Φίδια, αράχνες και αλιγάτορες στην Αθήνα: Η μόδα της αγοράς εξωτικών ειδών και το δάγκωμα κόμπρας στον 30χρονο

Φίδια, αράχνες και αλιγάτορες στην Αθήνα: Η μόδα της αγοράς εξωτικών ειδών και το δάγκωμα κόμπρας στον 30χρονο

Pet shop διαφημίζουν εξωτικά είδη όπως αράχνες Ταραντούλα μέχρι αμερικάνικούς αλιγάτορες από 1.400 ευρώ το «κομμάτι» κατόπιν παραγγελίας

aligatoras-548
Εκατοντάδες δηλητηριώδη φίδια παράνομα εισηγμένα, χιλιάδες σκορπιοί και αράχνες ταραντούλα καθώς και πολύ περισσότερες σαύρες ιγκουάνα, φιλοξενούνται σε διαμερίσματα της πρωτεύουσας και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια, η αγορά ερπετών, ακόμη και των επικίνδυνων, τείνει να γίνει μόδα σε μια κατηγορία της νεολαίας κυρίως, η οποία αρέσκεται να προβάλλει την διαφορετικότητα της ή να προκαλεί την προσοχή του κόσμου με αυτό τον τρόπο.

Μπορεί το περιστατικό με τον 30χρονο ψυχολόγο από την Κύπρο που δαγκώθηκε από Ινδική κόμπρα «Naja Kaouthia» μέσα στο διαμέρισμα του στου Ζωγράφου να προκάλεσε εντύπωση, ωστόσο, όσοι ασχολούνται με τα ερπετά, γνωρίζουν πολύ καλά ότι τέτοιου είδους επικίνδυνα είδη μπαίνουν πλέον πολύ εύκολα στα σπίτια, αφού δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος στην εισαγωγή τους από χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν, το Βιετνάμ και η Καμπότζη.

«Οι αγοραστές είναι συνήθως νεαροί έως 30 ετών, που το κάνουν για να εντυπωσιάζουν και να προκαλούν την προσοχή του κόσμου» λέει στο protothema.gr πρόσωπο που ασχολείται με την εισαγωγή ερπετών, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Μεγάλη πέραση έχουν οι ταραντούλες καθώς ξεκινούν από τα 15 ευρώ ( Lasiodora parahybana) με την ακριβότερη να μην υπερβαίνει τα 45 ευρώ (Grammostola pulchra) όπως και σκορπιοί» προσθέτει.
skorpios-5

Κατόπιν τηλεφωνικής παραγγελίας, ένας κούριερ από άλλο Pet Shop της Αθήνας μπορεί να φέρει στη πόρτα σου έναν Giant forest Scorpion, το μέγεθος του οποίου φτάνει μέχρι και τα 12 εκατοστά, με χαμηλής τοξικότητας δηλητήριο, το τσίμπημα του οποίου ωστόσο είναι αρκετά επώδυνο, όπως σημειώνεται στην αγγελία. Ψάχνοντας στα ηλεκτρονικά καταστήματα που πουλάνε ερπετά εντοπίσαμε και έναν σκορπιό Pandinus Karvimanus, με μέγεθος έως 25 εκατοστά που προέρχεται από την ανατολική Αφρική.
Κλείσιμο
fidia-648

Ποιος είναι ο 30χρονος που δαγκώθηκε από κόμπρα

Στα σόσιαλ μίντια ο 30χρονος Κύπριος αυτοσυστήνεται ως ψυχολόγος και λάτρης των φιδιών «που αυτή την εποχή δουλεύει με πολλές κόμπρες “Naja Kaouthia”» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο προφίλ του στο Instagram. Είναι το είδος της Ινδικής κόμπρας που φιλοξενούσε στο διαμέρισμα του στου Ζωγράφου, το δάγκωμα του οποίου λίγο έλειψε να αποβεί μοιραίο για την ζωή του.

Μάλιστα το προφίλ του στο Instagram, είναι γεμάτο με φωτογραφίες δηλητηριωδών ερπετών, αν και δεν ξεκαθαρίζεται αν όλα αυτά τα φίδια που εκθέτει σε δημόσια θέα ανήκουν στον ίδιο.

Οι γιατροί στη ΜΕΘ του Αγίου Σάββα, εκεί όπου συνεχίζει να νοσηλεύεται ο 30χρονος, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει τον κίνδυνο. Χθες το πρωί του χορηγήθηκε το αντίδοτο για το δηλητήριο της Ινδικής κόμπρας, το οποίο έφτασε με ιδιωτική πτήση από την Κύπρο καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει τράπεζα αντιδότων, επισήμανε στο protothema.gr ο Κύπριος ιδιοκτήτης του Pet Shop «Reptilia Nostra», ο οποίος γνωριζόταν με τον 30χρονο. Ήταν εκείνος που τον προμήθευε με κατεψυγμένα τρωκτικά για να ταΐζει την Ινδική κόμπρα που είχε στο διαμέρισμα του μέσα σε ειδικό κλουβί.

Στο ερώτημα, αν ο 30χρονος αγόρασε από το κατάστημα του το συγκεκριμένο ερπετό, ο ιδιοκτήτης του Pet Shop είναι κατηγορηματικός. «Η αγορά δεν έγινε από το κατάστημα μου, ούτε θα μπορούσε να γίνει διότι αν και δεν υπάρχει νόμος στην Ελλάδα να που απαγορεύει την κατοχή δηλητηριωδών ερπετών, για να αποκτήσεις κάποιο θα πρέπει να έχεις ειδική άδεια από τη Νομαρχία καθώς και τον κατάλληλο χώρο για να το φιλοξενήσεις».

Όσον αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες το φίδι κατάφερε να δαγκώσει τον 30χρονο, ο ιδιοκτήτης του Pet Shop, ανέφερε ότι αυτό έγινε πιθανόν την ώρα του ταΐσματος. «Προφανώς το φίδι αισθάνθηκε την θερμότητα στο χέρι του ιδιοκτήτη του και αντί να δαγκώσει την κατεψυγμένη τροφή του, δάγκωσε το χέρι του».

Στο protothema.gr μίλησε και ένας φίλος του 30χρονου, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η κόμπρα δάγκωσε τον ιδιοκτήτη της την ώρα του ταΐσματος, χωρίς καν να βγει από το ειδικό κλουβί της. Στο ερώτημα, πως προμηθεύτηκε ο φίλος του το συγκεκριμένο είδος δηλητηριώδους φιδιού, εκείνος απάντησε ότι δεν γνωρίζει. «Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι ο φίλος μας δαγκώθηκε από την κόμπρα και πως οι γονείς του μας ζήτησαν την βοήθεια μας για να φύγει το ερπετό από το σπίτι» σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ινδική κόμπρα παραμένει μέσα στο διαμέρισμα του 30χρονου ψυχολόγου και αναζητείται τρόπος για να μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος.

Ποιο είναι το είδος της κόμπρας που δάγκωσε τον 25χρονο

Την κόμπρα Naja Kaouthia την συναντάμε κυρίως στην Ινδία, στην Κίνα, την Καμπότζη και το Βιετνάμ.

Το κεφάλι είναι στρογγυλεμένο και τα μάτια είναι μικρά. Τα δηλητηριώδη δόντια βρίσκονται στην άνω γνάθο. Το μήκος του ερπετού φτάνει τα 1,7-1,9 μέτρα. Το μέγιστο μήκος είναι έως 2,4 μέτρα. Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του φιδιού είναι ότι σε περιόδους κινδύνου, σηκώνει το ένα τρίτο του σώματός του κάθετα και απλώνει τα άνω πλευρά του λαιμού του στις πλευρές. Ταυτόχρονα, ο λαιμός επεκτείνεται σημαντικά και γίνεται επίπεδος.

Το χρώμα του σώματος ενός ερπετού είναι αρκετά μεταβλητό και εξαρτάται από το περιβάλλον. Το κύριο φόντο κυμαίνεται από ανοιχτό γκρι έως καφέ. Μπορεί ακόμη να είναι και μαύρο ενώ η κοιλιά έχει μια ελαφρώς κιτρινωπή απόχρωση. Το συγκεκριμένο είδος κόμπρας έχει θανατηφόρο δηλητήριο και όταν αυτό διοχετευτεί στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλεί εκτός από νευρολογικά και νευρομυϊκά συμπτώματα, μέχρι και υπνηλία, υπόταση. Ο θάνατος μπορεί να επέλθει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και μέσα σε 60 λεπτά.

Ειδήσεις σήμερα 

Τροχαίο στη Βουλή: Φως στην τραγωδία από το οπτικοακουστικό υλικό και τις καταθέσεις

Ισλανδία: Εξερράγη το ηφαίστειο Fagradalsfjall - Δείτε βίντεο live

Τουρκία: Καθαιρέθηκε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έπειτα από τέσσερις μήνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης