ΕΜΠ - ΔΕΠΑ Εμπορίας: «Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας» για ανταλλαγή τεχνογνωσίας

ΕΜΠ - ΔΕΠΑ Εμπορίας: «Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας» για ανταλλαγή τεχνογνωσίας

Μείζονος σημασίας η σύμπραξη μεταξύ ΑΕΙ και επιχειρήσεων για την καινοτομία στην εγχώρια και διεθνή αγορά

Screenshot_20210205_132936
Μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας για την υλοποίηση σχετικών αποφάσεων της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου υπεγράφη μεταξύ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και της ΔΕΠΑ Εμπορίας από τον Πρύτανη του ΕΜΠ κ. Ανδρέα Μπουντουβή και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Ξιφαρά.

Η υπογραφή του Μνημονίου αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση τόσο για τον κομβικό ρόλο της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης των μηχανικών σχετικά με την ενεργειακή αυτονόμηση της χώρας όσο και για την αναγκαιότητα των ιδιωτικών ενεργειακών φορέων που αποσκοπεί στη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη συνεχή βελτίωση της ευημερίας.

Ο κ. Μπουντουβής δήλωσε ότι «η ενδυνάμωση και βιώσιμη ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας προϋποθέτει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, ειδικότερα αυτών της παραγωγής, διάθεσης και διαχείρισης των διαθέσιμων ενεργειακών αποθεμάτων. Η επίτευξη της ανταγωνιστικότητας απαιτεί τη βελτίωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, ειδικότερα των μηχανικών, καθώς και τη συνεχή εκπαίδευσή τους».

Με τη σειρά του ο κ. Ξιφαράς υπογράμμισε την αναγκαιότητα συστηματικής σύμπραξης των ΑΕΙ και των επιχειρήσεων στην έρευνα και την καινοτομία, καθώς και τη συσχέτιση και προσαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τις πραγματικές απαιτήσεις της βιομηχανίας, καθώς και της εγχώριας αλλά και της διεθνούς αγοράς.

Συγκεκριμένα ο κ. Ξιφαράς ανέφερε τα εξής: «Η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΕ κατέχει κυρίαρχη θέση στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας μέσω της χρήσης φυσικού αερίου και αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας. Η συνεργασία με το ΕΜΠ δύναται να προσφέρει τα μέγιστα στην περεταίρω ανάπτυξη της εταιρείας και την επίτευξη των παραγωγικών της σχεδίων».

Στο πλαίσιο των στόχων του Μνημονίου, το ΕΜΠ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμφώνησαν να υλοποιήσουν άμεσα τις ακόλουθες δράσεις:

-Την από κοινού διερευνητική χρήση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης, τη δημιουργία δικτύων και τη διάδοση πληροφοριών.

-Την ενθάρρυνση της μεταφοράς τεχνολογικών λύσεων και καινοτομιών σε διαδικασίες παραγωγής ή/και για την παραγωγή/προσφορά προϊόντων/υπηρεσιών που προκύπτουν από την ανάπτυξη, υιοθέτηση και διάδοση νέων τεχνολογιών.

-Τη διεξαγωγή από κοινού συνεδρίων σε θεματικές που απασχολούν τους δύο συμβαλλόμενους.

-Την υλοποίηση καινοτόμων έργων έρευνας και ανάπτυξης υπηρεσιών/προϊόντων.

Κλείσιμο
-Τη συμμετοχή και των δύο συμβαλλόμενων σε δράσεις, ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα.

-Την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών εκ μέρους του ΕΜΠ σε θέματα ενδιαφέροντος της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Screenshot_20210205_133003


Κατά την χθεσινή τελετή υπογραφής του Μνημονίου, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021, παρέστησαν από την πλευρά του ΕΜΠ ο Πρύτανης και Καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης και Καθηγητής Ιωάννης Χατζηγεωργίου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών Νικόλαος Βεντίκος. Από την άλλη, στα μέλη της ΔΕΠΑ που συμμετείχαν συμπεριλαμβάνονται οι εξής: ο Διευθύνων Σύμβουλος Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Στρατηγικής & Ανάπτυξης Γεώργιος Πολυχρονίου και ο Project Manager Υδρογόνου & Βιομεθανίου/Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκών Θεμάτων, κ.Ιωάννης Μωραΐτης.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανελέητη η επέλαση του κορωνοϊού στη Γερμανία: Ξεπέρασαν τους 60.000 οι νεκροί

Lockdown: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα - «Κόκκινες» Θεσσαλονίκη – Αχαΐα

Κόστα Ρίκα: Κατασχέθηκαν 2 τόνοι κοκαΐνης προτού αναχωρήσουν για το Βέλγιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης