Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος κάνει εκλογές εν μέσω πανδημίας - Τι απαντά

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος κάνει εκλογές εν μέσω πανδημίας - Τι απαντά

Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 2 Νοεμβρίου

nosileutes_a
Έκπληξη και αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) να διενεργήσει εκλογές για τα 42.000 μέλη της –σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του προέδρου της- εν μέσω πανδημίας.

Κι αν η ΕΝΕ έχει πάρει μέτρα για τη λειτουργία της –τα γραφεία της είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού και το συνέδριό της γίνεται διαδικτυακά και πάλι λόγω κορωνοϊού – διαφορετική είναι η αντιμετώπισή της για τις εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 2 Νοεμβρίου, ήτοι την επόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, απίστευτη θεωρείται και η επιλογή του μέρους που θα στηθούν οι κάλπες, καθώς οι εκλογές δεν θα γίνουν στα –ήδη κλειστά- γραφεία, αλλά στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία.

Μόνο στην Αττική, όπου ο κορωνοϊός βρίσκεται σε πλήρη έξαρση, πάνω από 10.000 νοσηλευτές καλούνται να μετάσχουν στις αρχαιρεσίες, με τον συνωστισμό να μοιάζει αναπόφευκτος και μάλιστα να προέρχεται από λειτουργούς της δημόσιας υγείας.

Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού έχει ήδη αποστείλει δυο επιστολές προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ζητά παρέμβαση για την αναστολή των εκλογών. Η Ομοσπονδία μάλιστα θέτει ζήτημα «απαξίωσης της αντιπροσωπευτικότητας των επαγγελματιών που κατ΄ ουσίαν, και όχι κατ’ επίφαση ασκούν Νοσηλευτικό έργο στα νοσηλευτικά ιδρύματα». Μέχρι στιγμής, το υπουργείο δεν έχει απαντήσει.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας προβλέπει με νόμο την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές για την ανάδειξη των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών, επικαλούμενο και την πανδημία του κορωνοϊού. 

Από την πλευρά της, η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδας απαντά: 

Κλείσιμο
Η Ένωση Νοσηλευτών-τριών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.) αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου σωματειακής μορφής. Στα μητρώα της εγγράφονται υποχρεωτικώς όλες οι νοσηλεύτριες και όλοι οι νοσηλευτές της χώρας. Η Ε.Ν.Ε. διαθέτει αιρετή διοίκηση, η δημοκρατική νομιμοποίηση της οποίας ανανεώνεται κάθε τρία (3) έτη με καθολική ψηφοφορία μεταξύ των μελών της. Κατά συνέπεια, οι αρχαιρεσίες της Ε.Ν.Ε. αποτελούν την κορύφωση της δημοκρατικής αρχής για τον κλάδο των νοσηλευτών.



Πέραν τούτου οι νοσηλευτές, λόγω της καθημερινής απασχόλησής τους σε χώρους, όπου τηρούνται με αυστηρό και απαρέγκλιτο τρόπο όλα τα πρωτόκολλα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, παρέχουν, λόγω της εξειδικευμένης εμπειρίας τους, όλα τα εχέγγυα για την απόλυτα ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών, κάτω από συνθήκες που θα εξαλείφουν και τον παραμικρό κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού. Εξάλλου, και τα γραφεία της Ε.Ν.Ε.εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά, τηρουμένων όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας.



Επιπλέον, ως έγκριτη δημοσιογραφική ιστοσελίδα, θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι το τελευταίο διάστημα και σε καθημερινή βάση διεξάγονται εκλογές σε όλα τα Νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες αφορούν την εκλογή αιρετών εργαζομένων στα Διοικητικά και στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των νοσοκομείων, εντός των αμφιθεάτρων τους, στις οποίες συμμετέχουν πληθώρα υγειονομικών και μη υπαλλήλων (ιατρών, φυσικοθεραπευτών, νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών, διοικητικών υπαλλήλων, εργατών κ.λπειδικοτήτων), ορισμένοι εκ των οποίων αποτελούν και μέλη της Ομοσπονδίας, η οποία επιδιώκει την αναβολή των εκλογών της Ε.Ν.Ε.. Αξιοσημείωτο δε, είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη Ομοσπονδία αφενός δεν εμφανίζει την ίδια ευαισθησία και ενσυναίσθηση στις χιλιάδες τωνυγειονομικών υπαλλήλων, οι οποίοι συμμετέχουν στις προαναφερόμενες εκλογικές διαδικασίες(εντός των νοσοκομείων) κι αφετέρου, δεν αποτελεί μια Ομοσπονδία αμιγώς Νοσηλευτική. Ακόμη, το γεγονός της σκόπιμης δημοσιοποίησης λανθασμένων αριθμητικών στοιχείων, τα οποία δεν συνάδουν με την πραγματική αριθμητική δομή του νόμιμου εκλογικού σώματος, αλλά εντάσσονται στους γενικούς αριθμούς των μελών της Ε.Ν.Ε., φανερώνει αδιάσειστα την ενημερωτική ανεπάρκεια της Ομοσπονδίας σε σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο των εκλογών της Ε.Ν.Ε..



Επιπροσθέτως, ουδείς νοσηλευτικός - επιστημονικός ή συνδικαλιστικός φορέας νοσηλευτών ή υγειονομικού προσωπικού πλην του αναφερόμενου επί του άρθρου σας, έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του μέσω ανακοινώσεων ή επιστολών προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ως προς τη διεξαγωγή των νόμιμων αρχαιρεσιών της Ε.Ν.Ε..



Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε φωνή από τον συγκεκριμένο συνδικαλιστικό φορέα ή μεμονωμένου ατόμου τάσσεται υπέρ της αναβολής της προγραμματισμένης εκλογικής διαδικασίας, δεν στηρίζεται σε πειστικά επιχειρήματα, αντιθέτως, επενδύει στην πρόκληση εσφαλμένων εντυπώσεων και καταλήγει να δημιουργεί μείζονα αναστάτωση και σύγχυση στο εκλογικό σώμα των νοσηλευτών, το οποίο αναμένει να εκφραστεί δημοκρατικά δια της ψήφου του, επιλέγοντας τους αντιπροσώπους και τα όργανα διοίκησης της επόμενης τριετίας.







Ειδήσεις σήμερα

Η Τουρκία ακύρωσε τις NAVTEX για ασκήσεις την 28η Οκτωβρίου

Καιρός - Έκτακτο δελτίο καιρού: Καταιγίδες και χαλάζι - Δείτε τις περιοχές σε χάρτη

Μελάνια Τραμπ: Συνοδεύει τον Τραμπ η ίδια ή σωσίας της;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης