Μόσιαλος: Γιατί τα εμβόλια κορωνοϊού είναι ασφαλή

Μόσιαλος: Γιατί τα εμβόλια κορωνοϊού είναι ασφαλή

Ο καθηγητής του LSE, μέσα από ανάρτησή του στο Facebook, εξηγεί γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες για την ασφάλεια των εμβολίων

mosialos_ilias
Να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο σε σχέση με την ασφάλεια των εμβολίων επιχειρεί, με μια ακόμη ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Εξηγεί συγκεκριμένα, με στοιχεία, γιατί είναι ασφαλή.

«Είναι τα εμβόλια ασφαλή; Ναι. Γνωρίζουμε από τις κλινικές δοκιμές των Pfizer και Moderna ότι 37 χιλιάδες εθελοντές πήραν τα εμβόλια και άλλοι τόσοι το εικονικό φάρμακο. 37 χιλιάδες είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Είναι σαν να εμβολιάστηκαν όλοι οι κάτοικοι της πόλης της Καρδίτσας. Οι εταιρείες δεν ανέφεραν σημαντικές παρενέργειες στη διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Επίσης οι κλινικές δοκιμές των Pfizer και Moderna δεν διακόπηκαν εξαιτίας παρενεργειών στους εθελοντές. Ούτε αναφέρθηκαν εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω των παρενεργειών», γράφει, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής.

«Πάρα ταύτα κάποιες ανησυχίες παραμένουν. Και είναι λογικό. Πιστεύω ότι θα μειωθούν όταν τα εμβόλια πάρουν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Επίσης μέχρι να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα θα έχουμε περισσότερα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές. Γιατί δεν σταματάμε να συλλέγουμε δεδομένα μετά την κατάθεση των στοιχείων των εταιρειών στις ρυθμιστικές αρχές. Αύριο όμως αρχίζουν οι εμβολιασμοί στη Μεγάλη Βρετανία. Θα έχουμε επομένως περισσότερα στοιχεία από τη χορήγηση του εμβολίου σε εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανούς πολίτες άνω των 80 ετών αρχικά (συνολικά 3.2 εκατομμύρια Βρετανοί) πριν τα εμβόλια χορηγηθούν στη χώρα μας. Οι Άγγλοι είναι εξαιρετικά καλοί στη συλλογή και στην ανάλυση των δεδομένων», προσθέτει.




Ειδήσεις σήμερα

Αμερικανικά ΜΜΕ: Ακόμα και την Παρασκευή το εμβόλιο

Κορωνοϊός: Μικρή μείωση στα κρούσματα - Ψηλά θάνατοι και διασωληνωμένοι

Σύνοδος Κορυφής για την Τουρκία: Ποιες κυρώσεις βρίσκονται στο «τραπέζι»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης