Σεισμός στη Σάμο - Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Και οι μετασεισμοί μπορεί να δημιουργήσουν τσουνάμι

Σεισμός στη Σάμο - Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Και οι μετασεισμοί μπορεί να δημιουργήσουν τσουνάμι

Το ίδιο ρήγμα είχε δώσει το 1904 σεισμό 6,9 Ρίχτερ αναφέρει ο επιστημονικός συνεργάτης της ΕΕ και της UNESCO  - Εκτιμά ότι το μέγεθος του σημερινού σεισμού ήταν στα 7 Ρίχτερ

5178477
Το ρήγμα το οποίο έδωσε το σημερινό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ είχε δώσει σεισμό 6,9 ρίχτερ στις 11 Αυγούστου του 1904, όπως λέει στο protothema.gr ο σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της ΕΕ και της UNESCO Γεράσιμος Παπαδόπουλος ο οποίος συστήνει ιδιαίτερη προσοχή για τους μετασεισμούς που θα ακολουθήσουν. Παράλληλα, εξηγεί ότι και οι μετασεισμοί μπορεί να δημιουργήσουν τσουνάμι.

«Ο σεισμός είχε πολύ μεγάλο μέγεθος σύμφωνα με τα γεωφυσικά κέντρα Γερμανίας, Αμερικής και Γαλλίας το μέγεθος ήταν 7 Ρίχτερ μεγαλύτερο από το 6,7 που δίνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο κατά συνέπεια αναμένουμε και πολλούς μετασεισμούς και με σημαντικά μεγέθη. Μεγέθη που μπορούν να υπερβούν τα 5,5 Ρίχτερ και μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 6 Ρίχτερ.

Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο ανοιχτό το οποίο προκύπτει και από την διεθνή στατιστική των μετασεισμών αλλά και από την εμπειρία του 1904. Τότε στις 11 Αυγούστου εκείνης της χρονιάς είχαμε εξίσου μεγάλο σεισμό με μέγεθος 6,9 Ρίχτερ στην ίδια ακριβώς περιοχή.

Ακριβώς στο ίδιο ρήγμα. Το γεγονός ότι και οι μετασεισμοί μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μετασεισμοί με μέγεθος γύρω στα 6 Ρίχτερ μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι, σαν αυτό που είδαμε μετά τον κύριο σεισμό και κατά συνέπεια θα πρέπει όλοι να είναι προσεχτικοί. Και για τους μετασεισμούς και για τα τσουνάμι που ενδεχομένως μπορούν να προκληθούν».

Το τσουνάμι είναι ένα πλημμυρικό φαινόμενο και τα νερά παραμένουν ανάλογα και με τη γεωμορφολογία του εδάφους όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος και εξηγεί «εάν για παράδειγμα είναι κατηφορικό το έδαφος θα φύγει αμέσως πίσω το νερό, εάν όμως είναι επιπεδο και να έχει και μερικές περιοχές που είναι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας υψομετρικά τότε μπορεί το νερό να μείνει για μερικές ώρες ή και μέρες, ανάλογα με τη γεωμορφολογία του εδάφους».

Ειδήσεις σήμερα:

Γλέντι μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν το lockdown στη Θεσσαλονίκη!

Φρίκη στο Μπαγκλαντές: Εξαγριωμένο πλήθος σκότωσε και έκαψε άνθρωπο γιατί πάτησε το Κοράνι (βίντεο)

Europa League: Δείτε όλα τα γκολ της 2ης αγωνιστικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης