Lockdown: Πώς ο εγκλεισμός στο σπίτι συμβάλλει στη μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού

Lockdown: Πώς ο εγκλεισμός στο σπίτι συμβάλλει στη μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού

Αντίστροφα αποτελέσματα δείχνει να έχει το lockdown καθώς συμβάλλει σε αυτό ακριβώς που έρχεται να καταπολεμήσει: Την διάδοση του κορωνοϊού.

FAMILY_2
Ο εγκλεισμός στο σπίτι συντηρεί τον βαθμό μεταδοτικότητας του ιού εντός της οικογένειας αφού αυξάνονται οι επαφές μεταξύ των συγγενών, κάτι που επιμηκύνει τον χρόνο που απαιτείται προκειμένου να εμφανιστεί κάμψη στην καταγραφή των κρουσμάτων.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο λοιμωξιολόγος , καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, μιλώντας στο ΜEGA, όπου και τόνισε πως οι λόγοι για τους οποίους μετά από τρεις εβδομάδες lockdown δεν πέφτουν τα κρούσματα είναι τρεις. Από την μία η μεγάλη διασπορά που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο, από την άλλη τα περιοριστικά μέτρα που είναι ήπιου χαρακτήρα σε σχέση με lockdown άλλων χωρών και τρίτον ο εγκλεισμός. «Μπήκαμε στα σπίτια μας με τον κορωνοϊό στο δεύτερο κύμα, κουβαλώντας τον ιό και διασπείροντας τον στις οικογένειές μας», είπε.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c7iyo3j8fdzd-sf)


Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη κινεζοαμερικανική έρευνα στην οποία διαπιστώνεται πως οι επαφές ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας και γενικά ανάμεσα σε όσους μένουν μαζί, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη συνέχιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Κλείσιμο
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Science», σύμφωνα με το «Nature» και τους Financial Times, ανέλυσαν στοιχεία για 1.178 ανθρώπους της Χουνάν που είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2, καθώς και 15.000 στενές επαφές τους. Διαπιστώθηκε ότι οι στενές επαφές ανάμεσα σε όσους συμβιώνουν, αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού, ενώ ακολουθούν οι επαφές μεταξύ συγγενών στην ευρύτερη οικογένεια.

Κάθε πρόσθετη μέρα συνύπαρξης και στενής επαφής μέσα σε μια οικογένεια αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού κατά περίπου 10%. Εκτιμήθηκε ότι το 80% των δευτερογενών λοιμώξεων οφείλονταν μόνο στο 15% των πρωτογενών λοιμώξεων. Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρότερος για τις απλές κοινωνικές επαφές με φίλους, γνωστούς και αγνώστους (π.χ. στα μέσα μαζικής μεταφοράς).

Υπενθυμίζεται πως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας από τις 23 Νοεμβρίου κατά την διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, είχε πει πως: «Ο ιός όπως επισημαίνουν οι ειδικοί πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων, 30άρηδων στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών. Τώρα λοιπόν περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια».

Ειδήσεις σήμερα: 

Επιχείρηση Πανάκεια στη Βρετανία: Η λίστα με τα 50 νοσοκομεία που θα διανεμηθεί το εμβόλιο της Pfizer

«Σαρώνει» τη Β. Ελλάδα το δεύτερο κύμα: Δεν πέφτουν τα κρούσματα

Επανένταξη στις 100-120 δόσεις της εφορίας - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης