Επέτειος Γρηγορόπουλου: Συλλήψεις, κρότου λάμψης, κάμερες σε αστυνομικούς και πολιτική αντιπαράθεση

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Συλλήψεις, κρότου λάμψης, κάμερες σε αστυνομικούς και πολιτική αντιπαράθεση

Διατάχθηκε ΕΔΕ για τον αστυνομικό που «παίζει» με λουλούδια από το μνημείο του Γρηγορόπουλου

astynomia-exarcheia-4
Συνολικά 374 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 135 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, πραγματοποίησε η Αστυνομία την Κυριακή στην Αθήνα για την παραβίαση των μέτρων προστασίας από την πανδημία, στο πλαίσιο των συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν για την 12η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ανάμεσα στα άτομα που προσήχθησαν ήταν και οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού τους ασκήθηκε δίωξη για παραβίαση των μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ορισμένοι από τους προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αποτράπηκαν συνολικά δώδεκα απόπειρες συγκεντρώσεων.
grigoropoulos-0
ΔΣΑ: Διαμαρτυρία Βερβεσού για τις προσαγωγές δικηγόρων στα Εξάρχεια

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών  εξέδωσε δελτίο Τύπου, μέσω του οποίου κάνει γνωστό πως ο πρόεδρός του, Δημήτρης Βερβεσός, διαμαρτυρήθηκε έντονα στις αστυνομικές αρχές, αλλά και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις προσαγωγές / συλλήψεις δικηγόρων που έγιναν σήμερα (σ.σ. χθες) από την ΕΛ.ΑΣ., στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στα Εξάρχεια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΔΣΑ «η πρωτοφανής αυτή ενέργεια των αστυνομικών αρχών που παρεμπόδισε τους συναδέλφους από το να ασκήσουν το υπερασπιστικό τους καθήκον παραβιάζει την ουσία του δικηγορικού λειτουργήματος και πλήττει σοβαρά τον πυρήνα του κράτους δικαίου. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, παράλληλα, ζήτησε να τηρηθεί άμεσα ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας που δεν επιτρέπει την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για τους δικηγόρους».

Χρήση βομβίδων κρότου-λάμψης σε πολυκατοικία

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, αστυνομικοί εισέβαλαν σε πολυκατοικία στην οδό Τσαμαδού και έκαναν χρήση βομβίδων κρότου-λάμψης εντός του κτιρίου.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η χρήση των βομβίδων κρότου-λάμψης έγινε επειδή άγνωστοι επιχείρησαν να εγκλωβίσουν αστυνομικό. Επεισόδια σημειώθηκαν στις οδούς Τσαμαδού, Ναυαρίνου και Μπενάκη, αλλά και στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Κλείσιμο

Αστυνομικός «παίζει« με ανθοδέσμη για τον Γρηγορόπουλο - ΕΔΕ διέταξε η ΕΛΑΣ

Τη στάση αστυνομικού, ο οποίος διακρίνεται, σε βίντεο που κυκλοφορεί, να διαλύει και να πετάει στο έδαφος τα λουλούδια πολίτη που προορίζονταν για το σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, κατήγγειλαν πολίτες, οι οποίοι βρέθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων.

Έρευνα για πειθαρχική δίωξη διέταξε το αρχηγείο της ΕΛΑΣ

Έρευνα προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική τιμωρία αστυνομικού των ΜΑΤ που έχει καταγραφεί σε βίντεο να χτυπάει χάρη αστεϊσμού συνάδελφο του, με ανθοδέσμη, την οποία σύμφωνα με καταγγελίες πήρε από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όπου την είχε αφήσει πολίτης, διέταξε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να διαταχθεί και ΕΔΕ σε βάρος του αστυνομικού, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί σε διαθεσιμότητα. Για το θέμα αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.


Πολιτική αντιπαράθεση: Τι λένε ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο τμήμα Αλλοδαπών, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις προσαγωγές στα Εξάρχεια, με φόντο την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Το κλιμάκιο αποτελούσαν, ο Εκπρόσωπος Τύπου, Νάσος Ηλιόπουλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Πάνος Σκουρλέτης, ο βουλευτής, Νίκος Φίλης, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Πάνος Λάμπρου, καθώς και άλλα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Σήμερα (σ.σ. χθες) αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επισκέφτηκε το τμήμα Αλλοδαπών, όπου προσήχθησαν πολίτες οι οποίοι θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στο σημείο της δολοφονίας του.

Οι προσαγωγές, που έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις, αποτελούν πολιτικά καταδικαστέες ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς είχαν τηρηθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας από τους πολίτες.

Εκείνο, όμως, που ξεφεύγει πέρα από κάθε όριο είναι η σύλληψη των δικηγόρων Θανάση Καμπαγιάννη και Κωστή Παπαδάκη, οι οποίοι βρέθηκαν στο σημείο της δολοφονίας με την επαγγελματική ιδιότητά τους.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κάθε μέρα και με μια ενέργειά της, με πρόσχημα την πανδημία, περιορίζει στην πράξη δικαιώματα που απορρέουν από το κράτος δικαίου και τα οποία επί χρόνια στη χώρα μας θεωρούνται αυτονόητα.

Από πλευράς του «απαράδεκτη» και «προσβλητική» χαρακτηρίζει την κίνηση του αστυνομικού, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγης, Παύλος Χρηστίδης. Ο κ. Χρηστιδης τονίζει ότι «είναι βεβήλωση μνήμης του νεκρού» και ζητά από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να πράξει τα αυτονόητα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η κίνηση του αστυνομικού που καταστρέφει με περιπαικτικό τρόπο την ανθοδέσμη προς τιμήν του Αλέξη Γρηγορόπουλουείναι απαράδεκτη και προσβλητική. Είναι βεβήλωση της μνήμης του νεκρού. Τέτοιες συμπεριφορές είναι εξοργιστικές και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από κανέναν. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να πράξει τα αυτονόητα».

Πρεμιέρα για τις κάμερες στις στολές αστυνομικών

Τέλος, σε εφαρμογή τέθηκε για πρώτη φορά, το νέο μέτρο που αφορά τις κάμερες στις στολές των επικεφαλής διμοιριών των δυνάμεων των ΜΑΤ. Η σχετική απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ έχει ημερομηνία 5/12/2020 και αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία μικροκαμερών επιτήρησης στις στολές ανδρών της ΕΛΑΣ, μάχιμων υπηρεσιών.
kameres-5
Το υλικό από τις κάμερες πρόκειται να αξιοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που ξεσπάσουν επεισόδια και μόνο όταν θα δοθεί εντολή για να ανοίξουν οι κάμερες. Σε διαφορετική περίπτωση οι κάμερες θα είναι κλειστές. Σημειώνεται ότι η χρήση τους προβλέπεται από το προεδρικό διάταγμα 75/2020.

Χανιά: Ένταση σε συγκέντρωση


Ένταση και μικρής έκστασης επεισόδια «σημάδεψαν» το μεσημέρι της Κυριακής και τη συγκέντρωση που πραγματοποίησε ομάδα πολιτών στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Από νωρίς το πρωί της Κυριακής στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς είχαν συγκεντρωθεί αστυνομικές δυνάμεις, καθώς υπήρχε απαγόρευση συγκεντρώσεων λόγω των μέτρων για την πανδημία. 



Όταν η ομάδα των πολιτών επιχείρησε να πραγματοποιήσει την πορεία, αστυνομικοί κινήθηκαν προς αυτούς πετώντας δύο βομβίδες κρότου-λάμψης και αποσπώντας τους ένα πανό. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα και, εν μέσω έντασης, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε εννέα προσαγωγές πολιτών, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης. Όσοι παρέμειναν στο σημείο ζητούσαν από τους αστυνομικούς να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες, ενώ μικρή ομάδα από τους συγκεντρωμένους πραγματοποίησε πορεία στην οδό Κυδωνίας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Εποχικά καταστήματα: Ανοίγουν με αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό - Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Επέτειος Γρηγορόπουλου: 374 οι προσαγωγές σε όλη τη χώρα - 135 συλλήψεις - Ολονύχτια επιφυλακή της ΕΛ.ΑΣ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης