«Ριφιφί» στο Ψυχικό: Η λίστα με τα κλεμμένα του Γκουρούση - Δείτε φωτογραφίες

«Ριφιφί» στο Ψυχικό: Η λίστα με τα κλεμμένα του Γκουρούση - Δείτε φωτογραφίες

Η Αστυνομία αναζητά δεκάδες πανάκριβα ρολόγια, ολόχρυσα περιδέραια, βραχιόλια, δαχτυλίδια με διαμάντια και πολύτιμους λίθους, που περιλαμβάνονται στη λίστα των κλοπιμαίων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
rififi
Η ανακαίνιση των 200.000 ευρώ στο ινστιτούτο ομορφιάς, το ημιτελές ακίνητο στο Μεταξουργείο, ο αόρατος Μπανγκλαντεσιανός πρόεδρος των επιχειρήσεων Γκουρούση και η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στα τέσσερα τηλέφωνα του 58χρονου «Ροζ Πάνθηρα με το κατσαβίδι» συνθέτουν το νέο μωσαϊκό ερευνών της Ασφάλειας Αττικής για την εξιχνίαση της πολύκροτης υπόθεσης με το «χρυσό ριφιφί» από τις θυρίδες του Ψυχικού. Οσο περνούν οι ημέρες και η έρευνα προχωρά τόσο περισσότερο οι αναλυτές του Τμήματος Διαρρηκτών διαπιστώνουν ότι ο βασικός κατηγορούμενος Βασίλης Γκουρούσης είναι τελικά ένα πρόσωπο με διπλή ζωή.

Η δημόσια εικόνα ενός οικογενειάρχη επιχειρηματία και θεατρικού παραγωγού συγκρούεται με τον αλλό του εαυτό, αυτόν που κράταγε καλά κρυμμένο μέσα του και μπορούσε, όταν έφευγε από τα ραντεβού με τους καλλιτέχνες για τη νέα παραγωγή, να βάζει το κατσαβίδι στο μανίκι και να γλιστρά στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας του Ψυχικού για να αδειάζει τις θυρίδες. Με αυτή την αντιφατική προσωπικότητα, οι profillers της Ασφάλειας δυσκολεύονται να διεισδύσουν στο μυαλό του και να αποκωδικοποιήσουν τη σκέψη του για να βρουν τον κρυμμένο θησαυρό των 8 εκατ. ευρώ.

vasilis-gourousis-1024x1024
O Bασίλης Γκουρούσης με τη σύζυγό του Τέτα Καμπουρέλη.


Το protothema.gr παρουσιάζει τη λίστα με όλα τα κλεμμένα των οποίων οι κάτοχοι φύλαγαν στις λεηλατημένες θυρίδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η μία ιδιοκτήτρια κατέθεσε με φωτογραφίες και ακριβή στοιχεία 207 αντικείμενα που έκαναν φτερά, η άλλη τα κολλαριστά πακέτα με το 1 εκατ. ευρώ που της άφησε με σημείωμα ο πατέρας της για τις δύσκολες ώρες, ενώ ανάμεσα στη λεία του Γκουρούση υπάρχουν δεκάδες πανάκριβα ρολόγια Rolex, Patek Philippe, Cartier, Franck Muller, ολόχρυσα περιδέραια, βραχιόλια, δαχτυλίδια με διαμάντια και άλλους πολύτιμους λίθους, αλυσίδες των οίκων Bvlgari, Van Cleef & Arpels, Λαλαούνη, μασούρια με χρυσές λίρες, συλλεκτικά αντικείμενα και οικογενειακά κειμήλια.

Διάφανα πουγκιά

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που αναφέρει μία εκ των τεσσάρων γυναικών στη λίστα που έδωσε με τα κοσμήματά της στους αστυνομικούς: «Η μητέρα μου, προτού φύγει από τη ζωή, μου είχε χαρίσει όλα τα κοσμήματα που περιέχονταν στη θυρίδα. Με προφορική εντολή και την ενυπόγραφη σημείωση, όμως, να χαρίσω και η ίδια με τη σειρά μου τις πέντε διαφορετικές θήκες με το περιεχόμενό τους στα παιδιά μου και τα ανίψια μου, όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, νυμφευτούν και εφόσον έχουν προκόψει στη ζωή τους, παραδίδοντάς τους μάλιστα και το αντίστοιχο χειρόγραφο σημείωμα που απευθυνόταν ατομικά προς το κάθε παιδί. Ετσι, σε καθεμία από τις ανωτέρω δερμάτινες θήκες υπήρχαν διαφορετικά χρωματιστά διαφανή πουγκιά, τα οποία ήταν με ονοματισμένα αντικείμενα-κοσμήματα προς τα παιδιά μου και τα ανίψια μου».

f2_tin-eikona-18_Scan-114
Οι κάμερες ασφαλείας είχαν καταγράψει τις κινήσεις του στην τράπεζα του Ψυχικού
Κλείσιμο


Ενδιαφέρον έχει και η αναφορά άλλης κατόχου για τα μετρητά που υπήρχαν στη θυρίδα. Ο λόγος για το περίφημο 1 εκατ. ευρώ για το οποίο αναφέρει: «Μέσα στη θυρίδα μου διατηρούσα φυλασσόμενο το χρηματικό ποσό του 1 εκατ. ευρώ εντός φακέλου. Τα χρήματα αυτά ήταν ένα αποταμίευμα που κατέλιπαν οι γονείς μας εις εμέ και τον αδελφό μου (σύμφωνα με τη δακτυλογραφημένη ενυπόγραφη επιστολή του πατέρα μου), πλην όμως κατόπιν προηγούμενης μεταξύ μας συμφωνίας με τον αδελφό μου, είχαν περιέλθει στη δική μου κυριότητα λόγω δωρεάς τους. Με τη μόνη προϋπόθεση να τον ενισχύσω στην απέλπιδα περίπτωση που ενσκήψει κάποια έκτακτη ανάγκη ή εάν προκύψει αίφνης κάποιο αιφνίδιο θέμα υγείας του».

Μάλιστα παραθέτει και την ενυπόγραφη επιστολή του πατριάρχη της οικογένειας, η οποία φέρει την ημερομηνία 23/11/2016 και στην οποία γράφει χαρακτηριστικά: «Αγαπημένοι μου. Εκτός από τα ακίνητα τα οποία σας έχω τακτοποιήσει, αλλά ξέρω ότι δεν είναι εύκολα ρευστοποιήσιμα, θέλω να σας αφήσω και ένα πολύ σημαντικό ποσό μετρητών για την εξασφάλισή σας αν ποτέ πάνε όλα στραβά. Αυτό θα φυλαχτεί στην τραπεζική θυρίδα που διατηρείς (σ.σ.: αναφέρεται στην κόρη του) στην τράπεζα του Ψυχικού μαζί με όλα τα οικογενειακά κοσμήματα για εσάς και τα παιδιά σας. Το ποσό του 1 εκατ. μετρητά θα παραμείνει στη θυρίδα για πάντα και για κανέναν απολύτως λόγο δεν θα το χρησιμοποιήσετε για επιχειρηματικές δραστηριότητες ή για οποιαδήποτε τρέχουσα ανάγκη σας ή έξοδα ή για επένδυση ή οτιδήποτε συναφές. Το ποσό αυτό θα το χρησιμοποιήσετε μόνο για λόγους απόλυτης επιβίωσης σε περίπτωση πολέμου ή σοβαρότατου προβλήματος υγείας που δεν μπορεί να καλυφθεί αλλιώς».

ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ_Α_
ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ_Β_
ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ_Γ
Πανάκριβα ρολόγια Rolex, Patek Philippe, Cartier, Franck Muller, περιδέραια από χρυσό, βραχιόλια, δαχτυλίδια με διαμάντια και πολύτιμους λίθους και αλυσίδες των οίκων Bvlgari, Van Cleef & Arpels, Λαλαούνη αποτέλεσαν τη λεία του Βασίλη Γκουρούση που εξακολουθεί να κρατά το στόμα του κλειστό.


Μάλιστα, η γυναίκα αναφέρει στην κατάθεσή της ότι ο σύζυγός της λόγω του σοκ που υπέστη από την αρπαγή της περιουσίας τους αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι αστυνομικοί, από τις λίστες που κατέθεσαν τα θύματα, δημιούργησαν έναν κατάλογο που εστάλη και στην Interpol χωρίζοντας τα κλοπιμαία σε τρεις κατηγορίες: στα μετρητά περίπου 2 εκατ. (ευρώ και δολάρια), στα ρολόγια και επώνυμα κοσμήματα που διαθέτουν serial numbers και μπορούν να εντοπιστούν και, τέλος, στα οικογενειακά κειμήλια και σπάνια αντικείμενα.

Ανακαίνιση

Ξεκινώντας από τα μετρητά, προσπαθούν να δουν μέσα από οικονομικές κινήσεις που έκανε ο επιχειρηματίας αν εκμεταλλεύτηκε το ρευστό που βρήκε στις τέσσερις θυρίδες. Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι τους τελευταίους μήνες πραγματοποίησε κάποιες ανακαινίσεις στις επιχειρήσεις του που αγγίζουν τις 200.000 ευρώ. Ψάχνουν να δουν από πού αντλήθηκαν τα κεφάλαια, αν δικαιολογούνται οι πόροι ή αν χρησιμοποιήθηκαν τα μετρητά που άρπαξε από τις θυρίδες. Παράλληλα, ψάχνουν να δουν αν έγιναν κινήσεις για το ξέπλυμα του χρήματος. Για παράδειγμα, στην κατάθεσή της η 45χρονη φίλη του είπε πως έψαχνε να αγοράσει σπίτι αξίας 1 εκατ. ευρώ το οποίο στη συνέχεια έπεσε στο ποσό των 700.000 ευρώ, με δάνειο που θα έβγαινε στο όνομά της και τον ίδιο εγγυητή. Μάλιστα για το συγκεκριμένο δάνειο την πίεζε αφόρητα σαν να ήθελε να το χρησιμοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο, προφανώς για να ξεπλύνει μέρος των χρημάτων από τις θυρίδες στις οποίες έβαλε χέρι.

ΛΙΣΤΑ_ΚΛΟΠΙΜΑΙΩΝ
ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ_Δ
ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ_Ε


Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δεύτερη κατηγορία της λείας, δηλαδή τα επώνυμα κοσμήματα και ρολόγια αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι δεν πρόλαβε να τα σπρώξει στα δίκτυα των κλεπταποδόχων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ο γνωστός κοσμηματοπώλης που γνωρίζει εδώ και 20 χρόνια τον Γκουρούση έδωσε κατάθεση και προέκυψε ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση. Τα τρία Rolex που βρέθηκαν στο ένα από τα δύο καταστήματά του στο κέντρο της Αθήνας και μπήκαν στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της ελβετικής εταιρείας βρέθηκαν καθαρά. Ετσι, αυτό που εκτιμούν είναι ότι κάπου τα έχει κρυμμένα αφού δεν υπήρχε λόγος να τα σπρώξει άρον άρον καθώς διέθετε μπόλικο ρευστό. Για τον λόγο αυτό, μετά από πληροφορίες που έφτασαν στην Ασφάλεια, έχει μπει στο στόχαστρο ένα ημιτελές ακίνητο στην περιοχή του Μεταξουργείου.

f100_THEA_2803_032_cmyk
Το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» της 28ης Μαρτίου 2021 με τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες από τις κάμερες της τράπεζας.


Πρόκειται για ένα ακίνητο του οποίου η κατασκευή δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι σε κακή κατάσταση. Ο 58χρονος διέθετε κλειδιά για το ακίνητο και είχε τη διαχείρισή του μετά από παραχώρηση από γνωστό Αθηναίο, το οποίο οι εκτιμήσεις λένε ότι αποτελεί τον ιδανικό χώρο για να κρύψει κάποιος τον θησαυρό, κάτω από μπάζα και λιμνάζοντα ύδατα. Ωστόσο, η έρευνα είναι δύσκολή και απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί. Οι αστυνομικοί εκτιμούσαν ότι ίσως βοηθούσε στη λύση του μυστηρίου ο Μπανγκλαντεσιανός πρόεδρος (!) του ινστιτούτου ομορφιάς. Ωστόσο, ο εν λόγω πρόεδρος δεν βρέθηκε ποτέ, στις καταθέσεις τους οι μάρτυρες -ανάμεσά τους και η Τέτα Καμπουρέλη- αναφέρουν ότι δεν τον έχουν δει ποτέ, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να πρόκειται για πρόσωπο-φάντασμα που τον εφηύρε ο Γκουρούσης για να του φορτώνει τις βρώμικες δουλειές του.


f12-0096_GIANIS_MARAKAKIS_1512020
Ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης

Η νομική άποψη


Ο συνήγορος της μιας εκ των θυμάτων Γιάννης Μαρακάκης τονίζει στο protothema.gr: «Η έρευνα σχετικά με πιθανούς συνεργούς ή κλεπταποδόχους θα φωτιστεί όταν έχουμε τα αποτελέσματα της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου. Ωστόσο, θεωρούμε ότι οι επικοινωνίες του φερόμενου ως δράστη θα έπρεπε να ελεγχθούν και σε προγενέστερη περίοδο, ήτοι προ του Σεπτεμβρίου αλλά ακόμα και προ του Αυγούστου του 2020, αφού κατά τεκμήριο οι δράστες αυτού του προφίλ κάνουν προπαρασκευαστικές ενέργειες αλλά φροντίζουν και για την επόμενη μέρα πολύ προτού προβούν στη διάρρηξη. Αν ο ύποπτος δεχτεί να μιλήσει σε αυτό το στάδιο, θα εξαργυρώσει αυτή τη μοναδική ευκαιρία να λήξει αυτή η περιπέτεια προτού τα πράγματα βαρύνουν, αλλά και ο ίδιος να έχει μια εξαιρετικά ευνοϊκή ποινική μεταχείριση».

Ειδήσεις σήμερα:
Κάτω των 50 ετών ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στις περισσότερες περιοχές

Λιανεμπόριο: Ανοίγει με προσφορές - Τι θα κάνουν IKEA, Jumbo και τα άλλα μεγάλα καταστήματα

«Όπλο» για την επιστροφή στην κανονικότητα τα self test - Από Τετάρτη στα φαρμακεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης