Πολυτεχνείο: Επεισοδιακή επέτειος παρά την πανδημία - Επεισόδια με το ΚΚΕ στα Προπύλαια

Πολυτεχνείο: Επεισοδιακή επέτειος παρά την πανδημία - Επεισόδια με το ΚΚΕ στα Προπύλαια

Οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ παρά την απαγόρευση, τα μηνύματα στο 13033 για μετάβαση στον γιατρό και... οι προσαγωγές - Πώς τίμησαν τα κόμματα την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου

KOYTSOYBA2
Το μόνο τελικά που θύμισε έντονα τις εποχές προ πανδημίας ήταν η χθεσινή, 47η επέτειος από την εξέγερση των φοιτητών του ΠολυτεχνείουΔεν έλειψαν ούτε τα «πατροπαράδοτα» χημικά, ούτε και η ένταση και οι αντεγκλήσεις μεταξύ των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και των διαδηλωτών, ενώ στην «ημερήσια διάταξη» του φετινού εορτασμού προστέθηκε φέτος και ο συνωστισμός που τρέφει τον κορωνοϊό, ο οποίος με τη σειρά του προκάλεσε μόνο χθες την απώλεια 63 ανθρώπινων ζωών στη χώρα.

Ιεραρχώντας, ωστόσο, ως υψηλότερη προτεραιότητα την επαναστατική γυμναστική από την πανδημία, εκ του αποτελέσματος ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και δευτερευόντως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέφυγαν τον πειρασμό των επετειακών εκδηλώσεων για την εξέγερση, παρότι είχε τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για τριήμερη απαγόρευση των συγκεντρώσεων, υπό το φόβο της περαιτέρω διασποράς του ιού.

Αψηφώντας τη σχετική διαταγή, αλλά και το υψηλό ιικό φορτίο στην Αττική, 200 περίπου μέλη του ΚΚΕ συναντήθηκαν χθες λίγο μετά τις 10 το πρωί στο σταθμό «Μέγαρο Μουσικής» του μετρό, πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την αμερικανική Πρεσβεία στην Πλατεία Μαβίλη και ακολούθως πορεία προς το Πάρκο Ελευθερίας. Κινούμενοι στα όρια της νομιμότητας, πολλοί από τους διαδηλωτές στο μπλοκ του ΚΚΕ είχαν μετακινηθεί από τα σπίτια τους, έχοντας προηγουμένως αποστείλει γραπτό μήνυμα στο 13033 με τον κωδικό 1, δηλαδή την μετάβαση στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», κάνοντας, δηλαδή, μαζικά χρήση της δυνατότητας μετάβασης στον… γιατρό ως έκτακτης ανάγκης, με τον Περισσό να δηλώνει άγνοια για την αποστολή SMS από τα μέλη του.

πορεια 7

πορεια 2
Κλείσιμο


Παράλληλα, την ίδια ώρα περίπου στο Πάρκο Ελευθερίας είχε προγραμματιστεί δεύτερη συγκέντρωση μελών του ΚΚΕ, αλλά και η «εκδήλωση τιμής και μνήμης» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου 50 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (βουλευτές, εκπρόσωποι συνδικάτων και νεολαία), με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, απότισαν φόρο τιμής, παρουσία αντιστασιακών της Συντονιστικής Επιτροπής των φοιτητών του 1973, με τον κ. Τσίπρα να καταθέτει στεφάνι μετά το πέρας της εκδήλωσης.
PHOTO-2020-11-17-11-14-47
Τόσο όμως το ΚΚΕ έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στο κτίριο του ΕΑΤ ΕΣΑ τήρησαν πλήρως τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή μάσκες και αποστάσεις, όπως σχολίασε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, υπενθυμίζοντας, άλλωστε, πως η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ δεν απαγόρευε τις πολιτικές εκδηλώσεις, αλλά τις πορείες και συγκεντρώσεις άνω των 4 ατόμων. Υπό αυτό το πρίσμα, μέχρι νωρίς το μεσημέρι, οι εικόνες που μετέδιδαν τα ΜΜΕ από το κέντρο της Αθήνας ήταν εικόνες απόλυτου σεβασμού της μνήμης των πεσόντων, αλλά και της ημέρας, δηλαδή μιας κρίσιμης ημέρας για την έκβαση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Με τα λιγότερα άτομα στο μπλοκ του, πορεία διαμαρτυρίας και καθιστική διαμαρτυρία έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία πραγματοποίησε το ΜέΡΑ25, με επικεφαλής το Γραμματέα του κόμματος, Γιάνη Βαρουφάκη και 6 βουλευτές του να τον πλαισιώνουν. Διασχίζοντας από το Πολυτεχνείο στην Πατησίων την οδό Σταδίου, τα στελέχη του ΜέΡΑ25 κατευθύνθηκαν στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος του ΕΑΤ ΕΣΑ, ώστε να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία. «Το ΜέΡΑ25 τίμησε τα μέτρα προφύλαξης, πείθοντας τα μέλη του να ΜΗΝ κατέβουν στην πορεία, αλλά να εκπροσωπηθουν από 7 βουλευτές. Ο κ. Χρυσοχοΐδης στοίβαξε τα παιδιά της ΕΛΑΣ για να παραβούν το Σύνταγμα εμποδίζοντας μας!» δήλωσε, ωστόσο, ο Γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης, με τους βουλευτές του να καταγγέλλουν ότι οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έχουν παραταχθεί σε τείχος, αποκλείοντάς τους την πρόσβαση προς την Πρεσβεία των ΗΠΑ, ακόμη και όταν αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία για τους πολίτες.

Πορεία Βαρουφάκη έξω από το Πολυτεχνείο


Η κατάσταση, ωστόσο, εκτραχύνθηκε, όταν έγινε αντιληπτή η συγκέντρωση διαδηλωτών του ΚΚΕ λίγο μετά την μία το μεσημέρι, αποκαλύπτοντας το «επιχειρησιακό σχέδιο» του Περισσού να πραγματοποιήσει τρείς -τουλάχιστον- συγκεντρώσεις στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, με τελευταία αυτήν το μεσημέρι στα Προπύλαια, με στόχο οι διαδηλωτές να φτάσουν στο Πολυτεχνείο, διασχίζοντας την οδό Πανεπιστημίου και φτάνοντας μέχρι την Πλατεία Ομονοίας. Την ίδια ακριβώς ώρα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούσε και το ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης, έχοντας οργανώσει νωρίτερα πορεία με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τον ΣΦΕΑ, τα εργατικά σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους, έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, όπου λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, οι διαδηλωτές έκαψαν την αμερικανική σημαία.

Το θερμόμετρο, ωστόσο, πάνω στο οδόστρωμα της Πανεπιστημίου έδειξε κόκκινο, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις ζήτησαν από τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές να αποχωρήσουν, καθώς απαγορευόταν οι συγκεντρώσεις, με αποτέλεσμα να προκληθούν τεταμένες σκηνές. Οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το οδόστρωμα και επικράτησε ένταση, με κατάληξη να προπηλακιστεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παφίλης, αλλά και άλλοι βουλευτές του ΚΚΕ που ήταν παρόντες, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 5 προσαγωγές.

Προσαγωγές


«Ήταν εδώ και περιμένανε. Δεν καναν τίποτα» υποστήριξε ο κ. Κουτσούμπας, ενώ σύμφωνα με τα κομματικά ΜΜΕ του Περισσού επρόκειτο για μια «απρόκλητη επίθεση». Ακολούθησε τηλεφωνική παρέμβαση του κ. Παφίλη προς τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων, όπερ και εγένετο τελικά. Παρά την παροδική εκτόνωση της κατάστασης, λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι η εστία της έντασης στην Πανεπιστήμιου αναζωπυρώθηκε, με τους «Αίαντες» της ΕΛ.ΑΣ. να εκτοξεύουν νερό, ενώ οι διαδηλωτές άρχισαν να τρέχουν προς την Ομόνοια και την Πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να τους ακολουθούν κατά πόδας. Εκτός από τις διμοιρίες των ΜΑΤ και τις «αύρες» μεγάλος αριθμός μοτοσυκλετών της ΕΛΑΣ παρατάχθηκε στην Πανεπιστημίου, με σαφή πρόθεση να διαλυθεί η συγκέντρωση, όπως και συνέβη περίπου μια ώρα αργότερα, όταν γύρω στις 3.30 κόπασε η ένταση.

Πολυτεχνείο (12)


Λίγες ώρες αργότερα, τη δική του εκδοχή για τα επεισόδια έδωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη περιέγραψε πως «μη φανταστείτε ότι οι 1.500 (του ΚΚΕ) ήρθαν όλοι μαζί. Νιώθω μεγάλη απογοήτευση γιατί τιμώ το ΚΚΕ από μικρό παιδί. Την ώρα που έχουμε ΜΕΘ 95% καλυμμένες, μια πολιτική παράταξη για τους λόγους που αυτή γνωρίζει, πραγματοποίησε συγκέντρωση στο κέντρο με 1.500 άτομα...» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Δέκα φορές ο αξιωματικός που διαμεσολαβούσε ζητούσε από την ηγεσία να αποχωρήσουν, αλλά αυτό δε θα συνέβαινε ποτέ. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή για την κυβέρνηση και την ΕΛΑΣ από τη διάλυση. Φανταστείτε 1500 άτομα να περπατάνε εν μέσω πανδημίας μέσα στην πόλη».

Απαντώντας, ταυτόχρονα, στις αιτιάσεις του ΚΚΕ για «απρόκλητη επίθεση» και επίδειξη αστυνομικής βίας, «όλα θα ερευνηθούν, όχι μονομέρεια κατά της ΕΛΑΣ. Σε όλους τους προσαχθέντες ή συλληφθέντες θα επιβληθούν COVID πρόστιμα, πέρα από την ποινική μεταχείριση όσων τυχόν πάνε στον εισαγγελέα» επισήμανε ο κ. Χρυσοχοϊδης, προαναγγέλλοντας πως «και για τον Αλέξανδρο Γρηγοροπουλο είναι προφανές δεν μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις όπως πέρυσι».

Μετά το πέρας των συγκεντρώσεων, «έφαγε τα μούτρα της!» η κυβέρνηση απάντησε ο Περισσός, καταδικάζοντας το «σημερινό όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και καταστολής», σε ανακοίνωσή του, μετά το πέρας των επεισοδίων.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει το σημερινό όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και καταστολής.

Απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση και η αστυνομία απάντησαν με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, προπηλακισμούς βουλευτών και στελεχών του ΚΚΕ, του ίδιου του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, δεκάδες προσαγωγές και τραυματισμούς διαδηλωτών.

Η κυβέρνηση έχει ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η προστασία απ’ την πανδημία ήταν μόνο το πρόσχημα, αφού οι πρώτοι που αγνόησαν προκλητικά τα μέτρα προστασίας ήταν η κυβέρνηση, το κράτος και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον προφανής και στον πιο δύσπιστο. Θέλει, πίσω απ’ το σκηνικό σύγκρουσης που στήνει, να κρύψει τις ευθύνες της για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων, που στοιχίζουν καθημερινά σε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους. Ήθελε, επίσης, με πρόσχημα την πανδημία να ξεμπερδέψει με το αγωνιστικό και εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου.

Έφαγε τα μούτρα της! Ο κυβερνητικός αυταρχισμός και οι απαγορεύσεις ακυρώθηκαν στην πράξη. Και η συγκέντρωση έγινε και η πορεία έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Και μάλιστα με την υποδειγματική τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες. Η κυβέρνηση θα μας βρίσκει κάθε μέρα μπροστά της, στον αγώνα για υγεία, ζωή, δουλειά με δικαιώματα.

Στο πλευρό του ΚΚΕ ως προς την απελευθέρωση των προσαχθέντων τάχθηκε ανοιχτά και ο ΣΥΡΙΖΑ, με το βουλευτή του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση να ζητά από το βήμα της Βουλής να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες, με την ένταση να μεταφέρεται και στο Κοινοβούλιο. «Σπάσαμε την ανόητη απαγόρευση και επιστρέψαμε στους εμπνευστές τους τα προβοκατόρικα σχέδια. Η Δημοκρατία και η ιστορική μνήμη δεν μπαίνουν σε καραντίνα» ανέφερε, άλλωστε, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την κομματική εκδήλωση στο ΕΑΤ ΕΣΑ, στην οποία δεν παρευρέθηκε ο Παύλος Πολάκης, που εθεάθη στο Πολυτεχνείο.

Έχοντας επιλέξει να μην προσέλθει για πρώτη χρονιά στο Πολυτεχνείο και τηρώντας τα μέτρα προστασίας, τους τόνους ανέβασε ακόμη περισσότερο χθες το βράδυ η Κουμουνδούρου, σηκώνοντας το γάντι της κριτικής της ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης αφού έχει χάσει κάθε έλεγχο μπροστά στην πανδημία και την οικονομική κατάρρευση πόνταρε ότι του έχει απομείνει στην ψευδαίσθηση ελέγχου μέσα από την καταστολή και τις προβοκάτσιες» σχολίασε μετά τη δύση του ηλίου η Κουμουνδούρου, καταλήγοντας πως «ο αυταρχισμός που ζήσαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αποτελεί απόδειξη αδυναμίας και απομόνωσης της κυβέρνησης. Απομόνωση πρώτα από όλα μέσα στην κοινωνία που κατανοεί πια ότι η κυβέρνηση δεν νοιάζεται ούτε για τη δημόσια υγεία ούτε για την οικονομική στήριξη που οι καιροί απαιτούν».

Ειδήσεις σήμερα: 

Πέτσας: Με ανοιχτά καταστήματα τα Χριστούγεννα - Πώς θα γίνει η άρση του lockdown

Θεσσαλονίκη: Αύξηση κρουσμάτων μέχρι το τέλος του μήνα δείχνουν οι αναλύσεις των λυμάτων

Ιράκ: Νεκρό κοριτσάκι σε επίθεση με ρουκέτες στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης