Ο κορωνοϊός θερίζει την Πέλλα: «Ολα ξεκίνησαν το τριήμερο της 28ης!»

Ο κορωνοϊός θερίζει την Πέλλα: «Ολα ξεκίνησαν το τριήμερο της 28ης!»

Εκρηκτική η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο δεκαήμερο στην Πέλλα - Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών

pella
Τους επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη και τις γειτονικές περιοχές, που παρά την κρίση της πανδημίας κατέκλυσαν τους τουριστικούς προορισμούς της Πέλλας το πενθήμερο 24 με 28 Οκτωβρίου, κατονομάζουν οι φορείς της περιοχής ως υπεύθυνους για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

Η περιφερειακή ενότητα Πέλλας είχε βρεθεί άλλες δύο φορές στη δίνη της πανδημίας, περί τα μέσα του Σεπτεμβρίου και στις αρχές του Οκτωβρίου, όταν εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα σε δύο εργοστάσια κονσερβοποιίας στα Γιαννιτσά και στη Σκύδρα, τα οποία μάλιστα απασχολούσαν εποχικούς εργαζόμενους από τις γύρω περιοχές που μετέδωσαν τον ιό στους τόπους κατοικίας τους.

Παρότι η κρίση φαινόταν να είχε αντιμετωπιστεί, τις τελευταίες δέκα ημέρες παρουσιάστηκε νέα έκρηξη των κρουσμάτων, που σε καθημερινή βάση πλέον ξεπερνούν τα 100, ενώ άγγιξαν τα 200 στις 12 Νοεμβρίου. Αριθμοί που έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους πολίτες, καθώς κατατάσσουν την περιοχή σε μία από τις πλέον επιβαρυμένες επιδημιολογικά με βάση τον πληθυσμό της.

Το επίμαχο πενθήμερο

«Εάν μετρήσετε τις μέρες, θα δείτε ότι όλα ξεκίνησαν το πενθήμερο από το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Οκτωβρίου και μέχρι τις 28 του μηνός, όταν γέμισε και ο Άγιος Αθανάσιος και το Λουτράκι. Είχαμε επισκέπτες από Θεσσαλονίκη και από όλη την Ελλάδα», ανέφερε στη Voria.gr ο αντιπεριφειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, επισημαίνοντας πως η διασπορά σε αυτήν τη φάση δεν μπορεί να έγινε από τους εργασιακούς χώρους που είχαν αποτελέσει εστίες υπερμετάδοσης το προηγούμενο διάστημα, καθώς πλέον είναι κλειστοί.

Ο ίδιος επισήμανε πως ο κόσμος έχει συμμορφωθεί στα μέτρα, ενώ γίνονται εντατικοί έλεγχοι από την αστυνομία για την τήρησή τους, ωστόσο η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, ενώ μεγάλη είναι η πίεση και στα δύο νοσοκομεία της περιοχής.

«Η περιοχή δέχτηκε μεγάλο φορτίο, πολύ κόσμο την περίοδο του Αγίου Δημητρίου και την 28η Οκτωβρίου από τη Θεσσαλονίκη. Έγινε τεράστια διασπορά. Δεν έπρεπε να είναι ανοιχτή η Θεσσαλονίκη εκείνη την περίοδο. Αυτό μας γέμισε. Και δεν είναι μόνο η περιοχή μας, είναι τα και τα Λουτρά. Νομίζω πως έγινε ένα τεράστιο λάθος», ανέφερε στη Voria.gr ο δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου.

Κλείσιμο
Επέλαση του κορωνοϊού: «Πόλεμος» και στα νοσοκομεία της περιφέρειας | OPEN TV

Ασφυκτιούν τα δύο νοσοκομεία

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει διαμορφώσει συνθήκες ασφυκτικής πίεσης στα δύο νοσοκομεία της περιοχής, των Γιαννιτσών και της Έδεσσας. Ήδη η ΜΕΘ στο νοσοκομείο Γιαννιτσών είναι πλέον αποκλειστικά για COVID, ενώ η δεύτερη μονάδα που δημιουργήθηκε μέσα στο χώρο των χειρουργείων για τα υπόλοιπα περιστατικά κινδυνεύει επίσης να γεμίσει από ασθενείς με κορωνοϊό.

«Δεν υπάρχουν οι δομές ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτή η τεράστια κρίση που ακόμα βρίσκεται στην αρχή της. Αυτό που γίνεται είναι ουσιαστικά να κλείνουν κλινικές ή να συρρικνώνονται σε μεγάλο βαθμό, ώστε να δημιουργηθούν κρεβάτια για να νοσηλευτούν ασθενείς με COVID. Το ίδιο αφορά και στην επάρκεια προσωπικού. Αποδυνάμωσαν κλινικές τραβώντας προσωπικό για να στελεχώσουν το τμήμα των ύποπτων περιστατικών και το τμήμα νοσηλείας των ασθενών με COVID, όπως και την πύλη για τον έλεγχο της ροής των ασθενών.

» Αυτή η αποδυνάμωση ενισχύθηκε με τα κρούσματα που σημειώθηκαν στο προσωπικό τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στα κέντρα υγείας. Δεν ήταν ανεξέλεγκτη η διασπορά, όμως τα κρούσματα επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση για το προσωπικό, που έτσι κι αλλιώς ήταν στο όριο της ασφάλειας», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, Μπάμπης Αποστολίδης.

Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που έφεραν την περιοχή της Πέλλας στο κόκκινο, ο πρόεδρος επισήμανε ότι είναι πολλοί, επισημαίνοντας ότι δεν πάρθηκαν μέτρα στους χώρους εργασίας, οι έλεγχοι για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε επιχειρήσεις ήταν ελλιπείς, τα σχολεία λειτουργούσαν με όρους συνωστισμού, ενώ σημαντικό ρόλο στη διασπορά έπαιξαν και οι εργάτες γης.

Πηγή: Voria


Ειδήσεις σήμερα

Η ΕΕ διαπραγματεύεται την αγορά εμβολίων από τη Moderna - Πόσο θα κοστίσουν

Βίντεο: Ιερέας σηκώνει παιδάκι για να προσκυνήσει τη σορό του Μητροπολίτη Λαγκαδά που πέθανε από κορωνοϊό

Ο λογαριασμός του πάπα Φραγκίσκου στο Instagram έκανε like σε σέξι μοντέλο από τη Βραζιλία - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης