Πώς να προλάβετε τον κίνδυνο από τα μεγάλα τατουάζ

Πώς να προλάβετε τον κίνδυνο από τα μεγάλα τατουάζ

Τους κινδύνους από τα εκτεταμένα τατουάζ  και πώς μπορεί να αντιμετωπισθούν αναλύει ο δερματολόγος Χριστόφορος Τζερμιάς

tatoo34maniki
Η ύπαρξη μεγάλων και πολλών τατουάζ στο σώμα, όσο και αν αποτελεί μέσο έκφρασης, εγκυμονεί τον κίνδυνο απόκρυψης για τα πρώτα σημάδια του μελανώματος.

Το συγκεκριμένο ζήτημα λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις δεδομένου ότι το 
δερματικό μελάνωμα, ο πιο επικίνδυνος τύπος καρκίνου του δέρματος, εμφανίζεται με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα τα τελευταία χρόνια.

Τον κίνδυνο που εγκυμονεί η κάλυψη σημαντικής επιφάνειας του σώματος από τατουάζ εξηγεί αναλυτικά ο δερματολόγος Χριστόφορος Τζερμιάς. Μιλά, την ίδια, στιγμή, για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποφευχθεί ο κίνδυνος με   αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του κ. Τζερμιά

Screenshot_2021-02-15_at_6_20_36_PM


Ολοένα αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια, ιδίως δε σε νεαρές ηλικίες, είναι η απήχηση που έχει ως μορφή έκφρασης η δερματοστιξία, γνωστή περισσότερο ως τατουάζ. Ωστόσο, τα πολλά και μεγάλα τατουάζ στο σώμα είναι πιθανό να αποκρύψουν τα πρώτα σημάδια του μελανώματος και να καθυστερήσουν την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του με δυνητικά δυσάρεστες συνέπειες.

Το δερματικό μελάνωμα, ο πιο επικίνδυνος τύπος καρκίνου του δέρματος, εμφανίζεται με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα τα τελευταία χρόνια. Προκαλείται από κακοήθεις βλάβες των μελανινοκυττάρων. Το μελάνωμα εμφανίζεται είτε σε άσπιλο δέρμα, είτε επάνω σε προϋπάρχοντα σπίλο (ελιά) η οποία εμφάνισε άτυπα χαρακτηριστικά. Αυτά είναι η ασυμμετρία, το δαντελοειδές περίγραμμα, η διχρωμία, η ερυθρότητα, η εμφάνιση ευαισθησίας ή αιμορραγίας και η αύξηση του μεγέθους. Αυτός είναι ο κανόνας ABCDE και πρέπει ανά πάσα στιγμή ο κάθε σπίλος να ελέγχεται ευκρινώς για το αν εμφανίζει έστω κι ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά. Είναι όμως πλέον γεγονός ότι η έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος εξασφαλίζει πλήρη ίαση.

Κλείσιμο
Τα πολλά και μεγάλα τατουάζ όμως περιπλέκουν τα πράγματα στις προσπάθειες πρόληψης του μελανώματος. Ολοένα και συχνότερα παρατηρείται μελάνωμα που αναπτύσσεται σε περιοχή που καλύπτει το τατουάζ με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος κι επομένως η έγκαιρη έναρξη θεραπείας του. Όλοι όσοι φέρουν τατουάζ, είναι κρίσιμο να προσέρχονται στο δερματολόγο για συστηματική παρακολούθηση των σπίλων του δέρματος και πρόληψη του μελανώματος συχνότερα από το γενικό πληθυσμό, ακριβώς λόγω της δυσκολίας που αυτό προσθέτει στην προσπάθεια διάγνωσης.

Η κατ′εξοχήν όμως προληπτική εξέταση που συστήνεται να επαναλαμβάνεται μία φορά το χρόνο είναι η αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων. Πρόκειται για μια συσκευή που φωτογραφίζει κάθε σπιθαμή του δέρματος, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιοχές του σώματος, αποτυπώνοντας τους υπάρχοντες σπίλους με κάθε λεπτομέρεια, σε συνδυασμό με τη ψηφιακή δερματοσκόπηση. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιείται για τους σπίλους με αποτέλεσμα η αποτύπωσή τους να καθίσταται επακριβής. Έτσι, η αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης έχει τη δυνατότητα να υποδεικνύει ευκρινώς στο δερματολόγο τυχόν νεοεμφανισθέντες σπίλους ή αλλαγές στους προϋπάρχοντες σπίλους. Με τον τρόπο αυτό κινητοποιείται η προσοχή του δερματολόγου, έτσι ώστε να ενσκήψει με ακρίβεια, ώστε να διαγνώσει εάν οι νεοεμφανισθέντες σπίλοι ή οι αλλαγές στους προϋπάρχοντες σπίλους αποτελούν καλοήθεις καταστάσεις ή όχι. Άρα, η αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων αποτελεί ένα πολύτιμο, εξαιρετικής ακρίβειας διαγνωστικό εργαλείο για την πρόληψη του μελανώματος, ιδίως σε περιοχές του δέρματος που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν από τον ίδιο τον ασθενή ή τους συμβίους του αλλά και από το δερματολόγο όταν δεν υποβοηθείται από τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που παρουσιάζουν πάρα πολλούς σπίλους, παραδείγματος χάρη στην πλάτη τους, πόσο μάλλον για τους ανθρώπους που πολλές ή εκτεταμένες περιοχές του σώματός τους καλύπτονται από τατουάζ.

Εάν κριθεί ότι πρόκειται για μη καλοήθεις αλλαγές, τότε διενεργείται χειρουργική αφαίρεση του σπίλου. Εάν ο ασθενής, για προσωπικούς λόγους, επιθυμεί την αφαίρεση του τατουάζ, αυτή διενεργείται με τη χρήση της τεχνολογίας των pico lasers και ο σπίλος που βρίσκεται εντός του τατουάζ δεν πρέπει να αποχρωματιστεί με χρήση laser, όπως η υπόλοιπη περιοχή, αλλά δύναται μόνο να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Συμπερασματικά, η ύπαρξη μεγάλων και πολλών τατουάζ στο σώμα, όσο και αν αποτελεί μέσο έκφρασης εγκυμονεί τον κίνδυνο απόκρυψης για τα πρώτα σημάδια του μελανώματος που τυχαία μπορεί να αναπτυχθεί στην ίδια περιοχή. Η μόνη αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης είναι η αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων που πρέπει να διενεργείται συχνά ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη διάγνωση του μεγαλώματος. Ιδιαίτερα, όταν είναι γνωστό και έχει αποδειχθεί, ότι εάν το μελάνωμα διαγνωστεί στα αρχικά του στάδια είναι πλήρως θεραπεύσιμο, ενώ για την ίδια τη ζωή γιατί το μελάνωμα είναι η επιθετικότερη μορφή καρκίνου στον άνθρωπο.

Ειδήσεις σήμερα 

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Σφοδρότερο το δεύτερο κύμα - Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας από το βράδυ 

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα 


Δημήτρης Μοθωναίος: H συγκλονιστική ιστορία του ηθοποιού που βίωσε την κακοποίηση στα 6 του χρόνια 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης