LIVE

Κορωνοϊός

Κωνσταντίνος Κατσίφας: Τα Τίρανα «θάβουν» τη δολοφονία του

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
alvaniaellada

Ατιμώρητοι παραμένουν οι δολοφόνοι του ομογενούς - Ο φάκελος της υπόθεσης είναι έτοιμος να μπει στο αρχείο της Αλβανικής Αστυνομίας ελλείψει στοιχείων - Θα υπάρξει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εκτέλεση του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα, από τους επίλεκτους της αλβανικής αστυνομίας. Ο 35χρονος έχασε τη ζωή του κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, στο χωριό του, τους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου, επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα του να δηλώνει περήφανα την εθνική του καταγωγή και να υψώνει την ελληνική σημαία στον τόπο του, σύμφωνα με όσα ορίζει και η αλβανική νομοθεσία για την επίσημη αναγνωρισμένη μειονοτική περιοχή.

Προς το αρχείο…

Σήμερα λήγει και η διετής προθεσμία που προβλέπει η αλβανική νομοθεσία για τη δικαστική διερεύνηση. Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο η διαδικασία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί με την έκδοση πορίσματος για τη δολοφονία του Κατσίφα, αλλά πλέον η υπόθεση κινδυνεύει να καταλήξει στ΄ αζήτητα και στο αρχείο της Εισαγγελίας.

Ουσιαστικά επι 24 ουσιαστικά μήνες, τα Τίρανα εμπαίζουν όχι μόνο την οικογένεια του θύματος, αλλά και την Αθήνα που έχει επανειλημμένως ζητήσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την έκδοση πορίσματος για τον 35χρονο ομογενή, που κατείχε και την ελληνική ιθαγένεια.

Χαρακτηριστικό είναι, πως τον τελευταίο χρόνο επικράτησε απόλυτη νιρβάνα στη δικαστική διερεύνηση από τις αλβανικές Αρχές, μετά και τις συνεχιζόμενες παραιτήσεις των Εισαγγελέων που χειρίζονταν την υπόθεση, μ’ αποτέλεσμα ο φάκελος να «πηγαινοέρχεται» μεταξύ Τιράνων και Αργυροκάστρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ζητήσει από τον Αλβανό ομόλογό του -κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα- τη γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών και την έκδοση πορίσματος για τη δολοφονία Κατσίφα. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη στασιμότητα, ο Έντι Ράμα είχε επικαλεστεί τις συνεχείς παραιτήσεις των Εισαγγελών που είχαν στα χέρια τους τον φακελο.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Κατσίφα κ.Ευθύμιος Ναυρίδης, δηλώνει στο ΘΕΜΑ πως εφόσον ο φάκελος καταλήξει στ’ αζήτητα της αλβανικής δικαιοσύνης, θα υπάρξει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). «Η αλβανική εισαγγελία έχει εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια και πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο η υπόθεση να μπει στο αρχείο. Επόμενη κίνηση θα είναι η προσφυγή της οικογένειας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιζητώντας δικαίωση στη μνήμη του παιδιού τους» δηλώνει ο κ. Ναυρίδης.

«Θα αγωνιστούμε μέχρι τελευταία στιγμή για τη δικαίωση του παιδιού μας, που δολοφονήθηκε άδικα και βίαια. Δυστυχώς δύο χρόνια τώρα μας κοροϊδεύουν και θέλουν να κλείσουν την υπόθεση. Ο Κωνσταντίνος δεν ήταν το κακό παιδί που θέλησαν να προβάλλουν οι αλβανικές αρχές. Ήταν καλόψυχος και καλόκαρδος άνθρωπος που αγάπησε την Ελλάδα. Η αντίδρασή του ήταν αποτέλεσμα της αγανάκτησης σε όλα αυτά που βίωνε. Αγανάκτηση για όσα πέρασε και συνεχίζει να περνάει ο βορειοηπειρωτικός λαός που δεν τολμά να αντιδράσει γιατί τον κυρίευσε ο φόβος. Ο γιος μας τόλμησε και είμαστε περήφανοι γι’ αυτόν» δήλωσε από την πλευρά της η μητέρα του 35χρονου ομογενή κυρία Βασιλεία Κατσίφα.

F5-4612702Το αλβανικό αφήγημα και η «αυτοχειρία»

Από την επομένη της δολοφονίας Κατσίφα, η προσπάθεια των αλβανικών Αρχών επικεντρώθηκε όχι στο να λάμψει η αλήθεια και το τι πραγματικά συνέβη το μεσημέρι της 28/10/2019 στα υψώματα πάνω από τους Βουλιαράτες, αλλά στο πως θα «δέσουν» το αφήγημά που εξέφρασε από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός Έντι Ραμα. Πως ο Κατσίφας δηλαδή, ήταν «Ekstremist Grek» (Έλληνας εξτρεμιστής), που πυροβόλησε κατά αστυνομικών και πλήθους, μ’ αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ζωές. Ωστόσο ο ισχυρισμός ουδέποτε τεκμηριώθηκε, μ’ αποτέλεσμα να παραμένουν τα ερωτήματα, για τους λόγους που οι επίλεκτοι της RENEA αφαίρεσαν τόσο εύκολα μία ανθρώπινη ζωή, όταν σ’ άλλες περιπτώσεις ακολουθούν κατά γράμμα τα όσα προβλέπει η διαδικασία.

Το προηγούμενο διάστημα, συγγενικά πρόσωπα, συγχωριανοί και γνωστοί του Κωνσταντίνου Κατσίφα, κλήθηκαν στο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην πόλη Φιέρι, προκειμένου να καταθέσουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν όχι μόνο την «εξτρεμιστική» δράση» του θύματος, αλλά και πως ήταν μέλος «τρομοκρατικής» οργάνωσης που στόχευε «στην απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου».

Παρά την ψυχολογική πίεση που ασκήθηκε κανένα σοβαρό στοιχείο, που θα μπορούσε να τεκμηριώσει τους αλβανικούς ισχυρισμούς τους, δεν προέκυψε μ’ αποτέλεσμα σήμερα, ο φάκελος της υπόθεσης να κινδυνεύει να μπει στο αρχείο, χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί σοβαρά στοιχεία της έρευνας όπως η ιατροδικαστική και βαλλιστική έκθεση που θα έριχναν φως στο τι ακριβώς συνέβη.

F4-45205565_2276505419090983_4873250153819013120_n
Στιγμιότυπο από τις τελευταίες στιγμές του Κωνσταντίνου, λίγο πριν εκτελεστεί από τους επίλεκτους της Αλβανικής Αστυνομίας


Τον περασμένο Φεβρουάριο φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Αλβανία, έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν πως ο Κατσίφας … αυτοκτόνησε, μεταδίδοντας πληροφορίες για το περιβόητο πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο έβαλε τέλος στη ζωή του παρά «τις εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις από πλευράς των αστυνομικών».

Οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί ωστόσο, που δεν μπορούσαν να τεκμηριωθούν από τα θανάσιμα τραύματα που έφερε ο 35 χρονος ομογενής, προκάλεσε αντιδράσεις, με αποτέλεσμα η Εισαγγελία Αργυροκάστρου, να διαψεύσει με επίσημη ανακοίνωση τα δημοσιεύματα, υποστηρίζοντας πως «η ποινική υπόθεση, η οποία αφορά την περίπτωση που ο πολίτης Κωσταντίνος Κατσιφάς έχασε τη ζωή του, βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας και δεν έχουμε καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με την επίλυση της».

Όλους τους προηγούμενους μήνες οι αλβανικές Αρχές προσπάθησαν να «δέσουν» την υπόθεση Κατσίφα, σύμφωνα με τ’ αφήγημα του «Ekstremist Grek» (Έλληνας εξτρεμιστής) που εξέφρασε δημόσια μετά τη δολοφονία, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, προκειμένου να δικαιολογήσει την ενέργεια των επίλεκτων της RENEA.

Εκτός από συγγενικά πρόσωπα, συγχωριανοί και γνωστοί του Κωνσταντίνου Κατσίφα, κλήθηκαν στο τμήμα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην πόλη Φιέρι, προκειμένου να καταθέσουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το αλβανικό «αφήγημα» χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο φάκελος της υπόθεσης περιλαμβάνει απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών ανδρών της RENEA στη διάρκεια επιχείρησης, καταθέσεις αστυνομικών, βαλιστικό πόρισμα, ιατροδικαστική έκθεση κ.α. Από τα στοιχεία αυτά, τίποτα δεν έχει δημοσιοποιηθεί έως σήμερα από την αλβανική πλευρά, προφανώς επειδή όχι μόνο δεν ενισχύει το αφήγημα Ράμα, αλλά μαρτυρά τον άδικο και βίαιο τρόπο που εκτελέστηκε ο 35χρονος ομογενής.

Άγνωστο παραμένει επίσης, αν τελικά υπάρχει βίντεο από την επιχείρηση, όπως αρχικά είχε ισχυριστεί η αλβανική αστυνομία, που όμως στη συνέχεια αρνήθηκε την κατοχή οπτικοακουστικού υλικού.  
NEW1-alvania-poreia
Kοσμοσυρροή στην κηδεία του Κωνσταντίνου από ομογενείς αλλά και γηγενείς Ελληνες που ταξίδεψαν στους ΒουλιαράτεςΚλίμα τρομοκρατίας και bullying στα σύνορα

Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, το χωριό Βουλιαράτες, συνεχίζει να είναι στοχοποιημένο τόσο από τις αλβανικές Αρχές, όσο και από τους Αλβανούς εθνικιστές. Τις τελευταίες μέρες, λόγω του μνημόσυνου που τελέστηκε το Σάββατο στο κοιμητήριο, άνδρες της ασφάλειας ήταν «ακροβολισμένοι» σε διάφορα σημεία μέσα και έξω από το χωριό, τοποθετώντας ακόμη και οδοφράγματα από αγκαθωτά συρματοπλέγματα στους δρόμους που οδηγούν στο σπίτι της οικογένειας Κατσίφα.

Οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν κυρίως, στην άσκηση ψυχολογικής πίεσης προς τους λιγοστούς εναπομείναντες νέους της περιοχής, προκειμένου να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Την ίδια ώρα η αλβανική δικαιοσύνη, καθίζει στο σκαμνί τον ηλικιωμένο πατέρα του θύματος, Ιωάννη Κατσίφα, επειδή επιχείρησε να αναγείρει ένα μικρό εξωκκλήσι στο σημείο της δολοφονίας. Η εκδίκαση τελικά αναβλήθηκε, μετά από αίτημα της υπεράσπισης.
NEW2-IMG-21e5e4f0c6a10595728bbc61db0d75a0-V
«Ο γιος μας τόλμησε και είμαστε περήφανοι γι’ αυτόν», δήλωσε η μητέρα του άτυχου ομογενούς, Βασιλεία Κατσίφα


Στο ίδιο πνεύμα, ο χαρακτηρισμός ως «Persona non grata» δεκάδων Ελλήνων πολιτών και το bulling κατά ομογενών στα σημεία ελέγχου της ελληνοαλβανικής μεθορίου, τείνει να γίνει σύνηθες φαινόμενο μετά τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα το 2019.

Έτσι Έλληνες πολίτες, που επιχειρούν να περάσουν στην Αλβανία, αντιμετωπίζονται στα σύνορα ως «επικίνδυνοι» για τη δημόσια ασφάλεια της χώρας, μ’ αποτέλεσμα είτε ν’ απελαύνονται με συνοπτικές διαδικασίες, είτε να υφίστανται πολύωρο… bullying, αναγκάζοντάς πολλούς να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα.

Επίσης δεκάδες ομογενείς που κατέχουν αλβανική υπηκοότητα, συμπεριλαμβάνονται σε λίστες που είναι μονίμως είναι αναρτημένες στα αλβανικά γκισέ ελέγχου, μ’ αποτέλεσμα κάθε φορά που επιχειρούν να εισέλθουν στην Αλβανία να περνούν από πολύωρους -ενίοτε και εξευτελιστικούς- ελέγχους από αστυνομικές και τελωνειακές Αρχές.

Πρόκειται για ομογενείς που είτε έχουν ενεργό δράση σε σωματεία και συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, για το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, είτε βρέθηκαν στην κηδεία του Κατσίφα τον 2019. Οι αλβανικές Αρχές, έχουν «φακελώσει» πλήρως δεκάδες ομογενείς, με υλικό που έχουν αντλήσει κυρίως από τα προσωπικά τους προφίλ στα social media, για τα οποία ζητούν εξηγήσεις κάθε φορά που επιχειρούν να περάσουν στα σύνορα.

Στην black list των Αλβανών, δεν περιλαμβάνονται μόνο μέλη οργανώσεων και σωματείων που αγωνίζονται για ανθρώπινα δικαιώματα στους Έλληνες της Αλβανίας, αλλά και δημοσιογράφοι που αποκαλύπτουν και ασκούν κριτική στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ράμα κατά της ελληνικής μειονότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνούν τους 85, οι Έλληνες πολίτες που έχουν χαρακτηριστεί «επικίνδυνοι» για την Αλβανία και τους απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Το σκίτσο του Αρκά για τα 1.259 νέα κρούσματα κορωνοϊού

ΗΠΑ: Σε 120 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε ο «γκουρού» που ξεγελούσε γυναίκες και τις έκανε σκλάβες του σεξ

Η Μελάνια στην πρώτη της προεκλογική εμφάνιση αστειεύεται για τον Τραμπ (βίντεο)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (56)

Κριμα

Είσαι τόσο νέος , έχεις τα νιάτα και την ζωή μπροστά σου δεν αξίζει να θυσιαστεις για κανέναν και για τίποτα ! Έτσι λοιπόν το μόνο που μένει είναι ένα Γιατί; και μια λεζάντα στη Πρώτο Θέμα . Θα σε πουν ήρωα , ε και; Αυτοί που θα στο πουν θα είναι στο σπιτάκι τους και στο καναπέ τους, το κράτος θα πει άμεσα θα πέσουν οι ευθύνες προς όλους για το συμβάν μόλις τα φώτα της δημοσιότητας κλείσουν θα γίνεις απλά ενας νεκρός που θα το σκεπάσει το χώμα. Άξιζε όλο αυτό; Κρίμα

Αχ και να ξέρατε...

Οι Αλβανοί ,διαχρονικά είναι εχθρικοί απέναντι στους Ελληνες. Πάντα υποβόσκει ένα μίσος για εμάς. Ακόμα και αυτοί που σας το παίζουν φίλοι, σιχαίνονται και μόνο που σας βλέπουν. Να ξέρετε ... Κι όποιος αμφιβάλει, ας ρωτήσει έναν Αλβανό... μετά από καμιά 10αρια μπύρες. Θα εκπλαγεί με το πώς "κελαηδάνε" όταν πίνουν...

Anti-panhead

Μην περιμένετε από τους κυβερνώντες τίποτα. Τη λύση μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να την δώσει. Πώς? Σταματήστε να δίνετε δουλειά σε Αλβανούς ,μη συνεργάζεστε μαζί τους και μην έχετε συναναστροφές. Κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να φύγουν. Ετσι, είτε θα γίνουν το πρόβλημα κάποιου άλλου, είτε θα γυρίσουν Αλβανία. Και τότε το πρόβλημα θα το έχει ο Ράμα. Να δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος.

Ωραιος Ώς Ελλην

Ο Κων. Κατσιφας ειναι προς το παρόν ο τελευταίος σε μια ατέλειωτη αλυσίδα Ελλήνων που δολοφονήθηκαν βασανίστηκαν φυλακίστηκαν σε απάνθρωπα κάτεργα αποτρελαθηκαν από τα αλβανικά καθεστώτα τα οποία ότι πολιτικό πρόσημο και να είχαν, απέναντι στον Ελληνισμό της Β. ΗΠΕΙΡΟΥ είχαν και έχουν αξιοθαυμαστα ευθυγραμμισμένη εχθρική έως εξοντωτική πολιτική Ο Κων. Κατσιφας συμβολίζει πλέον όλους αυτούς τους μαρτυρικους ηρωες Το ζήτημα είναι να καταλάβουμε οι Ελλαδίτες ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τους συνελληνες στην μοίρα του αφανισμού διότι η δική μας μοίρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την δική τους Ας μην γίνουμε άξιοι αυτής της μοίρας Εις εκ των 85

Θανασης

Οι Αλβανοί, των οποίων η Οικονομία τους τα τελευταία 30 χρόνια και η ένταξη του στην ΕΕ, στηρίζονται από την Ελλάδα, μας το αποπληρώνουν με αχαριστία και καταπίεση των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου. Ντροπή όμως και για εμας, που δε δώσαμε ακόμη το όνομα καποιας πλατειας 'η ενός δρόμου, προς τιμή του ήρωα Κατσιφα.

Δελβινο και τσαμουρια

Χα χα χα ρε άρρωστοι Αλβανία είναι εκεί αναγνωρισμενοι από όλα τα κράτη του κόσμου τώρα εάν μερικοί Αλβανοί είναι ελληνικής καταγωγής δεν σημαίνει ότι είναι και Ελλάδα εκεί.. Απλά αυτονομία έχουν εάν δεν τους αρέσει μπορεί η μητέρα Ελλάδα να τους δώσει την ελληνική υπηκοότητα και να πετάξουν την αλβανική

Δώσε θάρρος στο χωριάτη να σου μπει και στο κρεβάτι

Σχετικά με την Αλβανία πρέπει ο π ω σ δ ή π ο τ ε να τους τα πούμε έξω από τα δόντια αν θέλουν να μπουν στην ΕΕ. Δεν αμφισβητώ τις προσπάθειες της Ελλάδας διαχρονικά αλλά πάλι μου ρχεται στο νου; όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος. Συγκεκριμένα ελληνικά αιτήματα που είναι και απόλυτες προϋποθέσεις: 1. Απόλυτη δέσμευση για τήρηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών στην Αλβανία. 2. Επιστροφή των περιούσιων των Ελλήνων ομογενών στην Αλβανία που με τα σχέδια του Ραμα κατεδαφιστηκαν και τους αφαιρέθηκαν οι τίτλοι ιδιοκτησίας. 3. Περάτωση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία που είναι εχθρική πράξη. 4. Συγκατάθεση και δέσμευση της Αλβανίας να υποδεχθεί πίσω μεγάλο αριθμό Αλβανών που θα απελαθούν από την Ελλαδα γιατι γιατι μένουν παράνομα. 5. Υποχρέωση της Αλβανίας η να πληρώνει τα έξοδα κράτησης και σίτισης των Αλβανών κακοποιών που κρατούνται στην Ελλαδα η εναλλακτικά υποδοχή τους στην Αλβανία για την έκτιση της ποινής τους και δέσμευση για ισόβια απαγόρευση εισόδου στην Ελλαδα. 6. Υποχρέωση για την περιποίηση και φύλαξή των νεκροταφείων των πεσόντων Ελλήνων στα αλβανικά εδάφη. 7. Ποινικοποίηση των ενεργειών των συνεργατών των νάζι, τσάμηδων και απαγόρευση των οργάνων τους. Αυτά μου ερχονται στο νου τώρα. Χωρίς αυτά, Αλβανία στην ΕΕ είναι όνειρο απατηλό. Όλα γίνονται. Μας χρωστάνε και δεν τους χρωστάμε. Όλα τα σημεία που αναφέρω είναι σε εφαρμογή σε διάφορες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και άλλες). Και μη μου πείτε ότι δεν γίνονται. Αρκεί θεληση.

Λένε αρκετοί

Εάν δεν υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης δεν μπορεί η Αλβανία να μπει στην ΕΕ. Η κυβέρνηση μας πρέπει να το θέσει αυτό.

Γιώργος

Αθάνατος!

Πιο πιθανό να βρούνε αυτοί τον Παππά

Να μας γλιτώσουν από την ντροπή, 28η Οκτωβρίου να είναι ελεύθερος ο υπαρχηγός των ναζί.

fct

... δεν χάνετε την ευκαιρία για δικτυακό ξερατό ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης