Kορωνοϊός: «Φωλιάζει» στην καρδιά ασθενών, λέει νέα μελέτη

Kορωνοϊός: «Φωλιάζει» στην καρδιά ασθενών, λέει νέα μελέτη

Eρευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης διαπίστωσαν ότι στα τρία τέταρτα των ατόμων που χάνουν τη ζωής τους από την COVID-19 ο καρδιακός μυς φαίνεται ότι «φιλοξενεί» τον κορωνοϊό

germania_kornoios
Στην καρδιά των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου COVID-19 «φωλιάζει» ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Modern Pathology.

Πρόκειται για μια ενδελεχή ανάλυση που ρίχνει άπλετο φως στο πως η COVID-19 καταστρέφει την καρδιά και αν υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να αναχαιτίσουν την κατάσταση.

Οι ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης διαπίστωσαν ότι, στα τρία τέταρτα των ατόμων που χάνουν της ζωής από την COVID-19 ο καρδιακός μυς φαίνεται ότι «φιλοξενεί» τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την πλέον αναλυτική μελέτη που έχει γίνει έως σήμερα και εστιάζει στην καρδιά.

Επίσης, από την ανάλυση προκύπτει ότι τα άτομα αυτά είναι πιο πιθανό, συγκριτικά με τους ασθενείς που η καρδιά τους έχει μείνει ανέπαφη από τον SARS-CoV-2, να έχουν καρδιακές αρρυθμίες πριν πεθάνουν.

Οι ερευνητές είχαν παρατηρήσει από την αρχή της πανδημίας ότι οι ασθενείς με COVID-19 είχαν καρδιακές βλάβες. Ορισμένοι για παράδειγμα είχαν αυξημένα επίπεδα τροπονίνης, πρωτεΐνη η οποία εκκρίνεται στην αιματική κυκλοφορία όταν η καρδιά υποστεί βλάβη. Άλλοι είχαν φλεγμονή στον «σάκο» που περιβάλλει την καρδιά αλλά και στο ίδιο το όργανο. Αλλά δεν ήταν κατανοητό αν αυτά τα προβλήματα προκαλούνταν απευθείας από τον SARS-CoV-2 ή η βλάβη οφείλονταν σε υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο Δρ. Τζέιμς Στόουν και οι συνεργάτες του ανέλυσαν περίπου 100 τμήματα καρδιακού ιστού, περισσότερα από 20 δείγματα από κάθε έναν από τους 41 ασθενείς που είχαν εστιάσει. Ο κορωνοϊός ήταν παρών στις καρδιές 30 ασθενών. Αυτοί είχαν υποστεί κολπική μαρμαρυγή (η συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας) συγκριτικά με τους υπόλοιπους ασθενείς.

Κι ενώ παραμένει ασαφές αν ο ιός επιτίθεται απευθείας στην καρδιά, στις προαναφερόμενες 30 περιπτώσεις, τα περισσότερα από τα μολυσμένα καρδιακά κύτταρα ήταν ανοσοκύτταρα, με τον SARS-CoV-2 να έχει πιθανόν εισβάλλει αρχικά σε άλλο σημείο του σώματος και εν συνεχεία να έχει «ταξιδέψει» ως την καρδιά. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν ο κορωνοϊός ή τα ανοσοκύτταρα ήταν τελικά που δημιούργησαν τα καρδιακά προβλήματα.

Η σωτήρια δεξαμεθαζόνη

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση η μελέτη έρχεται να αιτιολογήσει γιατί η δεξαμεθαζόνη είναι τόσο επιβοηθητική για ορισμένους ασθενείς. Το γνωστό στεροειδές φάρμακο είναι μεταξύ των ελαχίστων που προλαμβάνει τον θάνατο στις σοβαρές μορφές της COVID-19. Μειώνει τη φλεγμονή και περιορίζει την παρουσία του κορωνοϊού στα ανοσοκύτταρα της καρδιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το δείγμα των ασθενών της παρούσας μελέτης που είχε εντοπιστεί ο κορωνοϊός στην καρδιά τους μόλις το 50% είχαν λάβει δεξαμεθαζόνη, συγκριτικά με το 90% των ασθενών που δεν είχαν πάρει το συγκεκριμένο φάρμακο.

Ειδήσεις σήμερα:

Πάτρα: Στην Εντατική 15χρονη με επιπλοκές στην καρδιά από τον κορωνοϊό

Μυστήριο με αρπαγή ανηλίκου στην Πάρο: Απείλησαν να με θάψουν, λέει το 16χρονο θύμα

Προκαλεί ο Ερντογάν: «Εμείς αποφασίζουμε στην Ανατολική Μεσόγειο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης