Ο δήμαρχος Αγρινίου στο protothema: Τεράστιος ο όγκος νερού που έπεσε, λιγότερες οι καταστροφές από το 2017

Ο δήμαρχος Αγρινίου στο protothema: Τεράστιος ο όγκος νερού που έπεσε, λιγότερες οι καταστροφές από το 2017

Σύσκεψη  με όλους τους φορείς, επικοινωνία Γιώργου Παπαναστασίου - Στέλιου Πέτσα - Όλες οι καταστροφές από τη χθεσινή κακοκαιρία που έπληξε το νομό Αιτωλοακαρνανίας - «Άντεξε» το Αγρίνιο – Έγκαιροι αποδείχθηκαν οι καθαρισμοί της Περιφέρειας - Εγκλωβίστηκαν για 1,5 ώρα 50 παιδιά  στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λυκείο Νεάπολης

papanastasiou_agrinio
Η  κακοκαιρία με κύριο χαρακτηριστικό τη σφοδρή επί ώρες βροχόπτωση σε περιοχές του δήμου Αγρινίου προκάλεσε σημαντικά προβλήματα σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου, νερά πλημμύρισαν το οδόστρωμα, υπερχείλισαν χείμαρροι, προκαλώντας μεγάλες ζημίες σε υποδομές, σπίτια και καλλιέργειες, με τον δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου να ζητεί ο Δήμος να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από τα ξημερώματα της Τρίτης μέχρι αργά το μεσημέρι η περιοχή επλήγη από έντονες βροχοπτώσεις και ο τεράστιος όγκος νερού προκάλεσε καταστροφές. 

Μιλώντας στο protothema ο δήμαρχος Αγρινίου, λίγα λεπτά πριν την προγραμματισμένη σύσκεψη με την Περιφέρεια και αρμόδια στελέχη  στις 12:30 το μεσημέρι, γνωστοποίησε πως συγκάλεσε εκτάκτως το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο προκειμένου να κατατεθεί αίτημα για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τον  αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα,  όπου και ενημερώθηκε διεξοδικά για τα προβλήματα ενώ υποσχέθηκε άμεση ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού.

 Όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο δήμος δέχθηκε μεγαλύτερο όγκο νερού, εν συγκρίσει με τις μεγάλες πλημμύρες, που είχαν πλήξει την περιοχή το Δεκέμβριο του 2017, ωστόσο αυτή τη φορά τα προβλήματα που κατεγράφησαν ήταν λιγότερα.  Ο Γιώργος Παπαναστασίου έσπευσε, μεταξύ άλλων, να θίξει το ζήτημα και της κλιματικής αλλαγής, σχολιάζοντας με αφορμή τη χθεσινή κακοκαιρία, ότι «το κλίμα έχει ήδη αποδεδειγμένα επιπτώσεις», ενώ υπογράμμισε ότι όλοι οι φορείς εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση των ζημιών. 

Ο δήμος Αγρινίου καθώς η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προχωρήσει σε αρκετές παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, ιδίως στο επίπεδο του καθαρισμού των ρεμάτων και των χειμάρρων, που τα προηγούμενα χρόνια δημιουργούσαν πλείστα όσα προβλήματα, αλλά και της ενίσχυσης των γεφυρών, όπως η γέφυρα της Ερμίτσας στην Αβόρανη, με αποτέλεσμα ο δήμος να «αντέξει» το μένος της χθεσινής κακοκαιρίας.

Πυροσβεστική, αστυνομία και Πολιτική Προστασία  παραμένουν επι ποδός, ωστόσο η  κυκλοφορία στο ορεινό δίκτυο, όπου είχε διακοπεί,  έχει αποκασταθεί.
 

Τα προβλήματα και η αποκατάσταση

Στην Εθνική Οδό στο ύψος της Ερμίτσας, στο Καινούργιο, στην επαρχιακή Αγρινίου-Εμπεσού στο ύψος των Διαμαντέικων, αλλά και στο δρόμο για Σκουτερά η κυκλοφορία διεκόπη την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2020 κατά διαστήματα. Διακοπή κυκλοφορίας σημειώθηκε και στην Εθνική Οδό Αγρινίου – Καρπενησίου στο σημείο ανάμεσα στο Λαμπίρι και το Παλαιοχώρι.

Τα ορμητικά νερά του χείμαρρου της Ερμίτσας όμως παρέσυραν ένα γεφύρι που συνδέει την Καμαρούλα με την περιοχή μεταξύ του Αγίου Νικολάου και της Αβόρανης και αποτελεί βασική δίοδο για τους αγρότες.

Κλείσιμο
Τα νερά που «κατέβασε» η Ερμίτσα ήταν τόσα πολλά που  έφτασαν το κατάστρωμα της γέφυρας επί της Εθνικής Οδού, με αποτέλεσμα-  για προληπτικούς  λόγους -  για αρκετή ώρα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Επιχείρηση εκκένωσης του Ειδικού-Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου

Παρακείμενο ρέμα που φούσκωσε στη Νεάπολη απαίτησε επιχείρηση εκκένωσης του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου.

Συνεργεία του δήμου Αγρινίου, αλλά και δυνάμεις της Πυροσβεστικής έσπευσαν άμεσα στην περιοχή και ευτυχώς δεν κινδύνευσε κανένα από τα 50 παιδιά που εγκλωβίστηκαν για πάνω από μια ώρα, καθώς η Πυροσβεστική απομάκρυνε με ασφάλεια τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

Εξήντα κλήσεις στην Πυροσβεστική

Από χθες το πρωί μέχρι και νωρίς το απόγευμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 60 κλήσεις για άντληση υδάτων από οικίες, ενώ σε πολλές περιοχές του δήμου οι καλλιέργειες πλημμύρισαν.

Έσπασε ο αγωγός της Μακρυνείας – Αποκαταστάθηκε από τη ΔΕΥΑ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη ΔΕΥΑ Αγρινίου και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ήταν πως έσπασε ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης της Μακρυνείας, ζημιά η οποία αποκαταστάθηκε μέχρι και το απόγευμα της χθεσινής ημέρας. Επί ποδός η Περιφέρεια με τα μηχανήματά της έμειναν όλο το βράδυ  για επέμβουν αν χρειαστεί. Σύμφωνα με την πολιτική προστασία υπήρχαν δύο μηχανήματα στο Καινούργιο, δύο στη Μακρυνεία, τρία στο Δήμο Ναυπακτίας και ένα ακόμη στον ορεινό τμήμα της Ναυπακτίας για αποχιονισμό καθώς και από ένα μηχάνημα στον Αστακό και το Μεσολόγγι.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την κακοκαιρία που έπληξε το δήμο Αγρινίου  - Προβλήματα και στη Ναύπακτο

ΚΑΤΕΒΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΧΕΙΜΑΡΟ ΕΡΗΜΙΤΣΑ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ 26-1-2021


Εκτεταμένη η καταστροφή στην θέση Στριγάνια, κοντά στο Λαμπίρι του δήμου Αγρινίου και στον δρόμο Αγρίνιο – Προυσός. Η νεροποντή προκάλεσε τεράστια κατολίσθηση βράχων και χωμάτων. Μόλις παρουσιάσει ο καιρός βελτίωση θα ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης, που όμως δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν σύντομα.

lampiri-katolisthisi
lampiri-katolisthisi1


Σημαντικά προβλήματα και στα χωριά Πέτρα, Στρογγυλή Άγιος Σπυρίδωνας, οικισμούς της κάτω Κερασούντος από την υπερχείλιση του ποταμού Λούρου, αλλά και του Καλαμά στη Θεσπρωτία που «έπνιξε» 17 κοινότητες.



Δρόμος… χάθηκε στο χωριό Ποκίστα της ορεινής Ναυπακτίας, καθώς τμήμα του οδοστρώματος σε μήκος 20 μέτρων και σε ποσοστό άνω του 50% του σημείου, κατέρρευσε με αποτέλεσμα την αποκοπή της δημοτικής ενότητας Πλατάνου από τη Ναύπακτο, ενώ ο μόνος και απομακρυσμένος τρόπος επικοινωνίας είναι μέσω Χόμορης και Ελευθέριανης.

ναυπακτια_2_2
ναυπακτια1






Ειδήσεις σήμερα:

Γιώργος Κιμούλης: Τα «τραύματα» των θεατρικών παρτενέρ του και η τηλεοπτική του «αστοχία»

Θρίλερ με τον θάνατο Βαλυράκη: Αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν να τσακώνεται με ψαράδες

Κακοκαιρία: «Πνίγηκε» η Αιτωλοακαρνανία-Σε συναγερμό τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης