Οι πρώτες προσευχές στο τζαμί της Αθήνας

Οι πρώτες προσευχές στο τζαμί της Αθήνας

Οι πόρτες του πρώτου επίσημου τεμένους της Αθήνας άνοιξαν πριν από τρεις ημέρες, στο Βοτανικό - Δείτε φωτογραφίες

tzami098
Συνεχίζονται οι πρώτες προσευχές των μουσουλμάνων στο επίσημο πλέον τέμενος της Αθήνας, στο Βοτανικό, σε μία έκταση 17 στρεμμάτων στη θέση του πρώην Κεντρικού Σταθμού αυτοκινήτων Ναυτικού.

Μία ημέρα μετά την πρώτη προσευχή στο επίσημο τέμενος της Αθήνας, ο 49χρονος σουνίτης Μοχάμεντ Ζακί που ήρθε από το Μαρόκο ως οικονομικός μετανάστης εύχεται μέσα από το protothema.gr λέγοντας : «Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Έλληνες και στην Ελλάδα».

Ο πρώτος ιμάμης της Αθήνας στο ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ


Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά ο ιμάμης, που ήρθε στην Ελλάδα πριν από 25 χρόνια, επελέγη από το Διοικητικό Συμβούλιο του τεμένους, μεταξύ άλλων για τις θεολογικές του γνώσεις , τη γνώση ελληνικών και την κατανόηση της εγχώριας πραγματικότητας.

Ο 49χρονος σουνίτης διερμηνέας Μοχάμεντ Ζακί, μιλά άπταιστα αραβικά και γαλλικά. Ο Μοχάμεντ Ζακί είναι Ελληνας πολίτης. Είναι έγγαμος, και έχει πτυχίο Φυσικής και Μαθηματικών και ειδικές σπουδές Μουσουλμανικής Θεολογίας.


tz1
tz2


Θα ακολουθήσει και διορισμός βοηθών ιμάμηδων, σύμφωνα με πληροφορίες. Ηδη, προβλέπεται ότι κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού θα μπορούν να βοηθούν αμισθί έως 4 βοηθοί ιμάμηδες που θα προταθούν από τις μουσουλμανικές κοινότητες και θα επιλεγούν πάλι με ευθύνη του Δ.Σ..

Οι πόρτες του πρώτου επίσημου τεμένους της Αθήνας άνοιξαν πριν από τρεις ημέρες, στο Βοτανικό.

Το τζαμί μπορεί να δέχεται από 9 άτομα στις πέντε προσευχές που θα πραγματοποιηθούν, καθώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων για την αποφυγή συγχρωτισμού. Για τον λόγο αυτό, ενημερώνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν όταν αυτό «καταστεί δυνατό σύμφωνα με τις εξελίξεις για την καταπολέμηση της πανδημίας», όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Δ.Σ. που ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τον νόμο της Μαριέττας Γιαννάκου ως υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και ύστερα από παλινωδίες ετών έγινε η πρώτη προσευχή στο επίσημο τέμενος της Αθήνας, στο Βοτανικό.

Σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό χώρο, η «μιχράμπ» (ιερή κόγχη προς τη Μέκκα) κατασκευάστηκε από Αιγύπτιο μουσουλμάνο τεχνίτη που έχει ειδικές γνώσεις και κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα, ενώ το χαλί προσευχής, λόγω των ειδικών προδιαγραφών που πρέπει να έχει, κατασκευάστηκε στο Ιράν. Το τζαμί δεν έχει μιναρέ ενώ έχει χωρητικότητα 350 ατόμων. Ο εξωτερικός χώρος θα περιλαμβάνει χώρους στάθμευσης , μία πλατεία, μία παιδική χαρά και ένα συντριβάνι.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι «εμείς δεν συμμετέχουμε στην προσβολή καμίας θρησκείας» ενώ το τέμενος κατασκευάστηκε με χρήματα του ελληνικού δημοσίου. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές «σεβόμαστε και στηρίζουμε την κάθε θρησκεία με τους όρους μας» καθώς το ελληνικό δημόσιο δεν δέχθηκε καμία ανάμιξη άλλων φορέων στην κατασκευή του τεμένους. Τo κήρυγμα θα επιτρέπεται να γίνεται μόνο στα ελληνικά ή κατά παραχώρηση στα αγγλικά ενώ η προσευχή θα γίνεται πάντα στα αραβικά.


Ειδήσεις σήμερα: 

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ποιος προηγείται στις αμφίρροπες πολιτείες - Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Εκτός ελέγχου Αττική, Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα - Εσπευσμένα στη Βόρεια Ελλάδα η διοίκηση του ΕΚΑΒ

Κικίλιας στο Star: Γενικό lockdown και στην Αττική αν χρειαστεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης