ΕΛΑΣ: Θα βιντεοσκοπούνται οι καταθέσεις των ανήλικων θυμάτων βίας

ΕΛΑΣ: Θα βιντεοσκοπούνται οι καταθέσεις των ανήλικων θυμάτων βίας

Η συγκεκριμένη μέθοδος θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη χώρα - «Είναι πολύ πιο ξεκάθαρο να έχεις μια εικόνα παρά μια γραπτή κατάθεση ενός παιδιού που περιγράφει την κακοποίηση του» υπογραμμίζει ο αστυνόμος Α’ και ψυχολόγος, Νίκος Σταματογιάννης

gada12
Θα μαγνητοσκοπούνται στο εξής οι καταθέσεις των ανήλικων θυμάτων βίας, ανακοινώνει η ΕΛ.ΑΣ., ώστε να καταγράφεται η αφήγηση-εφιάλτης των μαρτυρικών στιγμών, με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωπα τα παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, Ελληνική Αστυνομία και ψυχολόγοι θα συνεργαστούν για να σταθούν δίπλα στα ανήλικα θύματα.

Συγκεκριμένα, στον όγδοο όροφο του κτιρίου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στεγάζεται η υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων, όπου παιδιά τεσσάρων έως και 18 ετών καταθέτουν τις μαρτυρίες τους για τα διάφορα περιστατικά βίας που έχουν υποστεί και κυρίως για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.

Ψυχολογική στήριξη από την ΕΛΑΣ στα παιδιά θύματα βίας | 05/02/2021 | ΕΡΤ


«Ο χώρος στον οποίο αφενός συστηνόμαστε, γνωρίζουμε το παιδί, μαθαίνουμε κάποιες προσωπικές πληροφορίες το ρωτάμε για τη ζωή του και για πράγματα που δεν σχετίζονται απαραίτητα με την κακοποίηση», αναφέρει ο Νίκος Σταματογιάννης, αστυνόμος Α’ και ψυχολόγος υποδιεύθυνσης προστασίας ανηλίκων.

«Σε αυτόν τον χώρο ο οποίος είναι στείρος από ερεθίσματα όπως βλέπετε σε αντίθεση με τον έξω χώρο, βρίσκεται μόνο ψυχολόγος -γιατί δια του ψυχολόγου πραγματοποιείται η εξέταση του ανηλίκου- και ο ίδιος ο ανήλικος», λέει, στο ίδιο μέσο, η Κωνσταντίνα Κωστάκου αστυνόμος Β’ στην υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων.

Για πρώτη φορά στη χώρα, οι καταθέσεις των ανήλικων θυμάτων θα βιντεοσκοπούνται.

Κλείσιμο
O αστυνομικός που παρακολουθεί τη διαδικασία της κατάθεσης θα έχει την δυνατότητα να παρέμβει όποτε χρειαστεί την στιγμή που το παιδί μιλά με την ψυχολόγο και καταγράφεται από κάμερα και μικρόφωνο που βρίσκονται στην οροφή.

«Είναι πολύ πιο ξεκάθαρο να έχεις μια εικόνα ενός παιδιού που περιγράφει την κακοποίηση του από το να διαβάζεις μια γραπτή κατάθεση για το τι έχει πει. Η γλώσσα του σώματος η μη λεκτική μας επικοινωνία όταν μιλάμε ή όταν περιγράφουμε κάτι δείχνει πάρα πολλά πράγματα και αυτό θα βοηθήσει πολύ τους δικαστικούς λειτουργούς», υπογραμμίζει ο κ. Σταματογιάννης.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Χύτας, Γενικός Γραμματέας Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, δηλώνει ότι «η υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων στην οποία επί σειρά ετών ανήκω και υπηρετώ και η οποία απαρτίζεται από άξιους συναδέλφους αναβαθμίζεται και εξελίσσεται προκειμένου να υπηρετήσει αυτό το δύσκολο αντικείμενο των ανηλίκων προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας μας γενικότερα».

Οι γονείς την ώρα της κατάθεσης βρίσκονται σε χώρο αναμονής.

Χαρακτηριστικό της σχέσης που χτίζεται με το παιδί και τον ψυχολόγο είναι οι ζωγραφιές που του χαρίζουν.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι δεδομένου ότι τα παιδιά έρχονται να εμπιστευθούν κάτι πολύ σκληρό αλλά φεύγουν γράφοντας ας πούμε όπως εδώ "πέρασα τέλεια"» λέει η κ. Κωστάκου.

Τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης όπως εξήγησαν, σημειώνονται πολλές φορές μετά από εορτές ή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού το πολύ δομημένο πρόγραμμα των παιδιών το υπόλοιπο διάστημα, λειτουργεί και ως πλέγμα ασφαλείας.

Ειδήσεις σήμερα

Κλειστά τα μαγαζιά το Σάββατο σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική 

«Κοκκινίζει» ο χάρτης: 150 εισαγωγές κάθε ημέρα στα νοσοκομεία, οι μισές στην Αττική 

Πέθανε ο ηθοποιός Κρίστοφερ Πλάμερ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης