LIVE

Κορωνοϊός

Η Ελλάδα ζητά την άμεση επιστροφή στην Τουρκία 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία

metanastes_varka

Βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας - Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιστροφή που ζητήθηκε ποτέ

Η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Frontex για την άμεση επιστροφή 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας.

Η κοινή δήλωση αυτή, υποχρεώνει την Τουρκία να διακόψει παράτυπες διελεύσεις και να δέχεται επιστροφές όσων δεν δικαιούται διεθνούς προστασιας, ενώ η επιστροφή των 1.450 αλλοδαπών είναι η μεγαλύτερη επιστροφή που ζητήθηκε ποτέ. 

Ειδικότερα, η Ελλάδα ζητά να επιστρέψουν στην Τουρκία 955 αλλοδαποί που μπήκαν στη χώρα μας από την Τουρκία και βρίσκονται στη Λέσβο, 180 που βρίσκονται στη Χίο, 128 που βρίσκονται στη Σάμο και 187 στην Κω, των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί τελεσίδικα και ως εκ τούτου είναι επιστρεπτέοι, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας.

Η επιστροφή στην Τουρκία όσων εισήλθαν στην Ελλάδα από τη γείτονα χώρα και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας μπορεί να λάβει χώρα βάσει της πρώτης παραγράφου της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία αναφέρει με σαφήνεια πως όσοι μετανάστες έχουν μπει από την Τουρκία στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου 2016 και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Μάλιστα, λόγω της επιτάχυνσης διαδικασιών το 2020 έχουμε πλέον τελεσίδικες αρνητικές απαντησεις.

Το πρώτο δίμηνο του 2020 καταγράφηκαν συνολικά 139 επιστροφές προς την Τουρκία, ενώ η διαδικασία των επιστροφών έχει σταματήσει από τις 15 Μαρτίου 2020, οπότε και η Τουρκία επικαλέστηκε τις δυσκολίες που επέφερε το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19.

Δέκα μήνες μετά, οι ταχείες διαδικασίες ελέγχων για Covid-19 στην Ελλάδα και η σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη της διαδικασίας επιστροφών με ασφάλεια όσων αλλοδαπών δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας και εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πρόκειται για απαραίτητο βήμα της αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής που ασκεί η Ελλάδα στο μεταναστευτικό, με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Δήλωση ΥΜΑ κ. Ν. Μηταράκη για αίτηση επιστροφών στην Τουρκία


O Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε:

«Η χώρα μας υλοποιεί με συνέπεια μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Αποδίδοντας διεθνή προστασία σε αυτούς που το δικαιούνται, αλλά επιστρέφοντας παράλληλα όσους προβλέπει το εθνικό και διεθνές Δίκαιο.

Ο διαχωρισμός προσφύγων από παράτυπα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες επιτυγχάνεται με αξιόπιστο τρόπο από την Υπηρεσία Ασύλου και την Αρχή Προσφυγών, υπηρεσίες που αύξησαν εντυπωσιακά, το 2020, την αποτελεσματικότητα τους.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, καταθέσαμε σήμερα αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Frontex, για την επιστροφή – βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας – 1.450 μεταναστών που βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Χάρη στις νέες δυνατότητες ελέγχου για κορωνοϊό, καθίσταται πλέον εφικτή η ταχεία επιστροφή μεταναστών που περνούν παράτυπα τα σύνορα της χώρας μας.

Αναμένουμε από τη γείτονα χώρα να ενισχύσει τις προσπάθειες στα πλαίσια της Κοινής Δήλωσης: Πρώτον, στην αποτροπή διέλευσης βαρκών που ξεκινούν από τα παράλια της με προορισμό τη χώρα μας. Δεύτερον, στην αποδοχή επιστροφών στη βάση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά και των διμερών συμφωνιών επανεισδοχής.

Από την άλλη πλευρά, το ζητούμενο για την Ευρώπη είναι να κατοχυρώσει στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου έναν κοινό μηχανισμό, καθώς και το απαραίτητο νομικό οπλοστάσιο για επιστροφές. Και να οχυρώσει, με αυτόν τον τρόπο, τις χώρες πρώτης υποδοχής απέναντι σε ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, αλλά και τη δράση κυκλωμάτων λαθροδιακινητών».

Ειδήσεις σήμερα: 

Ανησυχία για την Αττική και την αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 35-54 ετών

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Έφτασε με χιόνια στη βόρεια Ελλάδα - Ποιες περιοχές θα επηρεάσει σήμερα

Ηλίας Μόσιαλος: Καλά νέα για το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Συντρόφια

ήρθε η πολυπολιτισμικότητα που περιμέναμαν απ'τας ανατολάς.Ας τους φάνε άλλοι στη μάπα,αλλά ας το παίξω λίγο ακόμα αριστερός δημοκράτης ψυχοπονιάρης

Ναι καλά

Είναι να μην μπούνε. Άμα μπούνε τέλος ριζώσανε.

Από την μια αποτυχία στην άλλη

Χθες ο πρωθυπουργός με την πρόταση του περί επανεκκίνηση της μετακίνησης με πιστοποίηση του εμβολιασμού τα κατάφερε να ακουστεί μόνο από την ταμπλόιντ εφημερίδα Bild και να μην τον ακούσει κανείς σε ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο. Προσδοκεί ειλικρινά η κυβέρνηση κάποιο αποτέλεσμα στο παραπάνω; Καλή συνέχεια ψεκασμένοι δεξιοί κουφιοκεφαλάκηδες.

χαχαχα

πίσω πίσω γρήγορα. Να πάνε στην Τουρκία που τους έστειλε και αν θέλουν αυτοί ας τους στείλουν πίσω στην Νιγηρία και στις στέπες

Γιάννης. Χ, #Λέσβος

Βλέπω να μαζεύονται χιλιάδες θολοαριστεροανθρωπιστών και χριστιανών στο λιμάνι της Μυτιλήνης για να εμποδίσουν οι πρώτοι την επιστροφή στην Τουρκία των ταξικών τους αδερφών και οι δεύτεροι να συμπαρασταθούν στον πλησίον τους που σαν καλοί χριστιανοί αγαπάνε, άσχετα αν αυτοί οι πλησίον σε λίγα χρόνια θα είναι περισσότεροι από αυτούς. Είμαστε όλοι αδέρφια, αγαπάμε τον πλησίον μας. Και για να σοβαρευτούμε, στην Μυτιλήνη παρά τα αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό, οι λαθραίοι κάνουν πάρτι στους δρόμους της πόλης κατά εκατοντάδες κάθε μέρα. Ούτε τους ελέγχει, ούτε μπορεί και θέλει να τους εμποδίσει κανείς. Πέρα από αυτούς που μένουν στη νέα δομή του Μαυροβουνίου υπάρχουν άλλοι τόσοι που μένουν σε διαμερίσματα μέσα στην πόλη. Η αναλογία Ελλήνων κατοίκων και μεταναστών αυτή τη στιγμή είναι 4 προς 1 με τις γεννήσεις από τις αλλοδαπές να είναι πενταπλάσιες από αυτές των Ελληνίδων. Κάθε παιδί αλλοδαπής που γεννιέται στο Βοστάνειο Νοσοκομείο της πόλης (εννοείται ό,τι όλα τα έξοδα είναι πληρωμένα) αποκτάει αμέσως Ελληνική Υπηκοότητα και σε λίγα χρόνια αυτό θα συμβεί και με τους γονείς του. Σε 5 με 10 το πολύ χρόνια η αναλογία Ελλήνων και αλλοδαπών θα γέρνει από την πλευρά των ξένων. Όποιον ανησυχεί ο τοπικός τύπος και τα τοπικά sites τον ...περιποιούνται καταλλήλως. Δεξιοί-αριστεροί στο νησί, ένα έχουν γίνει. Πολλά τα λεφτά και η Λέσβος ας σβήσει.

Πατριώτης

Περιμένω συνέχεια του ρεπορτάζ για την απέλαση, μόλις αυτή γίνει. Μη ξεχαστείτε. Και αν καθυστερεί να ενημερωνόμαστε. Αλλιώς κοροϊδευόμαστε

ΝΥ

Διώχνουμε σταγόνες (αν τις πάρουν πίσω) , ο ωκεανός μένει εδώ

Νικ

Πίσω 1000 για να μείνουν τα εκατομμύρια λαθρομεταναστών εδώ. Προδότες πολιτικοί.

τι αλλοδαπών ρε σαίνια;

λαθρομετανάστες λέγονται.

Ε.ε.

Δοκιμάστε καλύτερα το 1 με 1,5 μύριο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης