Στο ΣτΕ προσέφυγαν πάλι οι συνταξιούχοι ιδιωτικού τομέα για τα αναδρομικά

Στο ΣτΕ προσέφυγαν πάλι οι συνταξιούχοι ιδιωτικού τομέα για τα αναδρομικά

Στην αίτηση ακύρωσης γίνεται αναφορά σε όλες τις περικοπές κατά τα μνημονιακά έτη που δεν καλύπτονται από την υπουργική απόφαση

3954180
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί η αίτηση του Ενιαίου Δικτυού Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και 3 ακόμα Σωματείων συνταξιούχων (ΗΣΑΠ, κ.λπ.), με την οποία ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η απόφαση του υπουργού Εργασίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, όπως προκύπτουν από επιστροφές μειώσεων των συντάξεων τους.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι ζητούν την ακύρωση της υπ΄ αρθμ. Φ.11321/35005/1528/14.10.2020 απόφασης του υπουργού Εργασίας καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ.

Στην αίτηση ακύρωσης γίνεται αναφορά σε όλες τις περικοπές των συντάξεων κατά τα μνημονιακά έτη, που δεν καλύπτονται από την επίμαχη υπουργική απόφαση.

Υπογραμμίζουν ακόμη οι συνταξιούχοι ότι το υπουργείο Εργασίας σε διάταξη νόμου (ν. 4714/2020 άρθρο114, παρ. 3), αναφέρει ότι με την καταβολή των αναδρομικών, «αποσβένυνται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, σε σχέση με τους δύο «μνημονιακούς νόμους» (4051 και 4093/2012) οι διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Επισημαίνουν ακόμη οι συνταξιούχοι στην αίτηση ακύρωσης τους ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί «να θεσπίζει απόσβεση αναγνωρισμένων απαιτήσεων με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις».

Κλείσιμο
Ακόμη, οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη:

-στο άρθρο 12 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη,
- στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και
-στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.

Παράλληλα, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρα 4 παρ. 5), της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 παρ. 1) και της διάκρισης των λειτουργιών αλλά είναι αντίθετη και στο άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος.

Τέλος, σύμφωνα με τα Σωματεία παραβιάζει το δεδικασμένο των υπ΄ αριθμ. 2287-2288/2015 αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτό ήταν το σχέδιο της Kέιτ Μίντλετον αν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ την άφηνε

Συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού: «Αν δεν μου δώσεις €2.000 θα πάθεις κακό»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης