Το ΣτΕ επιβεβαιώνει το Πρώτο ΘΕΜΑ για τον μεγάλο αριθμό αναβολών που δίνονται σε δικαστικές υποθέσεις

Το ΣτΕ επιβεβαιώνει το Πρώτο ΘΕΜΑ για τον μεγάλο αριθμό αναβολών που δίνονται σε δικαστικές υποθέσεις

Η διοίκηση του ΣτΕ  παρακολουθεί «τις όποιες στρεβλώσεις παρουσιάζονται σε οργανωτικό επίπεδο και εντοπίζει αδικαιολόγητες αποκλίσεις στην ατομική απόδοση δικαστών, προκειμένου να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και, ειδικά, των καθυστερήσεων»

ste
Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σημερινή ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος της περασμένης Κυριακής (21.3.2021) για τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό αναβολών που δίνονται από συγκεκριμένο αριθμό δικαστών, παρά τον μειούμενο αριθμό εισαγομένων υποθέσεων τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, η εν λόγω επιτροπή επισημαίνει ότι η διοίκηση του ΣτΕ (σ.σ.: ανεξάρτητα εάν στα δικαστήρια δεν υφίσταται ο όρος διοίκηση) παρακολουθεί «τις όποιες στρεβλώσεις παρουσιάζονται σε οργανωτικό επίπεδο και εντοπίζει αδικαιολόγητες αποκλίσεις στην ατομική απόδοση δικαστών, προκειμένου να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και, ειδικά, των καθυστερήσεων».

Υπενθυμίζεται, ότι στο επίμαχο δημοσίευμα του ΘΕΜΑΤΟΣ γινόταν λόγος για αναβολές από 25 έως 48 φορές (οι αναβολές κάτω των 24 –δηλαδή από 2 έως 24- υπολογίζονται στις 3.000 με 4.000). Μάλιστα, ένας δικαστής έχει αναβάλει μέχρι τώρα μια υπόθεση 48 φορές, ενώ ο ίδιος δικαστής έχει αναβάλει 438 φορές άλλες 14 υποθέσεις και τις κρατάει στο συρτάρι του από 5 έως 12 χρόνια. Παράλληλα, μια ομάδα 20 δικαστών έχουν αναβάλει 59 υποθέσεις 1.428 φορές.

Η ανακοίνωση του ΣτΕ έχει ως εξής:

«Με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας σχετικά με τις αναβολές υποθέσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα σχετικά με τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα αυτό, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο πλαίσιο της συνταγματικής επιταγής για παροχή αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων που άγονται ενώπιόν του, με την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων (π.χ. ν. 3900/2010, ν. 4055/2012, ν. 4724/2014, ν. 4635/2019), αλλά και την λήψη μέτρων (π.χ. σχεδιασμός και υλοποίηση του ΟΣΔΔΥ ΔΔ) προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν η εκκρεμότητα του Δικαστηρίου να μειωθεί από τις 36.000 υποθέσεις το 2010 στις 12.000 περίπου το 2020 και ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης μιας υπόθεσης να μειωθεί σημαντικά.

Ταυτόχρονα, η Διοίκηση του Δικαστηρίου αντλεί συνεχώς στοιχεία από το πληροφοριακό του σύστημα και, σε συνάρτηση με τους σχετικούς αξιολογικούς δείκτες, παρακολουθεί τις όποιες στρεβλώσεις παρουσιάζονται σε οργανωτικό επίπεδο και εντοπίζει αδικαιολόγητες αποκλίσεις στην ατομική απόδοση δικαστών, προκειμένου να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και, ειδικά, των καθυστερήσεων».


Ειδήσεις σήμερα:


Γιώργος Πατούλης: Έστειλε εξώδικο στη Μαρίνα Πατούλη


Εθνική Πινακοθήκη: Τα 11 εμβληματικά έργα της Επανάστασης του 1821


Η γαλλική κυβέρνηση κατηγορεί τον δήμο του Στρασβούργου για επιχορήγηση τεμένους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης