Ελληνική πρωτοβουλία για συνάντηση υπουργών Παιδείας της ΕΕ

sunadisi-paideia

Στη διαδικτυακή συνάντηση θα συμμετάσχουν και νέοι φοιτητές

Διαδικτυακή άτυπη συνάντηση υπουργών Παιδείας των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η ανταπόκριση της εκπαίδευσης στην κρίση COVID-19. Το δικαίωμα στην ποιοτική εκπαίδευση σε περιόδους πανδημίας και οι προκλήσεις της καθώς και η αξιοποίηση της εκπαίδευσης υπέρ της ευαισθητοποίησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή, σε ένα περιβάλλον δημοκρατίας).

Η πρώτη θεματική προβλέφθηκε λόγω των εξελίξεων της πανδημίας, ενώ η δεύτερη αποτελεί συνέχεια και επέκταση της ελληνικής πρωτοβουλίας που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβριο του 2019 και ήδη υποστηρίζεται από περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως.

Η συνάντηση των υπουργών Παιδείας των κρατών-μελών, που πραγματοποιείται εξ αποστάσεως λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, θα τους δώσει την ευκαιρία να συζητήσουν και να επιβεβαιώσουν τις στρατηγικές του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου μέσω της εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο της ίδιας διοργάνωσης του Υπουργείου, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνάντηση εμπειρογνωμόνων με τις ίδιες θεματικές, κατά την οποία θα συζητηθούν οι τρόποι υλοποίησης στην πράξη των αποφάσεων των Υπουργών Παιδείας που θα έχουν προηγηθεί.

Καίριο ρόλο στη διοργάνωση του Υπουργείου έχουν οι νέοι: Από σήμερα φοιτητές από χώρες κρατών-μελών συμμετέχουν σε προσομοίωση των εργασιών της συνάντησης Υπουργών, υπό το συντονισμό και την επιστημονική επιμέλεια των καθηγητριών του ΕΚΠΑ κ.κ. Εμμανουέλα Δούση και Αντωνία Ζερβάκη.

Τα πορίσματα και η διακήρυξη της προσομοίωσης θα παρουσιαστούν στους Υπουργούς Παιδείας των κρατών-μελών και τους Εμπειρογνώμονες κατά τη διάρκεια της διημερίδας.

Κλείσιμο
Η υπουργός Νίκη Κεραμέως χαιρέτησε την εναρκτήρια συνεδρίαση προσομοίωσης στην οποία συμμετέχουν οι νέοι.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά θα υποδεχτούμε διαδικτυακά Υπουργούς Παιδείας από τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, για να ανταλλάξουμε απόψεις, εμπειρίες και πρακτικές, αφ’ ενός από την περίοδο της πανδημίας, αφ’ ετέρου για ένα νέο θέμα που αναδεικνύει η Ελληνική Προεδρία στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και απασχολεί τις νέες γενεές: πώς η εκπαίδευση θα συμβάλλει στην προστασία της κοινής, παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τη μείζονα απειλή της κλιματικής αλλαγής. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, στο οποίο έχουμε εξασφαλίσει ότι θα ακουστεί δυνατά και η φωνή των νέων μας. Από σήμερα, φοιτητές από τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης υπεισέρχονται στο ρόλο Υπουργών Παιδείας, συζητούν, προβληματίζονται από κοινού, συνθέτουν, και βγάζουν αποφάσεις

Ειδήσεις σήμερα

Γραμμή άμυνας με μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00.30 έως τις 05.00 το πρωί

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η λίστα με τους 39 που οδηγούνται στη φυλακή, τα αδικήματα και οι ποινές φυλάκισης

Κουτάβι με... πράσινο χρώμα γεννήθηκε στη Σαρδηνία - Βίντεο
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης