Ο.Π.Κ.Ε.: Ποια είναι η ειδική ομάδα με τα πολιτικά ρούχα και τα συμβατικά οχήματα που «σαρώνει» τα Εξάρχεια

Ο.Π.Κ.Ε.: Ποια είναι η ειδική ομάδα με τα πολιτικά ρούχα και τα συμβατικά οχήματα που «σαρώνει» τα Εξάρχεια

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί επεμβαίνουν σε περιστατικά βαριάς εγκληματικότητας - Έχουν αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο πληροφοριοδοτών στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας

ΟΠΚΕ2
Είναι οι «ράμπο των Εξαρχείων». Ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα, συμβατικά οχήματα και την εντολή να «σαρώνουν» την «κόκκινη ζώνη» του κέντρου της Αθήνας, να επιχειρούν άμεσα και να περνούν χειροπέδες σε άγριους ληστές και εμπόρους ναρκωτικών. Η ειδική ομάδα της ΟΠΚΕ, που ήρθε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο μετά τη σύλληψή του θηριώδους «μακρυχέρη» του κέντρου της Αθήνας, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο επιχειρεί στα Εξάρχεια με τις επιτυχίες να διαδέχονται η μία την άλλη αφού δίνουν το «παρών» σε όλες τις μεγάλες δουλειές της ΕΛ.ΑΣ.

Η εντολή

Τον Φεβρουάριο του 2020 λαμβάνεται η απόφαση η περιοχή των Εξαρχείων να «καθαρίσει» καθώς η αγανάκτηση των κατοίκων ξεχειλίζει με τους ίδιους να καλούν καθημερινά τις αρχές και να εκπέμπουν «sos» ζητώντας να καθαρίσουν την περιοχή που για δεκαετίες αποτελούσε τη «μαύρη τρύπα» του κέντρου της Αθήνας.

Μετά από συσκέψεις και αποφασίζεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το κύριο βάρος των καθημερινών επιχειρήσεων να το σηκώσει η Υποδιευθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων στην οποία υπάγεται η Ο.Π.Κ.Ε και η νεοσύστατη ομάδα ΔΡΑΣΗ. Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων καταρτίζουν το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο δράσης στην περιοχή των Εξαρχείων που προβλέπει τις κινήσεις όλων των αστυνομικών δυνάμεων και τον τρόπο δράσης τους. Στο πλαίσιο αυτού δημιουργείται μια Ειδική Ομάδα ΟΠΚΕ η οποία φέρει πολιτική περιβολή και κινείται με συμβατικά οχήματα στην περιοχή των Εξαρχείων αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας με σκοπό να επεμβαίνει άμεσα σε περιστατικά βαριάς εγκληματικότητας.

Η επιλογή των ατόμων που θα στελεχώσουν την ομάδα γίνεται με αυστηρά κριτήρια και επιλέγονται στελέχη που υπηρετούν χρόνια στις ΟΠΚΕ, διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση, μπορούν να κινηθούν απαρατήρητοι και δεν φοβούνται να έρθουν σε αντιπαράθεση με άτομα του αναρχικού ή του ποινικού χώρου. Επικεφαλής τίθεται υπαστυνόμος με πολλά χρόνια στις ομάδες ΟΠΚΕ και πλούσιο βιογραφικό. Μετά την στελέχωση η ομάδα, μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις ρίχνεται στην μάχη κατά της εγκληματικότητας στα Εξάρχεια σημειώνοντας πολλές επιτυχίες τόσο σε επίπεδο συλλήψεων όσο και σε επίπεδο πληροφοριών.

Ενεργώντας πεζοί ή με δίκυκλα σε συνδυασμό με δυνάμεις της ΔΡΑΣΗΣ και της ΟΠΚΕ καταφέρνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα να διαλύσουν τα κυκλώματα που λυμαίνονται την πλατεία Εξαρχείων, τον λόφο Στρέφη και να οδηγήσουν πλήθος κακοποιών στη φυλακή.

ΟΠΚΕ2
Κλείσιμο


Οι μεγάλες επιχειρήσεις

Τελευταία μεγάλη επιχείρηση στην οποία πήραν μέρος ήταν αυτή της σύλληψης του θηριώδους Αλβανού με το προσωνύμιο «μακρυχέρης» ή «Τιραμόλα» που είχε ρημάξει καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος ενώ είχε συλληφθεί 23 φορές δεν είχε περάσει ποτέ το κατώφλι των φυλακών. Ο άνδρας συνελήφθη στις 12 Ιανουαρίου στην περιοχή των Εξαρχείων όπου διέμενε αφού προηγουμένως είχε επιχειρήσει να διαρρήξει με χρήση πιστωτικής κάρτας διαμέρισμα στην οδό Ομήρου στο Κολωνάκι.

Η ειδική ομάδα της ΟΠΚΕ έχει συνδράμει καθοριστικά στην εξάρθρωση κυκλωμάτων ναρκωτικών. Στη μεγάλη επιχείρηση της 17ης Μαρτίου 2020 όπου από κοινού με την Ασφάλεια εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με 32 μέλη για εμπορία και διάθεση ναρκωτικών ουσιών στην πλατεία Εξαρχείων αλλά και στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2020 με την Ασφάλεια πέρασαν χειροπέδες σε 4 Έλληνες μέλη κυκλώματος που έσπρωχνε ναρκωτικά κατάσχοντας από οικίες-καβάτζες στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και των Εξαρχείων 47 κιλά κάνναβης και περισσότερο από μισό κιλό κοκαΐνης.

ΟΠΚΕ4


Σε κυκλώματα πλαστογράφων, όπως στην περίπτωση της 21ης Απριλίου 2020 όπου στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα συνελήφθη υπήκοος Σουδάν για πλαστογραφία και πλαστογραφία πιστοποιητικών και στο παράνομο εργαστήριο του Αγίου Παντελεήμονα βρέθηκαν 23 πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες πάνω από 10.000 ψηφιακές καταχωρήσεις ταξιδιωτών εγγράφων και αδειώνικανότητας οδήγησης που χρησιμοποιούσε ως μήτρες για την κατάρτιση των πλαστών εγγράφων.

ΟΠΚΕ3


Δίκτυο πληροφοριοδοτών

Η ειδική ομάδα της Ο.Π.Κ.Ε έχει καταφέρει μέσα στον ένα και πλέον χρόνο δράσης της στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή του κέντρου, να αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο πληροφοριοδοτών που έχει οδηγήσει σε συλληψεις που έλαβαν μεγάλη έκταση και απασχόλησαν την επικαιρότητα. Όπως για παράδειγμα, αυτή του μεγάλου αρχηγού στην υπόθεση των αιματηρών επεισοδίων μεταξύ συμμοριών στην Μενάνδρου. Ο Αφγανός προσήχθη στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020 από την Ειδική Ομάδα στην Ασφάλεια και στη συνέχεια προφυλακίστηκε ενώ συμμετείχαν και στη μεγάλη επιχείρηση του Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής για τη σύλληψη των Πακιστανών που τεμάχισαν μάνα και κόρη πριν 13 χρόνια. Οι άνδρες της ΟΠΚΕ, μετά από πληροφορίες ενημέρωσαν τους Αστυνομικούς του Ανθρωποκτονιών για τα οχήματα που χρησιμοποιούν οι δράστες και την διεύθυνση κατοικίας τους, οδηγώντας στην σύλληψη τους και την εξιχνίαση της υπόθεσης.

ΟΠΚΕ1


Ειδήσεις σήμερα: 

Φάουτσι για τέλος της θητείας Τραμπ: Μου έφυγε ένα βάρος...

Πανευρωπαϊκή ανησυχία λόγω μεταλλάξεων και μειωμένων εμβολίων

Επιφυλάξεις από Μέρκελ και Μακρόν στο πιστοποιητικό εμβολιασμού - Παραμένει στο τραπέζι η πρόταση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης