Καθηγητής Ψυχιατρικής: Είμαστε εν μέσω νέας έξαρσης του κορωνοϊού - Σταθερή η αύξηση των κρουσμάτων

Καθηγητής Ψυχιατρικής: Είμαστε εν μέσω νέας έξαρσης του κορωνοϊού - Σταθερή η αύξηση των κρουσμάτων

Τι λέει στο protothema.gr ο Βασίλειος – Παντελεήμων Μποζίκας  - «Δεν ωφελεί κανέναν να βάζουμε χρονοδιαγράμματα και να μιλάμε για ημερομηνίες ανοίγματος δραστηριοτήτων» τονίζει

maskes_athina_main2
Αντιμέτωπα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της τρέχουσας εβδομάδας είναι τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποφανθούν για την παράταση ή όχι του lockdown και το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολικών δομών.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο protothema.gr και το ygeiamou.gr ο κ. Βασίλειος – Παντελεήμων Μποζίκας, Καθηγητής Ψυχιατρικής, διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, «την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μια αυξητική τάση στον αριθμό των ημερησίων κρουσμάτων. Αν και αρχικά είχαμε αποδώσει το φαινόμενο σε συγκυρίες, όπως η κακοκαιρία που χτύπησε την Αττική, δυστυχώς φαίνεται ότι η αύξηση είναι ουσιαστική».

Σύμφωνα με τον κ. Μποζίκα τα επιδημιολογικά δεδομένα της τρέχουσας εβδομάδας και ειδικότερα τα ημερήσια αναφερόμενα κρούσματα από αύριο Τρίτη και έπειτα -τα κρούσματα που ανακοινώνονται κάθε Δευτέρα δεν μπορούν να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά λόγω του χαμηλού αριθμού των τεστ που γίνονται τα Σαββατοκύριακα- θα κρίνουν τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 8 Μαρτίου.

«Είμαστε εν μέσω μιας νέας έξαρσης της επιδημίας και μάλιστα με τα μεταλλαγμένα στελέχη να κάνουν καθημερινά πιο αισθητή την παρουσία τους. Δεν ωφελεί κανέναν να βάζουμε χρονοδιαγράμματα και να μιλάμε για ημερομηνίες ανοίγματος δραστηριοτήτων. Πρέπει να πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Οι αποφάσεις της Επιτροπής λαμβάνονται με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης υγείας. Προσωπικό μου στοίχημα είναι η προστασία και της ψυχικής υγείας εκτός της σωματικής», τονίζει ο καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ.

Απαντώντας στο καίριο ερώτημα αν επίκεινται νέα μέτρα για τη μείωση των κρουσμάτων και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, ο κ. Βασίλειος – Παντελεήμων Μποζίκας, ξεκαθαρίζει ότι «σταθερή πρόταση της Επιτροπής είναι η τήρηση των μέτρων που έχουμε στη διάθεσή μας εδώ και έναν χρόνο. Καλή υγιεινή χεριών, αποστάσεις, σωστή εφαρμογή της μάσκας και φυσικά όχι κατάχρηση των sms».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για την άσκοπη χρήση των sms. Ωστόσο, παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να τεθεί χιλιομετρικός περιορισμός π.χ. στη μετακίνηση για σωματική άσκηση, αφού δεν υπάρχουν σε όλους τους δήμους ελεύθεροι χώροι για άθληση.

«Είναι ωφέλιμο για την ψυχή και το σώμα μας να βγαίνουμε έναν περίπατο. Αλλά δεν είναι σωστό αυτό να γίνεται αφορμή για συναθροίσεις ατόμων που δεν τηρούν τις αποστάσεις και δεν φορούν σωστά τις μάσκες», τονίζει ο κ. Μποζίκας.

Και υπενθυμίζει ότι, ως χώρα σε γενικές γραμμές τα έχουμε πάει καλά στη διαχείριση της επιδημίας μέχρι τώρα, το πρόγραμμα εμβολιασμού εξελίσσεται ικανοποιητικά και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με αισιοδοξία. «Η κόπωση και η δυσκολία τήρησης των μέτρων δεν είναι μόνο θέμα ασυνέπειας των Ελλήνων. Είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Ως Έλληνες, ας προσπαθήσουμε να τηρήσουμε ο καθένας σε ατομικό επίπεδο όσο μπορεί τα μέτρα ώστε να διανύσουμε τα τελευταία μέτρα αυτού του αγώνα δρόμου, που δυστυχώς όμως δεν γνωρίζουμε πόσο μακρύς είναι. Μην ξεχνάμε ότι οι μεταλλάξεις είναι ένας νέος ρυθμιστής της επιδημίας και καθώς δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιδημιολογική καμπύλη».

Ειδήσεις σήμερα:

Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση για τον Κουφοντίνα

Ταραντίλης: Τι κρύβεται πίσω από την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Έστησαν ενέδρα σε περιπολικό στην Ούλοφ Πάλμε - Έριξαν μολότοφ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης