LIVE

Κορωνοϊός

ΕΛΟΠΥ: Καθυστερήσεις σε χωροταξικό και χρηματοδότηση θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη της Ελληνικής υδατοκαλλιέργειας

ixthiokalliergeia_koronoios

Τι ζητά η  Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας

Έντονη ανησυχία εκφράζει η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) καθώς σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του χωροταξικού και στην ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη της Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Οι επιχειρήσεις μέλη του ΕΛΟΠΥ υπογραμμίζουν ότι είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν άμεσα οι σχετικές πρωτοβουλίες που έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό και εξηγούν: «Σχετικά με το χωροταξικό:

Είναι επιβεβλημένη η οριστική διευθέτηση του ζητήματος των οργανωμένων περιοχών ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών, των λεγομένων ΠΟΑΥ. Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα τα εξής βήματα:

• H σύσταση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΧΩΘΑ) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ώστε να ξαναρχίσει η ολοκληρωμένη εξέταση των μελετών ΠΟΑΥ.

• Η ενίσχυση της Διεύθυνσης Νομοθετικού Έργου του ΥΠΕΝ, ώστε να επιταχυνθεί η επεξεργασία των απαραίτητων Προεδρικών Διαταγμάτων και η προώθησή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

• Η επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων ΠΟΑΥ από τις συναρμόδιες υπηρεσίες» και υπογραμμίζοντας πως «η απαραίτητη, πολύ αναλυτική σχετική προεργασία έχει γίνει σε αρμονική συνεργασία και επικοινωνία με τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ενώ η υπάρχει και η πολιτική βούληση, εκφρασμένη και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας».

Αναφορικά με την χρηματοδοτική ενίσχυση επισημαίνουν «Παρά τις πιέσεις που δέχεται ο κλάδος εξαιτίας της πανδημίας, οι εταιρείες-μέλη της ΕΛΟΠΥ εξακολουθούν να λειτουργούν απρόσκοπτα, χάρη στις υποδομές και στις διαδικασίες τους, προσηλωμένες στο επιχειρηματικό τους όραμα. Όμως, η προσπάθεια αυτή χρειάζεται και την απαραίτητη υποστήριξη. Το βασικό διαθέσιμο εργαλείο ενίσχυσης προς αυτή την κατεύθυνση, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2014-2020, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζει πολύ χαμηλή απορροφητικότητα ούτως ή άλλως, ενώ ταυτόχρονα οι πόροι του δεν αξιοποιήθηκαν ούτε κατ’ ελάχιστον για να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις του κλάδου από τις συνέπειες της πανδημίας. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως εφικτό, με βάση τη σχετική ευελιξία που προσέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες της Ε.Ε.

Είναι ως εκ τούτου απαραίτητο να εκδοθούν άμεσα προσκλήσεις για υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων υδατοκαλλιέργειας και, εξίσου άμεσα, να ενταχθούν όσες επιχειρήσεις του κλάδου το δικαιούνται στα μέτρα ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Είναι εκτός λογικής, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, να υπάρχουν εργαλεία και πόροι οι οποίοι, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, να παραμένουν εντελώς αναξιοποίητοι».

H Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια έχει αποδείξει, επί σειρά ετών, με συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες, αλλά και με τις επιχειρηματικές της επιδόσεις, ότι αποτελεί έναν από τους πιο εξωστρεφείς και αναπτυξιακούς κλάδους της εθνικής μας οικονομίας. Ειδικά οι εταιρείες-μέλη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% της εγχώριας αδειοδοτημένης παραγωγής, έχουν καταφέρει να βρίσκονται σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο παγκοσμίως, όσον αφορά στη διασφάλιση της ποιότητας και της διατροφικής αξίας των προϊόντων τους, που διακινούνται με επιτυχία σε όλες τις μεγάλες διεθνείς αγορές.

Ο Πρόεδρος την ΕΛΟΠΥ, Απόστολος Τουραλιάς, σχολίασε τα εξής: «O κλάδος μας, ο δεύτερος σε συνολική αξία εξαγωγών στην πατρίδα μας, με δεδομένες την τεχνογνωσία και τη διεθνή του αναγνώριση, έχει ακόμα πολλά περιθώρια εξέλιξης – παρά τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας. Και είναι τώρα η στιγμή να γίνουν εκείνα τα θεσμικά και ενισχυτικά βήματα που θα του επιτρέψουν όχι απλά να θωρακιστεί, αλλά πραγματικά να απογειωθεί, αναπτυσσόμενος με τρόπο βιώσιμο, απολύτως φιλικό με το περιβάλλον και συμβατό με τις υπόλοιπες αναπτυξιακές δραστηριότητες. Οι καθυστερήσεις στα κρίσιμα ζητήματα της χωροταξίας και της χρηματοδοτικής ενίσχυσης μάς ανησυχούν έντονα και είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας ώστε να υπάρξουν άμεσες λύσεις, με δεδομένη την πολιτική βούληση που έχει εκφραστεί από τον Πρωθυπουργό»


Σχετικά με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)

Με στόχο την ανάπτυξη της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας και των Μελών της, η ιδιωτική μη κερδοσκοπική Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) ιδρύθηκε το 2016, όταν τα πρώτα 21 Μέλη αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να υποστηρίξουν με δικούς τους πόρους τη δημιουργία εθνικής ταυτότητας για τα προϊόντα της παραγωγής τους και την προώθηση τους σε επιλεγμένες αγορές.

Σήμερα, η ΕΛ.Ο.Π.Υ. αποτελείται από 23 Μέλη η παραγωγή των οποίων αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Παράλληλα ενός σύνθετου πλέγματος δράσεων προώθησης, η ΕΛ.Ο.Π.Υ. παρέχει πολύπλευρη υποστήριξη και οφέλη στα Μέλη της όσον αφορά στη συνεργασία, υποστήριξη, ενημέρωση, δικτύωση, ανάπτυξη, εκπαίδευση, συλλογικότητα, πρόοδο, επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία με τους κρατικούς φορείς και πολλά άλλα. H αποστολή της Οργάνωσης είναι η ανάπτυξη της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας και η προώθηση του φρέσκου ελληνικού ψαριού που χαρακτηρίζεται από τη συλλογική σήμανση Fish from Greece, μέσω της δημιουργίας εθνικής ταυτότητας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης