίωτες.

Ακόμη, ο Ευγένιος Χαμηλοθώρης και ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας συζήτησαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στο άνοιγμα του «Barbarossa» και στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον χειμώνα του 2021.

Ειδήσεις σήμερα:

ΟΑΕΔ: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το επίδομα 400 ευρώ - Τι ισχύει

Λιανεμπόριο: «Λάστιχο» το click inside μήπως… μπει πελάτης

Σχοινάς: Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής μας απειλήθηκε αλλά άντεξε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης